Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haaveiletko kakkosasunnosta ulkomailla?

HS kokosi vinkit asunnon ostoon suosituimmissa paikoissa kuten Berliinissä ja Espanjan Aurinkorannikolla

Raha
 
Kimmo Taskinen HS
Kuva: Kimmo Taskinen HS

Forssalaisessa rivitaloasunnossa oli hyörinä päällä keväällä 2007. Aimo ja Irma Komula pakkasivat matkalaukkujaan. He olivat lähdössä matkaan taas kerran – ja tällä kertaa Turkkiin.

Komulaiset olivat jo tuolloin konkareita ulkomaisen kakkosasunnon omistajina, mutta nyt he olivat vaihtamassa maata.

Tunteet olivat ristiriitaiset: He halusivat kakkosasunnon aurinkoisesta paikasta pohjoisen Pärnun sijaan, mutta tutun kiinteistövälittäjän suosittelema Turkki hieman epäilytti.

Ovatko kulttuurierot liian suuret?

Viihtyykö siellä?

"Moni varoitti, että älkää missään nimessä ostako asuntoa Turkista", Aimo Komula muistelee ja nauraa päälle.

"Käytyään luonamme he ovat muuttaneet suhtautumistaan. Meillä ei ollut minkäänlaisia ongelmia asuntokaupoissa", hän kertoo.

Vesa-Matti Väärä
Aimo ja Irma Komula kotonaan Forssassa. Pariskunta on tyytyväinen Turkin Alanyasta ostamaansa asuntoon.
Aimo ja Irma Komula kotonaan Forssassa. Pariskunta on tyytyväinen Turkin Alanyasta ostamaansa asuntoon.

Komulat pitivät Turkista heti. Heidän mielestään ihmiset olivat ystävällistä, hinnat Suomeen verrattuna halpoja ja auringonpaistetta riitti.

He päättivät myydä kerrostalokolmionsa Pärnusta ja ostaa Turkin Alanyasta kimppa-asunnon ystävän kanssa.

"Sen [Pärnun asunnon] arvo oli parhaimmillaan kaksinkertainen ostohintaan verrattuna, mutta taloustaantuman myötä hinnat laskivat Virossa. Mutta kyllä siitä pesämuna jäi", Aimo Komula muistelee.

Sittemmin Komulat ovat ostaneet Alanyasta itselleen oman, suuremman asunnon.

Artikkeliin liittyvät

Nyt heillä on kerrostalon seitsemännessä kerroksessa 80 neliön asunto, jonka kahdelta parvekkeelta on näkymä sekä merelle että vuorille.

Muutama vuosi sitten se maksoi tuhat euroa neliöltä, yhteensä noin 80 000 euroa.

"En usko, että vaihdamme enää asuntoa, koska olemme tyytyväisiä. Vietämme täällä noin puolet vuodesta", Aimo Komula pohtii.

Forssan kiinteistökauppiaiden Anne Pitkä sanoo, että monet Alanyasta asuntoa ostavat ajattelevat kuten Komulat: asunto hankitaan omiin tarpeisiin, mutta samalla se on sijoitus.

"Kulut ovat Turkissa pieniä, joten harva edes laittaa asuntoaan vuokralle silloin, kun ei itse ole siellä", Komulat Turkkiin houkutellut Pitkä kertoo.

Komuloiden vastike on 50 euroa kuukaudessa. Sillä saa vastineeksi laatua: taloyhtiössä on kolme saunaa, poreallas, useita uima-altaita, tenniskenttä, kuntosali ja muita mukavuuksia.

Tänä päivänä uusiin taloihin rakennetaan jopa omia elokuvateattereita.

"Välillä puutarhuri soittaa ovikelloa ja tuo banaaneja ja appelsiineja suoraan puusta. Se on todellista luksusta", Aimo Komula kertoo.

Myös helpot kulkuyhteydet houkuttelevat suomalaisia asunnonostajia. Suora lento Helsingistä Alanyaan kestää kolme tuntia ja 45 minuuttia.

Komuloiden pihapiirissä asuu nelisenkymmentä suomalaisperhettä. Lentokentälle vievä moottoritie valmistuu pian, ja uusia golfkenttiä avataan.

Tämä näkyy asuntojen hinnoissa. Tilastoja ei ole, mutta Pitkä kertoo nyrkkisäännön: sijainti maksaa.

Halvan, syrjäisen asunnon saa Alanyasta noin 40 000 eurolla, mutta laadukkaan kaksion hinta on lähempänä 100 000 euroa.

"Tonttimaa on täällä kallista, Helsingin keskustan hintatasoa. Tänä päivänä sieltä saa samalla rahalla vähemmän neliöitä kuin aiemmin. Esimerkiksi uudet kaksiot ovat lähes puolet pienempiä kuin vuosina 2007 ja 2008 rakennetut, ja hinnatkin ovat parikymmentä tuhatta euroa korkeammat."

Colourbox
Näkymä Berliinistä. Asuntojen hinnat ovat nousseet kaupungissa hurjasti viime vuosina.
Näkymä Berliinistä. Asuntojen hinnat ovat nousseet kaupungissa hurjasti viime vuosina.

Saksassa vuokralaisen asema on vahva

Asuntosijoittaja Mikko Rannilalla on mielessään pitkä lista asioista, joiden takia Berliinistä kannattaa hankkia kakkosasunto.

"Kaupunkiin muuttaa vuosittain yli 40 000 ihmistä, mutta esimerkiksi vuonna 2013 sinne rakennettiin vain 3 000 uutta asuntoa. Kysyntää on koko ajan enemmän kuin tarjontaa", hän kertoo.

"Saksan taloudella menee hyvin. Berliiniin syntyy työpaikkoja, talouskasvu luo kysyntää ja vain 15 prosenttia omistaa asuntonsa, joten vuokralainen on helppo löytää."

Rannila on tehnyt kaupat yli 300 asunnosta sen jälkeen, kun hän aloitti vuonna 2008 Berlin Invest Oy -yrityksensä kanssa asuntokauppojen teon Berliinissä. Vaikka hinnat olivat jo tuolloin nousussa, niin huippua ei ole Rannilan mukaan vielä saavutettu.

"Kaupunkiin muuttaa koko ajan lisää ihmisiä. Miksi hinnat eivät jatkaisi nousuaan?"

Asuntojen hintataso lähti Berliinissä kovaan nousuun vuonna 2009. Kansainvälisen asuntovälitysyhtiön JLL:n Berliinin-raportin mukaan asuntojen hinnat ovat nousseet kaupungissa toistakymmentä prosenttia vuodessa jo viitisen vuotta.

Rannila etsii asuntoja tällä hetkellä herraskaisista kaupunginosista, kuten Schönebergistä, Charlottenburgista ja Wilmersdorfista.

"Riskit ovat Länsi-Berliinissä vuokranantajan näkökulmasta pienet, koska ihmisillä on töitä ja korkeat tulot."

Asuntosijoittajan mukaan Länsi-Berliinin varakkailta alueilta saa samaan hintaan – ja jopa halvemmalla – parempilaatuisia asuntoja kuin trendialueilta.

Trendialueilla Rannila tarkoittaa esimerkiksi ravintoloistaan ja boheemista tunnelmastaan tunnettuja Kreuzbergin, Friedrichshainin tai Prenzlauer Bergin kaupunginosia, jotka ovat keskiluokkaistuneet nopeasti viime vuosina.

"Tietenkin pitää miettiä, mitä itse tahtoo. Ostetaanko asunto puhtaasti sijoitusmielessä vai asutaanko siinä itsekin?"

Jos kyse on pelkästä sijoitusasunnosta, kannattaa hankkia asunto, jossa on vuokralaiset valmiina, Rannila opastaa.

Saksassa vuokralaisen asema on parempi kuin Suomessa, ja vuokrasopimuksen irtisanominen on hankalaa. Se näkyy myös hinnoissa. Vuokraamaton asunto maksaa jopa 10–20 prosenttia enemmän kuin vuokrattu.

Nyt Rannilaa kiinnostavat erityisesti vanhat kivitalot, jotka on rakennettu 1900-luvun alussa. Niissä neliöhinta on noin 2 800 euroa.

Toomas Volmer
Katunäkymä Tallinnasta. Välittäjän mukaan kaksio on hyvä valinta sijoitusasunnoksi.
Katunäkymä Tallinnasta. Välittäjän mukaan kaksio on hyvä valinta sijoitusasunnoksi.

Keskusta on Tallinnassa varma valinta

Tallinnan vanhan kaupungin mukulakivikadut ovat turistien suosiossa, mutta suurta tuottoa haikailevan asuntosijoittajan kannattaa vältellä niitä.

Tallinnalaisen 1Partnerin kiinteistönvälittäjä Christian Ayrerin mukaan alueen hintataso on jo niin korkea, ettei suurta arvonnousua ole luvassa.

Vuokralaisenkin löytäminen vanhaan kaupunkiin voi olla haastavaa.

"Se ei näytä tallinnalaisten silmissä yhtä houkuttelevalta kuin suomalaisten silmissä", hän sanoo.

Ayrerin mukaan asumismukavuutta laskee moni asia: humalassa toikkaroivat ihmiset, parkkipaikkojen puute ja ruuhkaiset kadut. "Mieluummin asuisin moottoritien tai junaradan varressa", aiemmin vanhassa kaupungissa asunut Ayrer pohtii.

Moni vanhan kaupungin asunto remontoitiin heti Viron itsenäistymisen jälkeen 1990-luvulla, eikä energiatehokkuutta otettu huomioon remonttisuunnittelussa samaan tapaan kuin tänä päivänä.

"Voi olla vaikeaa löytää vuokralaista, joka on valmis maksamaan asunnon vuokran lisäksi vielä 500–600 euroa lämmityskuluja talvikuukausina."

Onko Tallinna siis kakkosasunnon ostajan näkökulmasta toivoton tapaus?

Ayrerin mukaan ei.

"Tiedän, että täältä voi saada asuntoon sijoitetulle rahalle neljästä viiteen ja puoleen prosenttia tuottoa. Se on paremmin kuin Helsingissä", Ayrer sanoo.

Boheemit puutaloalueet kuten Kalamaja ja Uus Maailm olivat muutama vuosi sitten trenditietoisen luovan luokan suosiossa, mutta enää sieltä ei kannata asuntoa hankkia.

"Hinnat ovat olleet jopa keskustan luokkaa. Hintojen nousulle ei oikein ollut muita perusteita kuin trendikkyys."

Ayrer uskoo, että järkevin sijoitusasunto Tallinnassa on kaksio keskustassa, mutta ei siis vanhassa kaupungissa.

Sellainen maksaa tänä päivänä 1 800–2 300 euroa neliöltä.

Ayrerin mukaan keskusta-asunnot säilyttävät arvonsa, koska keskusta on jo rakennettu "valmiiksi".

"Tallinnassa kaksio on lähtökohtaisesti hyvä valinta sijoitusasunnoksi. Täällä on suuret tuloerot. Voi olla, ettei ihmisellä ole varaa vuokrata omaa asuntoa, joten moni asuu sukulaisen tai ystävän kanssa yhteisasunnossa."

Tuomas Selänne
Aurinkorannikolla esimerkiksi Fuengirola on suomalaisten suosiossa. Siellä tärkeintä on asunnon sijainti, vinkkaa välittäjä.
Aurinkorannikolla esimerkiksi Fuengirola on suomalaisten suosiossa. Siellä tärkeintä on asunnon sijainti, vinkkaa välittäjä.

Aurinkorannikolla täytyy olla parveke

Fuengirolalaisen Asunto del Sol -yrityksen kiinteistönvälittäjällä Hanna Lehdolla on vahva näkemys siitä, millainen asunto Espanjan Aurinkorannikolta kannattaa ostaa:

"Sijainti on tärkein valintakriteeri. Paras hankinta on yhden tai kahden makuuhuoneen asunto kävelyetäisyyden päässä rannasta ja palveluista. Parveke on välttämätön. Jos näköalat ovat hyvät, niin asunnosta saa parempaa vuokraa."

Lehdon mukaan asunto kannattaa hankkia esimerkiksi Fuengirolan ja Benalmádenan alueilta, koska ne ovat suomalaisten suosiossa.

"Kokemus on osoittanut, että suomalaiset ovat luotettavia vuokralaisia", kiinteistövälittäjä sanoo.

Euroopan talouskriisi on koetellut erityisesti Etelä-Eurooppaa, ja se näkyy myös Aurinkorannikon asuntojen hinnoissa.

Tällä hetkellä kahden makuuhuoneen, noin 60–80 neliön kokoisen asunnon saa 150 000 eurolla.

"Hinnat ovat pudonneet noin puolet – joidenkin arvioiden mukaan jopa 70 prosenttia – siitä, mitä ne olivat ennen taantumaa. Asunnon tuotto-odotus on tällä hetkellä vähintään sama kuin suurten suomalaiskaupunkien pienissä keskusta-asunnoissa. Arvonnousun suhteen odotukset ovat Aurinkorannikolla samaa luokkaa kuin Suomessa."

Lehdon mukaan myös remontoitavan asunnon ostamista voi harkita, koska kohtuuhintaiset uudet asunnot sijaitsevat usein kaukana palveluista ja rannasta.

Vuokralaisen löytäminen sellaiseen saattaa olla hankalaa.

"Loistavaan paikkaan rakennettu uusi asunto voi puolestaan olla niin kallis, että asunnosta on vaikeaa saada tuottoja", Lehto pohtii.

Entä kuinka Aurinkorannikolla sijaitsevaa asuntoa voi vuokrata eteenpäin, jos itse asuu Suomessa? Sitä varten on olemassa yrityksiä, jotka hoitavat maksua vastaan käytännön asiat avainten luovuttamisesta siivouksen.

Palvelua tarjoaa myös Lehdon Asunto del Sol -yhtiö.

Moni suomalainen asuu itse talven Aurinkorannikolla ja vuokraa asuntoaan kesällä, kun Espanjassa on lomakausi.

Silloin vuokrahinnat kolminkertaistuvat Aurinkorannikolla. "Jos asunnon vuokra on talvella 700 euroa kuukaudessa, niin kesällä saman voi saada viikossa."

Juttuun on haastateltu myös Re/Max Oy:n toimitusjohtaja Pasi Aaltoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!