Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin yrityksesi menestyy – kolme yrittäjää kertoo

Suomen talous on ollut taantumassa jo vuodesta 2013 ja työttömäksi jää yhä useampi. On kuitenkin paljon sitkeitä yrittäjiä, jotka uskovat ideaansa ja – menestyvät. Tapasimme kolme pienyrittäjää ja pyysimme heiltä heidän menestyksensä reseptit.

Raha
 
"Suljin kahvilani" - yrittäjät kertovat, milloin tarvitsivat rohkeutta
"Suljin kahvilani" - yrittäjät kertovat, milloin tarvitsivat rohkeutta
Yrittäjät kertovat, minkä rohkean päätöksen he ovat tehneet menestyäkseen. Yksi odotti keskiyölle, toinen sulki kahvilansa. Kolmas taas sai kuulla, että juuri valmistuneet murot eivät kiinnosta ketään. Toimittaja Roosa Murto HS, kuvaus ja editointi: Ville Männikkö.

Verso Food -start upin Leena Saarinen parantaa maailmaa härkäpapu kerrallaan. Joskus avuksi tarvitaan myös puukkoa.

Härkäpapu ei ole se tyypillisin intohimon kohde. Sitä se kuitenkin on Leena Saariselle.

Hän on hallituksen puheenjohtaja Verso Foodissa, joka valmistaa kotimaisista härkäpavuista rouhetta ja granolaa. Ensimmäinen tuote tuli kauppoihin vuosi sitten, uusimmat viime kuussa.

Aiemmin Saarinen on nähty suuryritysten johdossa, kuten Suomen Lähikaupan toimitusjohtajana ja valtionyhtiö Altian pääjohtajana. Niihin verrattuna nykyinen pesti voi kuulostaa vaatimattomalta, mutta Saarinen on toista mieltä.

"Päätökset ovat samoja, skaala vain erilainen. Lähdin mukaan, koska näin voin tehdä töitä hyvän asian puolesta", koulutukseltaan elintarviketeknologi sanoo.

 Vuodesta 2010 asti toiminut elintarvikealan start up eli kasvuyritys työllistää suoraan kaksi ihmistä, ja välillisesti enemmän, sillä kaikki mahdollinen hankitaan ulkopuolelta.

Liikevaihto on kymmenkertaistunut viime vuodesta, ja tämän vuoden tavoitteena on 400 000 euroa.

Koko elintarviketeollisuuden alalla myynti on laskussa ja alaa rasittavat heikko yleinen talouskehitys, kiristyvä kilpailu ja elintarvikkeiden hintojen lasku.

 Saarinen luottaa kotimaisuuteen. Pavut tulevat Pohjanmaalta, tehdas toimii Jalasjärvellä.

"Tämä on maailmanpelastusbisnestä, sillä kasviperäisiä proteiineja tarvitaan koko ajan enemmän", Leena Saarinen sanoo.

Runsaasti proteiinia sisältävät härkäpavut ovat tähän asti menneet Suomessa eläinten rehuksi. Eivät enää.

 

Saarisen vinkit:

1. Avaa suusi

"Aloittelevalla yrityksellä uskottavuus on jopa pakkasen puolella, jos ei tunne ihmisiä tai ole aiempaa näyttöä. Hanki lähipiiriin konkareita, koska oikeat ihmiset ovat joskus tärkeämpiä kuin raha. Etsi joku, joka ymmärtää rahoitusta, ja pidä sijoittajat ajan tasalla.

Puhu myös ihmisille, jotka liittyvät yritykseesi vain etäisesti. Me menimme tapaamaan yliopiston tutkijoita ja ruokasijoittajia, vaikka valmiina oli vasta yksi tuote."

2. Pidä kiinni arvoistasi

"Oli taloustilanne mikä hyvänsä, periaatteista ei saa luopua. Pidä kiinni siitä, mikä yrityksestäsi tekee uniikin. Siten säilytät kilpailukykysi eli sen, mikä perustelee tuotteen hyvyyden. Esimerkiksi meidän tuotteemme ei pärjää hintakilpailussa, koska kotimainen ja lisäaineeton tarkoittavat myös kallista. Ne ovat kuitenkin valttejamme, joista emme tingi."

3. Mieti, mitä kohderyhmä haluaa

"Ole kekseliäs miettiessäsi, miten saat tuotteen tunnetuksi. Jos budjetti ei ole valtava, mene sinne, missä asiakkaat ovat. Me jaamme maistiaisia juoksutapahtumissa. Käytä aikaa ymmärtääksesi kohderyhmääsi ja mihin tarpeeseen hän ostaa tuotteen. Silloin ostajat yleensä löytyvät."

4. Ajattele isosti

"Suomi on ihana, mutta pieni maa. Ajattele siis isosti ja globaalisti. Itse selvitimme heti markkinamahdollisuuksia myös muissa maissa Australiaa myöten. Jos tuotteesi on uniikki, hanki sille patentti eli yksinoikeus. Hyville ideoille löytyy aina rahoitusta. Esimerkiksi Tekesiltä voi saada apua tutkimuksentekoon. Sen avulla saatoimme selvittää kysyntää myös muissa maissa. Kotimaassa menestyminen on kuitenkin tärkeä pohja, ja siitä kysytään myös ulkomailla."

5. Uskalla vaihtaa kurssia

"Ideoita pitää olla valmis muuttamaan. Me teimme aluksi suurkeittiöille pakasteita, mutta nyt kauppoihin kuivatuotteita. Suunta vaihtui siis kunnolla. Kerran taas olimme saaneet valmiiksi omasta mielestämme upeat murot, mutta terveystietoiset tutkimukseen osallistujat ilmoittivat, etteivät edes käy murohyllyllä. Hetken tuntui, että työ meni hukkaan, mutta ei auttanut kuin hylätä valmis tuote ja tehdä sen sijaan granolaa."

6. Keskity oleelliseen

"Käsien määrän ollessa pieni, fokuksen on oltava selvä. Kun asioita on miljoona, laita ne tärkeysjärjestykseen ja etene sen mukaan. Tärkeintä on saada aikaan tuote tai palvelu, ja kaikki muu tulee vasta sen jälkeen. Yrittäminen vaatii pitkänäköisyyttä ja sitä, että ymmärtää myös suuria trendejä."

7. Älä heitä pyyhettä kehään

"Yrittäminen on kovaa hommaa ja etenkin yksin iso taakka. Epävarmuuden kanssa on elettävä koko ajan. Muista, että into menee kaaren lailla huipulta pohjalle, ja sieltä pitää jaksaa nousta. On vuorenvarmaa, että vaikeuksia tulee, itsekin olen saanut aikaan vaikka mitä käkkäreitä ja joutunut avaamaan puukolla tukkiutuneita laitteita. Vastapainona pitää iloita lilliputinkin kokoisista onnistumisista."

Ville Männikkö
"On vuorenvarmaa, että vaikeuksia tulee", sanoo Verso Foodin hallituksen puheenjohtaja Leena Saarinen Helsingin Esplanadilla.
"On vuorenvarmaa, että vaikeuksia tulee", sanoo Verso Foodin hallituksen puheenjohtaja Leena Saarinen Helsingin Esplanadilla.

Good Life Coffee – kahvilan ja paahtimon perustanut Lauri Pipinen suhtautuu bisnekseensä rennosti.

"Mitä tahansa teet, tee se hyvin", voi asiakas lukea istuessaan vessanpöntöllä helsinkiläisessä Good Life Coffee -kahvilassa. Motto pätee sekä kahvilaan että sen paahtimoon. Kahvila on toiminut kolme vuotta, paahtimo vuoden.

"Suomessa on tilaa pikkupaahtimolle, joka tekee hommat ilman sen suurempia kompromisseja", omistaja Lauri Pipinen sanoo.

Kun muun muassa heikko dollarin kurssi nosti raakakahvin hintaa, paahtimon piti valita: nostaako kahvipaketin hintaa vai ostaako huonompaa kahvia, joka menisi ehkä läpi asiakkailta, mutta ei itseltä?

"Kumpikin tuntui huonolta idealta, joten pienensimme katetta eli sitä, paljonko meille jää käteen. Se oli hyvä veto, koska kahvi on mennyt paremmin kaupaksi", hän sanoo.

 Oman työn kunnioitus onkin Pipisen tärkein neuvo lamasta selviämiseen.

"Vaikka on taantuma, meillä menee koko ajan paremmin. Ensi vuonna lainat on maksettu pois", Pipinen kertoo. Matkailu- ja ravintola-alalla myynti on laskenut tänä vuonna ja kannattavuus heikkenee, mutta kahvilat pärjäävät huonoina aikoina ruokaravintoloita paremmin.

Kolme kahvialan suomenmestaruutta voittanut ja kolme ihmistä työllistävä Pipinen ei liikoja stressaa.

"Jos tilille tulee enemmän kuin sieltä menee, kaikki on ok."

 

Pipisen vinkit:

1. Asiakkaat arvostavat laatua

"Kun avasimme, jengi nurisi, että onpa kolmen euron kahvi kallista. Nyt ihmiset maksavat laadusta mielellään. Jos tuote on hyvä, siitä pitää kehdata pyytää tarpeeksi rahaa, mutta ei saa vedättää ryöstöhinnoilla."

2. Mieti, miksi yrität

"Mieti, onko yrityksesi tarkoituksena haalia miljoonia vai luoda hyvä paikka. Silloin on helpompi tehdä vaikeitakin valintoja. Minulle isoin syy olla yrittäjä on, että saan tehdä asiat hyvin ja tinkimättä."

3. Tue muita

"Tue yrittäjiä, jotka tekevät omaa työtään yhtä hyvin kuin sinäkin. Yritin aiemmin leipoa itse, mutta nyt tilaan leivokset kolmesta leipomosta, koska he tekevät sen paljon paremmin. Logoja ja muita brändiasioita taas suunnittelevat tyypit, jotka ovat olleet pitkään kahvilassa asiakkaina. Kun tekijät tuntevat paikan valmiiksi, lopputulos näyttää omalta."

4. Koeta jaksaa

"Aina ei mene hyvin. Avasin viime vuonna toisen kahvilan, joka oli suljettava jo puolen vuoden päästä. Päällekkäisiä hommia oli yksinkertaisesti liikaa: kaksi kahvilaa, paahtimo ja taloremontti plus kaksi pientä lasta. Siitä opin, että on parempi tehdä vähän asioita hyvin kuin monta puolivillaisesti. Välillä on raskasta, mutta ei auta kuin mennä seuraavana päivänä taas duuniin. Lopulta menee taas paremmin."

5. Tarkkaile maailmaa

"Ulkomailta kannattaa imeä vaikutteita. Vaikka asia ei olisi enää maailmalla uusi, Suomessa saatat olla ensimmäinen, joka sitä kokeilee. Itse seuraan Twitterissä ja Instagramissa kollegoita, ja olen löytänyt uusia tuotteita. Ja sama toisin päin: kahvilallani puolet seuraajista on ulkomailta. Myös paahtimon kahvipakkaukset teimme suoraan englanniksi."

6. Markkinoi omalla tyylilläsi

"Netissä ihmiset tykkäävät oikeasta elämästä, eivät mainoksista. Eniten tykkäyksiä tuli kuvaan skonsseista, jotka poltin vahingossa. Jos somemaailma on täysin vieras, pyydä avuksi joku tuttu. Itsekin hankin paremman kännykän, kun kaveri huomautti, että nyt riittivät suttuiset kuvat. Nuoret asiakkaat löytyvät parhaiten netistä, eivät lehtimainoksilla."

7. Ole ylpeä

"Minulla kesti kolme vuotta, että laitoin kahvilan nimen ikkunaan, koska ajattelin, että mitä sitä nyt mainostamaan. Nyt ajattelen, että ei ole mitään noloa tuoda julki yritystä, josta on ylpeä."

Lauri Pipinen kahvilassaan Good Life Coffee Helsingin Kalliossa.
Lauri Pipinen kahvilassaan Good Life Coffee Helsingin Kalliossa.

Aito palo auttaa jaksamaan vaikeinakin aikoina, sanoo vaatekauppa Grace Fashionin pitäjä Anne Manner.

Rouva kävelee ulos ja sihahtaa: "Kohta menette nurin". Hän pahastui jäädessään ilman etsimäänsä korua, mutta kauppias Anne Mannerin jatkaa hymyilyä. Iloisuus on hänen valttinsa taistelussa taantumaa vastaan.

 Manner pyörittää Grace Fashion -naistenvaateliikettä Keravan aseman vieressä.

Ajatus omasta yrityksestä kyti yli 10 vuotta. Ekonomiksi valmistunut Manner työskenteli suurissa yrityksissä, mutta lopulta riitti.

"Enköhän osaa itsekin pistää kaupan pystyyn", Manner päätti. Vielä olisi virtaa kolmannelle lapselle eli omalle yritykselle.

 Vaatekauppa ei ole helpoin alavalinta: alan myynti laski 2,6 prosenttia vuonna 2013 ja vuoden 2014 tammi-kesäkuussa noin 5 prosenttiin saakka. Hintojen lasku ei ole piristänyt myyntiä.

Mannerin kaksi vuotta vanha liike on poikkeus, sillä se menestyy koko ajan paremmin. Viime vuodesta myynti on kasvanut kymmeniä prosentteja.

"Aito palo auttaa jaksamaan vaikeinakin aikoina, koska silloin jaksaa tehdä töitä ideansa eteen joka päivä", Manner sanoo.

Tukena on aviomies, jonka kanssa he perustivat liikkeen. Lisäksi he työllistävät osa-aikaisen myyjän.

"Jos jää odottamaan hyviä aikoja, sille tielle jää. Taantumassa ainakin tietää, että tästä ainoastaan paranee."

 

Mantereen vinkit:

1. Pidä kiinni laadusta

"Huonoina aikoina moni alkaa myydä edullisempaa, jotta edes jotain menisi kaupaksi. Virhe! Jos asiakas on tyytyväinen, hän tulee takaisin. Meillä vaatteita on yleensä vain yksi per koko. "

2. Kuuntele erilaisia ihmisiä

"Puhu rehellisesti, miten menee, ja hae tukea vaikka alueen yrittäjien yhdistyksestä. Pyydä myös ystäviä kokeilemaan tuotteitasi. Etenkin nuoret ovat täynnä ideoita. Osallistuin viereisen ammattikorkean projektiin, jossa opiskelijat kehittivät liikkeelleni sosiaalista mediaa. Samalla kuulin, että ikkunateippini ovat tosi ankeat."

3. Palvele hyvin

"Älä ole tympeä ja ylpeä. Kun kiersin muita vaatekauppoja, äimistyin, miten monessa myyjä ei edes tervehtinyt. Varmista, että kaikille puhutaan ruuhka-aikanakin. Jos jotain ei ole, ohjaa asiakas kilpailijalle, koska silloinkin hän kokee saaneensa palvelua."

4. Tee asiakkaiden kanssa jotain kivaa

"Palkitse uskolliset asiakkaat, koska he pitävät bisneksen kasassa. Meillä he saavat alennuksia ja tietoa. Kerran kuussa pidän kutsut: on skumppaa, kynttilöitä, muotinäytös. . . Ystävän saa ottaa mukaan, mikä voi poikia uusia ostajia."

5. Usko omaa mututuntumaa

"Toisin tekeminen vaatii itsevarmuutta. Tietenkin jokainen tekee virheitä, minäkin olen ottanut sisään vaatteita, jotka eivät myy, ja palkannut täysaikaisen työntekijän, jolloin en voinutkaan maksaa itselleni yhtään palkkaa."

6. Tunne ala

"Tutustu kilpailijoihin. Itse olen kiertänyt myymälät lähiseudulla ja ympäri Eurooppaa. Älä karsi messuista ja koulutuksista, koska ilman niitä ei näe, mihin ala on menossa. Asiakkaitakin kiinnostaa, onko tuote muodissa vielä ensi keväänä."

7. Tee yhteistyötä

"Yrittäjän on turha jupista, ettei asiakkaita käy, jos itsekin valitsee naapurin sijasta suurketjun. Mitä pienempi kunta, sitä tärkeämpää on pitää rahat lähellä. Itse kutsuin meikkaajan tekemään pikameikkejä ja nyt ideoin kampaajan ja optikon kanssa. Tuetaan toisiamme, koska muiden menestys ei ole itseltä pois."

"Yrittäjyys vaatii hulluutta", sanoo Grace Fashion -vaateliikkeettä Keravalla pitävä Anne Manner.
"Yrittäjyys vaatii hulluutta", sanoo Grace Fashion -vaateliikkeettä Keravalla pitävä Anne Manner.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!