Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Empijä jää kakkoseksi

Raha
 
Alf Rehn
Kirjoittaja on professori.
Kirjoittaja on professori, joka tuhlaa
sekä rahaa, dataa että aikaa.

Aina silloin tällöin minulta kysytään, kuinka menestytään. Vastaan rehellisesti, että en tiedä. Siihen vaikuttaa moni asia.

Mutta yhden asian tiedän menestyksestä, vaikkei minulla ole siitä tiukkaa tieteellistä dataa. Olen nähnyt saman kuvion toistuvan niin tieteessä, taiteessa, yrittäjyydessä kuin suuryrityksissäkin.

Kuvio menee suurin piirtein näin:

Oletetaan, että laitoksella on kaksi lupaavaa tutkijaa. Toisessa tutkijassa on perfektionistin vikaa, toisessa ei.

Perfektionisti miettii ja viilaa, hioo ja empii. Hänellä menee pari vuotta ennen kuin hän saa yhden hyvän artikkelin valmiiksi. Hän lähettää sen arvioitavaksi, saa takaisin, ja jatkaa viilausta. Neljä vuotta myöhemmin hänellä on julkaisu.

Entäpä kollega? Hän ei juuri viilaa. Hän kirjoittaa artikkelin, lähettää sen arvioitavaksi ja kirjoittaa taas. Hän ei välitä, vaikka teksti ei olisi täydellinen, eikä hän hukkaa aikaansa turhaan empimiseen. Neljässä vuodessa hän on todennäköisesti julkaissut moninkertaisesti sen, mitä hänen perfektionismiin taipuvainen kollegansa.

En väitä, että kumpikaan tekisi väärin. Perfektionistin tie voi vain olla aika paljon raskaampi.

Perfektionismi, ja sen kaveri, itseluottamuksen puute, ovat myrkkyä menestykselle – etenkin naisilla.

Olen nähnyt nuorten miesten ylpeästi esittelevän juosten kustuja liiketoimintasuunnitelmiaan samalla, kun nuori nainen kyyristelee heidän takanaan haluttomana näyttää omaa, paljon parempaa työtään.

Olen nähnyt hällä väliä -tutkijoiden etenevän urallaan samalla, kun heitä paremmat perfektionistit saivat jättää yliopiston. Olen nähnyt ihmisten luovan menestyksekästä uraa tekemällä asiat nopeasti sinne päin.

On pakko sanoa, etteivät kaikki naiset toki kärsi perfektionismista ja itseluottamuksen puutteesta. Ja toisaalta moni mies kärsii. Mutta kokemukseni mukaan naiset ovat taipuvaisempia huonoon itseluottamukseen ja perfektionismiin kuin miehet.

Oli tämä sitten sukupuolikysymys tai ei, yksi asia on varmaa: perfektionisti ei pärjää. Se viimeinen viilaus ei lopulta auta kovinkaan paljon.

Viime hetken empiminen ei auta senkään vertaa. Kuten jääkiekkolegenda Wayne Gretzky jo aikoinaan sanoi, jokainen laukaus, jonka jätit laukomatta, meni sataprosenttisesti ohi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!