Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mönkään mennyt festarikeikka

Raha
 
jussi nukari
Pettyneitä faneja jonotti One Directionin konserttiin kesäkuun lopussa Helsingissä.
Pettyneitä faneja jonotti One Directionin konserttiin kesäkuun lopussa Helsingissä. Kuva: jussi nukari

Edes pääesiintyjän peruminen ei kaada festareita. Rahoja kalliista lipuista voi saada takaisin vain erikoistapauksissa.

Viikko sitten järjestetyn brittibändi One Directionin stadionkonsertin järjestelyt jättivät monelle paikalla olleelle pahan maun suuhun. Sisäänotto konserttialueelle takkusi niin, ettei fanien jono liikkunut kahteen tuntiin. Odottelun vuoksi osa yleisöstä ei ehtinyt nähdä ensimmäisen lämmittelijäesiintyjän Isac Elliotin show'ta.

Keikan järjestäneen Live Nation Finlandin kehityspäällikkö Kaarina Gould kertoo tilanteen johtuneen konsertin "hyvin erityisestä" kohderyhmästä. Sen saattaminen sisään vaati erityistoimia fanihysterian keskellä.

"Tytöt saattavat lähteä varomattomasti juoksemaan alueelle, joten eteneminen piti rauhoittaa. Itse artistin oma turvallisuustiimikin suositteli tällaista järjestelyä", Gould selvittää.

Valituksia tuli Gouldin mukaan vain kourallinen. Korvauksia tapahtuneesta Live Nation ei maksa.

"Konserttilippu on hinnoiteltu pääesiintyjän mukaan, lämppäreistä ei anneta hyvityksiä", Gould toteaa.

Keikka- ja festarilipuista maksettavat korvaukset ovatkin Live Nationilla tiukassa. Rahoja palautetaan vain selkeissä peruutustilanteissa tai jos asiakkaalla on jostain syystä paikka, josta esiintyjää ei näe kunnolla.

"Joskus on tapauksia, joissa ennakkotiedoista poiketen paikka on sellainen, josta artistia ei näe rakenteellisen esteen takia. Nämä eivät ikinä ole yksiselitteisiä tilanteita", Gould huomauttaa.

Festivaalien kohdalla artistien peruutukset johtavat korvauksiin harvoin. Festivaalit ovat Gouldin mukaan kokonaisuuksia, joissa yhden esiintyjän peruminen ei ole raskauttavaa. Samaa mieltä on myös viime viikonloppuna järjestetyn Provinssin festivaalijohtaja Sami Rumpunen.

"Meille ohjelmisto on aina kokonaisuus, joka on suurempi kuin yksittäinen esiintyjä. Provinssissakin oli tänä vuonna 130 esiintyjää, joten on ilmeistä, että peruutuksiakin tulee. Sen takia festivaalit varaavat aina oikeuden ohjelmanmuutoksiin", kertoo Rumpunen.

Suomalaiset ymmärtävät festarijärjestäjien tilanteen Rumpusen mielestä hyvin. Valituksia tämän vuoden muutoksista on tullut alle viisi. Peruuntumisten taustalla on yleensä inhimillinen syy.

"Logistiset ongelmat ovat yleisiä Suomen kaltaisissa syrjäisissä paikoissa. Usein artistit peruvat myös terveydellisten syiden takia. Keikkaelämän rasittavuus konkretisoituu sairastumisissa."

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!