Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsalaiset tekevät jopa sukasta menestystuotteen – miksi suomalaiset eivät osaa myydä yhtä hyvin?

Raha
 
laura mendelin
Helsinkiläisen Magisso-yhtiön toimitusjohtaja Juhani Síren näyttää toimistossaan, miten viilentyvä muki toimii. Se kastetaan veteen.
Helsinkiläisen Magisso-yhtiön toimitusjohtaja Juhani Síren näyttää toimistossaan, miten viilentyvä muki toimii. Se kastetaan veteen. Kuva: laura mendelin

Neuvotteluhuone oli hätkähdyttävän karu. Valkoinen lattiasta kattoon, seinät vailla ikkunoita. Ei av-laitteita, ei kokouskeksejä, ei kahvitarjoilua. Vain pöytä ja neljä tuolia.

Toimitusjohtaja Juhani Sírén ja operatiivine n johtaja Anssi Hurme esittelevät Magisson kakkulapiota.
Toimitusjohtaja Juhani Sírén ja operatiivine n johtaja Anssi Hurme esittelevät Magisson kakkulapiota.

Juhani Sirén veti istuimen alleen newyorkilaisen luksustavaratalon kellarikerroksessa. Vastapäätä istui Barneys-tavaratalon kodintarvikeosaston ostojohtaja. Sirén päätteli, että huoneen sijainti ja tyyli olivat johtajan keino ottaa vieraalta luulot pois.

Elettiin syksyä 2014. Sirén oli saapunut Manhattanille etsimään jälleenmyyjää designtavaroille, joita hänen yrityksensä Magisso valmistaa. Sirén on helsinkiläisen start-up-firman perustaja ja toimitusjohtaja.

Pöydällä oli Magisson viininjäähdytin, juustohöylä, karahvi ja kakkulapio.

Tämä oli nyt se tuhannen taalan paikka. Jos Magisso saisi tuotteitaan kuuluisan tavaratalon hyllyille, voisi juhlia voittoa.

Aikaa vieras oli saanut 20 minuuttia. Barneysin ostojohtaja tuijotti tiukasti silmiin.

Hänen ilmeensä ei hievahtanutkaan.

Miten myydä? Kysymys vaivaa paitsi bisnesammattilaisia, myös tavallista kaduntallaajaa.

Olisihan se hienoa, että suomalaisia tuotteita ja liikeideoita liikkuisi maailmalle nykyistä ripeämmin. Kyllä se täältä Euroopan perältäkin onnistuu. 1990-luvulla menestyi Nokia, ja viimeksi pelifirma Supercell.

Näin parannat myyntiä

Marina Vahtola,
hallitusammattilainen
1. Kehitä valikoimaa koko ajan.

2. Selvitä, mitä asiakas haluaa.

3. Hio tuote loppuun asti.

4. Vie tuote kaikkialle, missä asiakas on.

5. Kansainvälisty, vaikka jäisit Suomeen. Maailmalta tulee kilpailijoita tänne.

6. Ole ahkera. Ei riitä, että tekee paljon töitä. Pitää tehdä älyttömän paljon töitä.

 

Erkki Izarra,
markkinointiasiantuntija, Microsoft
1. Oivalla jotain ostajan elämästä. Tee oivalluksesta tarinasi. Esimerkkinä Happy Socks – miksi miehille ei ole värikkäitä sukkia?

2. Kehitä tuotettasi tarinan pohjalta. Happy Socks lisäsi sukkiin värejä ja kuvioita, joista tulee hyvälle tuulelle.

3. Kun kerrot tarinan, kerrot ostajasta. Se on mielenkiintoisempaa kuin jälkikäteen päälle liimattu tuotekehu.  

Jaakko Aspara,
professori, Svenska
Handelshögskolan
1. Kuuntele laajaa joukkoa, kun kehität tuotetta. Apple ja Google ovat ottaneet tuotteidensa suunnitteluun ja testaamiseen mukaan niin oman toimitusjohtajansa kuin tavallisen kuluttajankin.

2. Varo tukehduttamasta tuotetta liian monilla ominaisuuksilla. Applen iPhone ei edes yrittänyt olla paras tai erityisen hieno kaikessa. Mutta kosketusnäyttö, helppokäyttöisyys ja laitteen hauskuus olivat erityisen houkuttelevia.

3. Kaikkia asiakkaita ei voi miellyttää. Riittää, kun valitset kohderyhmän huolellisesti ja miellytät sitä mahdollisimman hyvin.

 

Juhani Sirén,
toimitusjohtaja, Magisso
1. Levitä hyvää fiilistä. Jos olet innostunut tuotteestasi, tartuta tunne työkavereihisi, pomoosi ja asiakkaisiin.

2. Valitse työkavereiksesi tyyppejä, joilla on erilaiset tausta, ja joiden kanssa viihdyt.

3. Muista bisnestutuista yksityiskohtia, kuten lemmikin nimi. Kun tapaatte taas, kysy miten koira voi.

4. Nouse nopeasti jaloillesi, jos epäonnistut. Älä jää vellomaan asiaa.

Kirpaisee, kun vilkaisee ruotsalaisia.

Heillä on Ikea, meillä Isku. Heillä on Absolut, meillä on Kossu. Heillä on H&M, meillä oli Vaatehuone. Heillä on Volvo, meillä ei mitään. Ruotsi suorastaan pursuaa kansainvälisiä menestysbrändejä.

Myyminen ei ole suomalaisten leipälaji.

"Suomalainen kuvittelee, että hyvä tuote myy itsensä. Jos ei myy, maailma on väärässä", sanoo markkinointiasiantuntija Erkki Izarra. Hän työskentelee Microsoftin globaalissa markkinoinnissa.

Kun maailma ei ymmärrä tuotteen erinomaisuutta, suomalainen loukkaantuu ja heittäytyy marttyyriksi, Izarra sanoo.

"Tällainen käytös on bisneksen ja menestymisen kannalta erittäin vahingollista."

Vuorineuvos Tauno Matomäki totesi aikoinaan, ettei Suomesta kannata viedä maailmalle mitään hevosta pienempää. Perinteet rasittavat yhä.

"Harvoin suomalainen saa kaupaksi mitään hevosta pienempää", Izarra sanoo.

Hänen mukaansa helpoimmin suomalainen myy suuren, ylivertaisen koneen. Insinöörimäinen kaavamaisuus on leimannut suomalaista myyntityötäkin. Suomalaiset ajattelevat kaupanteon tapahtuvan vain selkeästi määritellyissä tilaisuuksissa, kuten asiakastapaamisilla ja messuilla.

Mutta maailma on muuttunut.

Markkinoinnissa pelataan tätä nykyä mielikuvilla, ja tuotteelle kirjoitetaan tarina. Parhaat markkinointinikkarit luovat kauppatavaran houkuttelevaksi ennen kuin yksikään kappale edes valmistuu.

Tässä suomalaiset epäonnistuvat. Izarran mukaan Suomessa mietitään markkinointia vasta sitten, kun tavara on valmis. Se on liian myöhäistä.

Markkinoinnin professori Jaakko Aspara Svenska Handelshögskolanista pitää Nokiaa esimerkkinä siitä, miten keksintöjä ei pidä suunnitella ja markkinoida.

Nokian insinöörit latasivat puhelimet täyteen ominaisuuksia, joita tavallinen ihminen ei osannut käyttää. Oli siinä myyjillä seliteltävää.

"Pitäisi ymmärtää, että kokonaisuuden houkuttelevuus ei synny siitä, että lasketaan yhteen yksittäiset ominaisuudet ja niiden tekninen laatu", Aspara sanoo.

Tuotteen ei tosiaan tarvitse olla teknisesti mullistava menestyäkseen.

Keväällä 2008 kaksi ruotsalaista miestä äkkäsi, että kaupoissa myytävät sukat ovat tylsän harmaita ja mustia. Asialle täytyi tehdä jotain. Niin syntyi tuotemerkki nimeltä Happy Socks.

Nyt monenkirjavia ruotsalaissukkia myydään 70 maassa.

Meillä on Sidoste-sukka.

Mikä on ruotsalaisten salaisuus? Kysytään Marina Vahtolalta.

Vahtolalla on kokemusta kaupanteosta. Hän muun muassa lanseerasi Bauhaus-ketjun Suomeen ja Viroon. Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa hän luennoi konsepteista ja brändeistä.

Kun Vahtola aloitti uransa 1980-luvulla, hän perusti Anttilan tavarataloihin Kids-osastot. Osastojen ideana oli tarjota lasten ja nuorten tavarat yhdestä pisteestä. Moinen asiakkaan hemmottelu oli Suomessa uutta.

Vahtola muistuttaa, että ruotsalaiset ovat harjoitelleet myymistä kauan. Ikea perustettiin vuonna 1943, H&M vuonna 1947.

"Moni ruotsalainen on käynyt heillä töissä ja oppinut, miten ketjutetaan, brändätään, tuotteistetaan ja verkostoidutaan", Vahtola sanoo.

Vahtola luettelee naapurimaan valtteja:

Ruotsalaisissa yrityksissä ajatellaan pitkällä aikavälillä. Suomalaiset ajattelevat lyhyellä – esimerkiksi leikkaamalla kustannuksia tuloksen parantamiseksi.

Ruotsalaiset viilaavat tuotteen valmiimmaksi kuin suomalaiset.

"Olen nähnyt, miten lähdetään liikkeelle keskeneräisellä konseptilla. Siinä näen Suomessa paljon tehtävää", Vahtola sanoo.

Ruotsalaiset etsivät sinnikkäästi parhaita ammattilaisia. Keskinkertainen ei riitä.

Ruotsalaiset luottavat tutkimustietoon enemmän kuin suomalaiset.

Ruotsalaiset myyvät aggressiivisesti ja panostavat markkinointiin paljon.

Vahtola teroittaa, että innokkaitten nuorten tekijöiden olisi tärkeää hankkia start-up-yrityksensä taustalle kokemusta. Heidän pitäisi saada hallituksiinsa liikealan konkareita. Konkarit auttavat esimerkiksi jälleenmyyntiverkoston rakentamisessa. Heidän kontaktiverkostonsa avaavat aloittelijalle ovia tärkeisiin tilaisuuksiin.

"Kontaktit ovat avainroolissa", Vahtola sanoo.

Brändiasiantuntija kannustaa selvittämään asiakkaan tarpeet ja kunnioittamaan niitä. Jos firma lähtee myymään vaatteita Saksaan, täytyy huomioida, että siellä arvostetaan eri värejä kuin Suomessa.

"Ei voi ajatella, että kyllä ne siellä oppii tykkäämään meidän väreistä. Täytyy oivaltaa, että kuluttaja on kuningas."

Vahtola istuu useiden yritysten hallituksessa. Yksi firmoista on Juhani Sirénin johtama, designastioita valmistava Magisso. Vahtola myös omistaa yhtiöstä osan. Hän siis uskoo, että Magisson tuotteissa on jokin ainutlaatuinen juttu, joka myy.

Oma juju Magissolla onkin: astiat viilentävät sisältönsä.

Toimittajan testin perusteella homma käy helposti. Mukit, kupit ja karahvit kastellaan, ja kun pinnan kosteus haihtuu, kuppi viilenee. Kylmyyttä astiassa taltioi savipohjainen keraaminen materiaali – jopa tuntien ajan. Näin ei lämpene Magisso mukiin kaadettu limukaan.

Viileä muki maksaa suomalaisessa kaupassa hiukan alle 20 euroa kappale. Muotoilukin näyttää miellyttävältä.

Mukeja ei siis liene tuhottoman vaikea myydä newyorkilaiselle?

Juhani Sirénin suu kävi. Magisson toimitusjohtaja oli kuluttanut puolet audienssistaan Barneys-tavaratalon ostojohtajan pakeilla. Koruton neuvottelukoppi ei ollut lannistanut Siréniä. Hän tunsi itsensä yhtä innostuneeksi kuin pikkupoikana traktorin ratissa.

Jäljellä oli kymmenisen minuuttia. Jokainen sekunti merkitsi, sillä tähän pöytään oli ollut äärimmäisen vaikea päästä.

Tapaamisen Barneysin ostojohtajan kanssa oli järjestänyt Sue Pregartner, Magisson Amerikan-johtaja. Pregartner oli aiemmin luonut verkostoa johtaessaan Iittalan Amerikan-yhtiötä. Hän oli varoittanut Siréniä: Barneysin vastaanotto voi olla kylmä.

Enää suhteilla ei ollut merkitystä. Kun neuvottelukopin ovi oli vedetty kiinni, täytyi Sirénin selvitä omillaan.

Ostojohtaja oli keski-ikäinen nainen. Hänen yllään oli tumma jakkupuku, eivätkä kivikasvot paljastaneet merkkejä murenemisesta.

"Olemme viime vuosien kansainvälisesti palkituin suomalainen designyhtiö", Sirén kehaisi, ja syystä.

Magisson keittiötarvikkeet olivat jo keränneet huomiota CNN-kanavalla, New York Magazinessa ja Wired-lehdessä.

Ostojohtaja silmäili astioita. Viimein hänellä oli asiaa. Hän halusi nähdä, kuinka Magisson viilennysominaisuus oikein toimii.

No problem, Sirén vastasi ja kysyi, missä oli lähin vesihana.

Sirén nappasi pöydältä viinikarahvin, astui käytävälle ja löysi reitin pienelle vessalle. Käymälä oli rähjäisessä kunnossa, mutta vesihana vaikutti toimivalta.

Sirén asetti karahvin hanan alle ja väänsi veden valumaan. Kiire painoi, sillä tapaamisaika läheni loppua. Minuutit riittäisivät, kunhan vesi olisi kylmää.

Sillä hetkellä newyorkilaisessa käymälässä kuultiin suomalainen ärräpää.

Hana laski vain kuumaa vettä.

Sirén kiirehti takaisin kädessään – lämmin karahvi. Hän asetti sen pöydälle, istui paikalleen ja kertoi ostojohtajalle takaiskusta. Mutta ei huolta. Sirén vakuutti, että astia kylmenisi.

"Jos karahvi ei muutu viileäksi viidessä minuutissa, poistun, enkä vaivaa sinua enää koskaan", Sirén sanoi.

Ostojohtaja hyväksyi ehdotuksen.

Kello kävi hitaasti. Neuvottelukopin ilma oli tunkkainen. Sirén viihdytti Barneysin ostojohtajaa tarinoilla Suomesta.

Viiden minuutin kuluttua Sirén ojensi karahvin ostojohtajan käteen. Astia oli viilentynyt.

Ostojohtaja vaikuttui.

"Se oli uskalias veto. Hienosti toimittu", hän sanoi.

Yhtäkkiä tavaratalopomo hymyili leveästi.

"Voisimme tehdä tilauksen", johtaja sanoi.

Tapaamisesta on kulunut pian vuosi. Nyt Sirén neuvottelee Barneysin kanssa siitä, kuinka Magisson tuotevalikoimaa laajennettaisiin tavaratalon hyllyillä. Mukit, karahvit ja kakkulapiot ovat tehneet hyvin kauppansa New Yorkissa.

Monen muun start-upin tavoin Magisso on pieni firma. Työntekijöitä on Helsingissä kuusi ja Yhdysvalloissa kaksi. Tuotteet valmistetaan Kiinassa. Yritys investoi voimakkaasti kasvuun ja markkinoi kansainvälisillä messuilla. Nämä kysyvät pääomaa, joten voittoa Magisso ei toistaiseksi tee.

Mahdollisuuksia on. Vuonna 2008 perustetun Magisson tavaroita myydään jo 25 maassa, Japania myöten.

Marina Vahtolan mukaan Magissolla pyyhkii mukavasti, koska pääomistajilla ja henkilökunnalla on rohkea asenne ja intohimo kansainväliseen menestymiseen. Lisäksi Magisson tavarat poikkeavat kilpailijoista innovaatioidensa ansiosta, ja niiden kehittämisessä kuunnellaan asiakasta.

Viime keväänä Magisso pärjäsi jälleen, tällä kertaa arvostetussa Red Dot -designkilpailussa. Palkinnon voitti viilentyvä muki.

Yksi Sirénin käyntikortin titteleistä on brand ambassador. Minkä vinkin brändilähettiläs antaisi niille, jotka haaveilevat menestymisestä?

"Usko, että voitat. Tavoite täytyy asettaa korkealle, ja sen eteen pitää tehdä täysillä töitä. Tai vähän enemmänkin."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!