Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jari "Bull" Mentula tienaa satojatuhansia euroja collegehousuissa

Isä opetti kehonrakentaja Jari Mentulalle pikkupoikana, että kun pyytää vähän, saa paljon. Vuosien varrella nöyryys ja kova työ ovat tehneet hänestä fitnessbisneksellä vaurastuneen miehen. Bull Mentula taas on niin kova jätkä, että kakkaa housuunsa ja vielä kertoo siitä.

Raha
 
Rami Marjamäki
Jari Mentula haluaa kehittää vartalonsa lisäksi bisneksiään ja parisuhdettaan. "Jokainen tietää, että jos ei vie parisuhdetta eteenpäin, niin jossain vaiheessa se töksähtää."
Jari Mentula haluaa kehittää vartalonsa lisäksi bisneksiään ja parisuhdettaan. "Jokainen tietää, että jos ei vie parisuhdetta eteenpäin, niin jossain vaiheessa se töksähtää." Kuva: Rami Marjamäki

Mikä on parasta ja vaikeinta, mitä voi tehdä collegehousut jalassa?

Rahaa.

Jari "Bull" Mentula taitaa olla ainoa suomalainen, joka on tehnyt lähes 400 000 euron lailliset ja verotettavat vuositulot collegehousuihin pukeutuneena.

Jari Mentula

 Valkeakoskella 4.1. 1976 syntynyt Jari Mentula on ammattilaiskehonrakentaja ja valmentaja. Hän suunnittelee laihdutus- ja kunto-ohjelmia Fitfarm-yhtiölle, jota on ollut mukana perustamassa.

 Pituus 180 cm, paino 140 kg (kisapaino 120–125 kg).

 Mentula on kilpaillut viimeksi 2013. Seuraavaksi hän nousee kehonrakennuslavalle ensi vuonna.

 Asuu Tampereen Vuoreksessa omakotitalossa avopuoliso Maruzella Vaalikiven ja tämän 9-vuotiaan tyttären kanssa.

 Viettänyt parikymmentä vuotta erittäin kurinalaista elämää ruokavalion ja harjoittelun suhteen. Joskus harvoin on aikaa myös paheille, kuten jäätelölle tai alkoholille.

"Minulla on sellainen no compromise -tyyli kaikessa. Silloin kun treenataan, niin treenataan ja silloin kun lähden ottamaan kuppia, niin vien sen kyllä failureen eli vedän ihan kunnolla."

Saavutus on merkittävä, vaikka viivalle laitettaisiin kaikki maailman collegehousuissa töitä tekevät ihmiset.

Mentula, 39, avaa Fitfarm-yhtiön toimiston oven Tampereen Kuninkaankadulla. Hän on verhonnut 140-kiloisen vartalonsa valkoiseen New York Yankees -t-paitaan ja punaisiin collegehousuihin.

Mentula muistuttaa yhdellä tavalla toista kuuluisaa kehonrakentaja-liikemiestä: Kimmo Elomaata, joka tunnetaan kehonrakentaja ja kansanedustaja Kike Elomaan puolisona.

Elomaa ja varsinkin Mentula ovat muokanneet ja kasvattaneet vartalonsa lihaksia keskimääräistä paljon suuremmiksi. Silti molemmissa huomio kiinnittyy ensimmäiseksi siihen ruumiinosaan, jolla ei ole juuri nostettu painoja, päähän.

Kimmo Elomaan erikoisuus on muhkea kampaus. Parhaimmillaan Elomaan suihkumärällä takatukalla olisi sammuttanut tulipalon rengasvarastossa.

Mentulan kalju pää on lepotilassakin hieman kuhmurainen, mutta kun hän voimailee ja päälaen verisuonet pullistuvat, näyttää kuin aivot pullistuisivat ihon ja kallon läpi.

Mentulasta otetut kuvat ja hänen imagonsa uhkuvat julmaa voimaa ja armottomuutta.

Toimistossa Mentula ottaa heti luulot pois.

Hän kättelee kevyesti, puhuu pehmeästi ja nöyrästi.

Nopeasti selviää, että Mentulahan on mukava ja mutkaton kuin collegehousut, jotka jalassa hän on aina kun mahdollista, toimistossakin.

"Kyllä se mun tyypillinen asu on, olen aina pukeutunut mukavasti. Kyllä multa löytyy pukujakin, mutta töissä olisi ahdistavaa, jos olisi jäykkä puku päällä", Mentula kertoo.

Rami Marjamäki
Jari Mentula on onnellinen mies. "Juuri aamulla kirjoitin avovaimolle, että on huikee fiilis, kun saa herätä joka aamu onnellisena ja mennä joka ilta onnellisena nukkumaan ja saa tehdä mitä haluaa."
Jari Mentula on onnellinen mies. "Juuri aamulla kirjoitin avovaimolle, että on huikee fiilis, kun saa herätä joka aamu onnellisena ja mennä joka ilta onnellisena nukkumaan ja saa tehdä mitä haluaa."

Mentula ei jyrise, vaan turisee.

Itse asiassa Mentulan ulkonäön ja leppoisan luonteen välinen ristiriita nostaa ihon kananlihalle.

"Kun on tarpeeksi kova, on varaa olla pehmeä", Mentula kiteyttää hyväntuulisella hämäläisnuotillaan.

Mentulasta on tullut melkoinen julkkis, joka kommentoi iltapäivälehdissä lähes joka päivä jotain aihetta.

Tämäkin haastattelu keskeytyy pari kertaa, kun Iltalehdestä soitetaan.

Vielä viime vuosikymmenellä Mentula kuului vain pienen pieneen marginaaliin. Hän oli lihaisa kehonrakentaja aikana, jolloin jopa lisäravinnefirmat karsastivat markkinoinnissaan jättimäisiä, epämuodikkaita ja huonomaineisia bodareita.

Mentulan toimistohuoneen seinällä on rivissä bodauslehtien kansia, joissa Bull jännittää paljaita lihaksiaan.

Nyt Mentulasta ja hänen yhtiökumppanistaan Jutta Gustafsbergista tehdään juttuja pukumiesten lehtiin kuten Talouselämään ja Kauppalehteen.

Fitfarm valittiin Pirkanmaan parhaaksi yritykseksi 2014.

Mentulaa hymyilyttää.

"Tämä on paras", Mentula innostuu ja kaivaa toimistopaperien välistä esiin naistenlehden:

"Anna."

Mentula on toukokuisen Anna-lehden kannessa, ei pääkuvassa mutta kuitenkin.

"Tämä on yksi parhaita juttuja, joita minusta on koskaan tehty."

Mentulan puhelin soi taas.

"Moro."

Mentula antaa treeniohjeita Iltalehden salivideoon: "Painota pakaran käyttöä siinä. Joo, moi."

Mentula jatkaa Anna-lehden jutun kehumista.

"Tämä oli tosi kiva juttu meistä, tehtiin himassa. Ainoa haastattelu, jonka olen antanut kotoa, avopuoliso [ Maruzella Vaalikivi ] on mukana, olen aika paljon varjellut kotia."

Mentula suorastaan kehrää.

"Jos tän näköinen jätkä pääsee Annaan, silloin on maailmankirjat sekaisin."

Niin, miten tässä näin kävi?

Jari Mentula varttui Toijalassa. Isä Juhani oli metallimies ja äiti Anneli kyläkoulun keittäjä.

Jari oli paikallisen ToiP-49-jalkapallojoukkueen junnumaalivahti, kun innostui teini-iässä voimaharjoittelusta.

Jari valmistui sähköasentajaksi ja sai heti vakituisen työpaikan. Muutamassa viikossa Mentula huomasi, että työnteko haittaa hänen rakasta harrastustaan kehonrakennusta.

Jari kertoi ruokapöydässä isälleen, että otti lopputilin, koska haluaa ammattibodariksi.

Isästä ja äidistä ei luonnollisesti tuntunut ilmoitushetkellä lottovoittajalta. Käsissä oli työttömäksi heittäytynyt poika, joka söi erittäin paljon proteiinia.

Alkusokin jälkeen vanhempien asenne kääntyi kannustavaksi: "Jos jätetään työt ja halutaan treenata, niin sitten saatana treenataan!"

Ja Jari treenasi. Hän alkoi tehdä töitä portsarina.

Isä oli iskostanut poikaansa muutaman elämänohjeen:

Nöyrästi mutta ei nöyristellen.

Kun pyytää vähän, saa paljon.

No, Jari-poika otti jälkimmäisen neuvon hieman liian kirjaimellisesti.

1990-luvun lopulla Mentulalla oli sen verran tietoa ravinnosta ja harjoittelusta, että hän alkoi valmentaa muita voimailijoita.

Hän ajatteli, ettei voi pyytää valmentamisesta mitään korvausta, kun näyttöjäkään ei ollut. Lopulta valmennettavat lähes pakottivat Mentulan hinnoittelemaan työnsä.

Vuonna 2003 Mentula kertoo perustaneensa ystävän kanssa Tampereelle 2 Uncles -kaupan, jossa myytiin kaikkea kehonrakennukseen liittyvää.

Seuraavana vuonna yhtiö meni nurin, kun Mentula oli Yhdysvalloissa kilpailemassa. Hän sanoo kuulleensa konkurssista vasta, kun palasi Suomeen.

"Se oli elämäni paras bisneskoulu. Olin tyhmä, en ottanut asioista selvää."

Mentula oli laittanut yhtiöön kaikki säästönsä ja vielä pankkilainan päälle.

"Olin nuori poika vielä. Elämä murtui hetkellisesti, mutta sain itse laitettua asiat heti järjestykseen. Otin niskoilleni, mitä minulle kuului ja hoidin ne. Siitä tuli kymmenien tuhansien paukku. Jälkikäteen olen siitä kiitollinen, se opetti paljon. Konkurssissa menettää vain rahaa. Muuten se vain vahvisti minua."

Mentulan aloittaessa kehonrakennuksen hän painoi noin 75 kiloa. Hän on siis hankkinut 65 kiloa lihasta alle 20 vuodessa.

Mentulan tietä menestykseen tasoitti mies, joka oli matkalla toiseen suuntaan.

2000-luvun alussa Mentulalla oli monta valmennettavaa, mutta he olivat lähinnä voimailu-urheilijoita.

MTV3 näytti vuonna 2006 Suurin pudottaja -laihdutusohjelman ensimmäisen tuotantokauden. Yhteisten tuttujen kautta Mentula päätyi valmentamaan yhtä kilpailijaa, oriveteläistä Hardy Dieteriä.

Mentula valmensi Dieteriä ilmaiseksi, mutta sopi, että jos Dieter voittaa, tämä kiittää televisiossa Mentulaa.

Dieter voitti. Kun Suurin pudottaja -finaalijakson lopputekstit tulivat ruutuun, Dieter otti mikrofonin käteensä ja kiitti valmentajaansa.

Dieterin tv-kiitos sysäsi Mentulan uuteen maailmaan: tavallisten ihmisten laihdutus- ja kuntoneuvojaksi sekä julkisuuteen.

Pikku hiljaa laihduttajat ottivat yhteyttä Mentulaan ja asiakasmäärä kasvoi.

Mentula vähensi portsarin töitä ja lopetti ne kokonaan vuonna 2007, kun varmistui, että hän pääsee kehonrakennuksen ammattilaiseksi.

Mentulan elanto oli ensimmäisen kerran kokonaan oman ja muiden vartaloiden muokkaamisen varassa. Hän tuli toimeen, mutta ei rikastunut.

Keväällä 2010 Mentula ja hänen ystävänsä Jutta Gustafsberg perustivat Fitfarm-yhtiön. Heillä ei ollut yhtään ylimääräistä rahaa, ja Fitfarmin toimisto oli riskillä vuokrattu yhdeksän neliön koppero tamperelaisessa toimistohotellissa.

Viisi vuotta myöhemmin Fitfarmilla on 500 neliön valoisat toimistotilat Tampereen ydinkeskustassa.

Yhtiö on kasvanut huomattavasti nopeammin kuin Mentulan lihasmassa.

Hämäläisen duunariperheen pojasta tuli eräänlainen superduunari, joka on jalostanut hurjan fyysisyytensä rahaksi internetissä.

"Kuinka saamme hyödynnettyä internetin? Se oli lähtökohtamme, kun aloitimme. Kasvokkain tapahtuvassa yksilövalmentamisessa asiakkaat rajoittuvat x määrään, mutta jos saisimme netistä asiakkaita, tekisimme saman työn tuhansien asiakkaiden kanssa", Mentula kertoo.

Kaikki lähti Jutta Gustafsbergin blogista, jossa oli ilmaisia treeniohjeita. Fitness-urheilija ja entinen poliisi Gustafsberg oli ollut jo vuosia julkisuudessa.

"Jutan blogilla oli järkyttävän hyvät kävijämäärät, mutta emme tienneet, kuinka moni oikeasti noudatti Jutan ohjeita. Sitten teimme ilmaisen laihdutushaasteen, johon osallistui parhaimmillaan 25 000 ihmistä."

Fitfarmin väki kiersi seminaareja, joissa he kertoivat ilmaiseksi ravinnosta ja harjoittelusta.

"Myimme ilmaisen seminaarin jälkeen maksullisia jatkopaloja. Silloin tajusimme, että tällä tienaa."

Fitfarmin tavoite on myydä tänä vuonna laihdutus- ja kunto-ohjeita netissä 50 000 ihmiselle.

Fitfarmille työskentelee noin 40 ihmistä.

Yhtiön personal trainereilla on noin 500 asiakasta, joita valmennetaan kasvokkain. Selvästi suurin osa tuloista tulee kuitenkin kymmeniltä tuhansilta nettiasiakkailta.

Viime vuonna Fitfarm teki kolmen miljoonan liikevaihdolla 900 000 euroa voittoa.

"Kun saimme tuottoja, sijoitimme ne eteenpäin. Tämä firma on siis täysin velaton. Kun pääset velattomalla firmalla kolmen miljoonan liikevaihtoon, niin se näyttää hyvältä", Mentula kertoo.

Mentulan titteli on päävalmentaja.

"Nyt alla on hyvä kevät, paras toistaiseksi. Osaamme tehdä nettiin oikeita valmennuksia. Nettiin pitää tehdä valmennuksia, joita ihmiset myös noudattavat."

Vuonna 2013 Mentulan tulot olivat 374 485 euroa.

Hän ei pröystäile vaatteilla, vaan suosii asusteita, joilla palkitsee itseään, kun työt ovat sujuneet hyvin.

"On mulla kallis kassi", Mentula hymyilee ja osoittaa toimiston kulmasohvalle. Sillä lepää luksusmerkki Louis Vuittonin tietokonelaukku, joka maksoi suomalaisen keskikuukausipalkan verran.

"Jutta toi sen sen mulle Dubaista."

Fitfarmin ajoitus oli täydellinen, sillä lihasten kasvatus ja fitness-urheilu nousivat samoihin aikoihin trendikkäiksi.

Fitfarm on saanut melkoisesti vetoapua myös julkisuudesta, kuten Jutta ja puolen vuoden superdieetti -tv-ohjelmasta, jonka kautta Mentulakin ponnahti koko kansan tietoisuuteen suorapuheisena valmentajana.

"Jutta on ollut koko ajan julkisuudessa. Nousin siihen tueksi viime syksynä. Totta hemmetissä on pienelle yhtiölle eduksi, jos perustajat ovat koko ajan esillä mediassa."

Mentula on aika raikas julkisuuden henkilö. Ainakin hän on ainoa, joka kertoo avoimesti kakkaavansa säännöllisesti housuun.

Tai ei Mentula, vaan Bull. Matkalla treenisalille mukava Mentula muuttuu Bulliksi, suonikkaaksi ja pahasuiseksi.

Bullin saliharjoittelu on brutaalia.

"Monesti siinä räkä lentää ja välillä on kakkaa housussa, kun kunnolla treenataan jalkoja ja kovia vetoja. Kun keho viedään ihan äärimmäisyyksiin ja paineet ovat kovat lihaksissa, jostain se paine karkaa, jos on karatakseen", Mentula kertoo tyynesti.

"Mutta vaikka paskat tulee housuun, se ei saa häiritä sitä treeniä. Monella treenaajalla on päässyt kakka housuun treenatessa, mutta moniko on jatkanut treeniään? Se on se juttu."

 

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!