Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naimakauppa vähentää veroja

Kesähäät tuovat juhlien lisäksi muutoksia pariskunnan talouteen. Nämä raha-asiat muuttuvat alttarille astelun myötä.

Raha
 
Colourbox
Kuva: Colourbox

Kesähäät tuovat juhlien lisäksi tullessaan myös muutoksia pariskunnan talouteen. Nämä viisi asiaa raha-asiaa muuttuvat alttarille astelun myötä.

1. Omat tavarat ovat omia – paitsi erossa

Kun pariskunta menee naimisiin, puolisot saavat avio-oikeuden toistensa omaisuuteen. Se ei vaikuta siihen, kumpi asiat omistaa: jos esimerkiksi toinen on hankkinut auton ennen naimisiinmenoa tai perii osan kesämökistä, ne kuuluvat liiton aikana yksin hänelle. Sen sijaan avio-oikeus näkyy mahdollisessa erossa. Silloin kumpi tahansa voi vaatia ositusta, jossa puolisoiden omaisuudet lasketaan yhteen ja jaetaan parin kesken pääsääntöisesti tasan. Avio-oikeus voidaan poistaa avioehdolla.

2. Kotia ei saa kaupata salaa

Avioliitossa yhteinen koti on suojattu avioliittolailla. Vaikka yhteiseen elämään käytettävä asunto tai sen irtaimisto kuuluisivat vain toiselle puolisolle, hän ei saa myydä tai luovuttaa niitä pois ilman puolisonsa suostumusta.

3. Osa veloista maksetaan kimpassa

Naimisiin mentyään pari vastaa yhdessä sellaisesta velasta, jonka toinen puoliso on tehnyt yksin perheen elatusta varten. Jos siis toinen ostaa velaksi esimerkiksi välttämättömiä ruokatarvikkeita tai uuden lieden, molemmat ovat siitä vastuussa. Omista veloistaan kumpikin vastaa kuitenkin itse, oli ne otettu sitten ennen tai jälkeen vihkimisen. Myöskään eron jälkeen kumpikaan ei ole vastuussa entisen puolison yksin ottamista veloista.

4. Toista pitää elättää

Toisin kuin avoliitossa, avioliitossa kumppanuksilla on velvollisuus osallistua toistensa elatukseen. Kummankin pitää siis maksaa osansa yhteisestä elämästä mahdollisuuksien mukaan. Myös puolison elinkuluja täytyy maksaa, jos tilanne niin vaatii.

5. Verot vähenevät

Avioliitto tuo verohyötyä. Suurin muutos on, että puolisoiden välillä perintö- ja lahjaveron määrä putoaa puoleen. Muitakin etuja on, kuten se, että veronpalautuksensa voi käyttää puolison veronmaksuun, ja puolison maksamat asuntolainan korot voi vähentää omassa verotuksessaan.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!