Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uhmaa säästöpossua

Raha
 
Alf Rehn
Kirjoittaja on professori.
Kirjoittaja on liiketaloustieteen professori,
joka ei vieläkään ole oppinut säästeliääksi.

Kun olin lapsi, minulle yritettiin opettaa taloutta. Yllättävän moni osallistui näihin talkoisiin, näin jälkeenpäin mietittynä.

Koulu kertoi, miten tärkeää on säästää, ja näin tekivät myös sarjikset. Pankki lähetti säästöpossun ja yritti saada mukaan jonkinmoiseen säästökerhoon. Valtiokin taisi ohjeistaa lapsia säästäväisyyteen. Niin, ja ne harvat talousaiheiset kirjat, jotka löysin lastenkirjastosta (kyllä, olin hyvin omituinen lapsi) toitottivat samaa. Melkoista aivopesua.

Onneksi olen aina ollut hyvä olemaan oppimatta.

Muistan jo silloin kokeneeni, että oli omituinen ja rajoittunut tapa puhua taloudesta ja taloudellisuudesta pelkän säästämisen kautta. Kaikki nämä minua paljon varakkaammat ihmiset kertomassa, että rahahuoleni ratkeavat, jos säästän – varoista, joita tuskin oli! Käyttövarojeni pienuushan se ongelma oli, enkä mitenkään nähnyt, miten niiden rajaaminen vielä pienemmäksi toimisi ratkaisuna.

Luojan kiitos telkkarista tuli Dynastia. Sen, mitä ei koulu (eikä kauppakorkeakoulu) opettanut, sai Dynastiasta. Kuten silloin, kun Fallon opetti Krystlelle, että köyhät säästävät, mutta kun rikkailla on rahahuolia, he järjestävät juhlat kehittääkseen bisneksiä. Tajusin heti, mitä Fallon ajoi takaa, ja aloin taas kiinnostua taloudesta.

Kukaan pankissa tai koulussa ei kertonut minulle, että säästämiselle on vaihtoehto. Ehkä sen ajan raha- ja opetusammattilaiset eivät katsoneet, että lapsi voisi olla yrittäjä. Ehkä he eivät tieten tahtoen pyrkineet passivoimaan. Passivoivat kumminkin.

Säästämisessä on puolensa, totta kai. Mutta säästäminen on hyvin usein puolustustaistelua. Tämän opettaminen lapselle ainoana oikeana tapana nähdä talous on kuin kertoisi hänelle, että muita mahdollisuuksia ei ole. Se lukitsee lapsen ajattelun ja rakentaa alustan passiiviselle, ei-yritteliäälle aikuiselle. Se kuihduttaa tapaamme keskustella taloudesta ja mahdollisuuksistamme siinä. Onneksi on lapsia, jotka eivät opi, eivätkä lannistu.

Omille lapsilleni en säästöpossuja ostanut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!