Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olisipa rahoittajilla keksijän sielu

Raha
 
Tanja Aitamurto
Kirjoittaja asuu Piilaaksossa Kaliforniassa ja on päivästä riippuen tutkija, toimittaja tai turisti.

Selailen muuatta kansiota Stanfordin yliopiston kirjastossa. Kyse on Douglas Engelbartin arkiston asiakirjoista.

Sähkötekniikan tohtori Engelbart oli aikanaan yksi tietotekniikan kärkinimistä. Parhaiten hänet tunnetaan tietokoneen hiiren keksijänä.

Engelbartin papereissa on rahoitushakemuksia 1960- ja 1970-luvuilta, kirjeenvaihtoa Nasan ja muiden tutkimuslaitosten kanssa. Joukossa on myös hänen tutkimusraporttinsa ja visionsa vuodelta 1962. Visio kuvailee yksityiskohtaisesti, kuinka ihmisten ongelmanratkaisukyky parantuu, kun tietotekniikan avulla tietoa voi etsiä nopeasti lukuisista lähteistä.

Engelbart kutsui ilmiötä "ihmisälyn rikastamiseksi", jonka avulla voidaan muuttaa yhteiskuntaa. Varhainen tietotekniikan viisas myös kuvailee, kuinka ideointi ja kirjoittaminen nopeutuvat, kun kirjoitusta voi kopioida ja liittää tekstinkäsittelyohjelmissa. Visio on naputeltu kirjoituskoneella ohuelle paperille, johon on tehty korjauksia vihreällä värikynällä. Liuskoja on myös leikattu ja liimattu yhteen teipillä.

Engelbartin vuonna 1968 San Franciscossa pitämä teknologiaesittely kulkee nimellä "Kaikkien demojen äiti". Moni yleisössä istunut tiesi tuolloin todistavansa tietotekniikan historiaa, mutta harvempi älysi, kuinka merkittävä esittely olisi ihmiskunnan historialle. Engelbart esitteli suurimman osan niistä nerokkaista innovaatioista, joita hän visio- eli näkemyspaperissaan kuvailee. Käytämme niitä nykyisin lähes joka päivä: tekstinkäsittelyä, videopuheluita, tietokoneen hiirtä, pilvipalveluja.

Olisi voinut kuvitella, että Engelbartille olisi tulvinut tutkimusrahaa tuon vallankumouksellisen esittelyn jälkeen.

Vielä mitä. Engelbartin ideoihin ei uskottu, varsinkaan niiden kaupalliseen arvoon. Rahoittajat tukivat sen sijaan keinoälyn ja robotiikan ensimmäistä aaltoa, eikä Engelbart voinut jatkaa kehitystyötään täydellä teholla.

Osaltaan siksi tekstinkäsittelyohjelmien yleistymistä sai odottaa, ja olemme voineet soittaa videopuheluita Skypellä vasta viime vuosina.

Millainen maailma mahtaisi nyt olla, jos Engelbart olisi saanut tutkimusrahoitusta? Ja jos hänen kaltaisensa tänä päivänä saisivat tukea toteuttaa visionsa?

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!