Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikä jännä tarina – kahvinkeittimellä

Raha
 
Tanja Aitamurto
Kirjoittaja asuu Piilaaksossa Kaliforniassa ja on päivästä riippuen tutkija, toimittaja tai turisti.
Kirjoittaja asuu Piilaaksossa Kaliforniassa ja on
päivästä riippuen tutkija, toimittaja tai turisti.

ViimeisinKickstarter-ostokseni saapui, vihdoin ja viimein. Posti toi kahvinkeittimen noin vuoden alkuperäistä toimitusaikaa myöhemmin. Mutta ei mitään. Odottamiseen liittyy monivaiheinen tarina, ja se teki siitä suorastaan jännittävää.

Rahoitin joukkorahoitusalusta Kickstarterissa uudenlaista, kaksiportaista kahvinvalmistinta. Esittelyvideo oli hulvaton, ja näytti siltä, että opiskelijatiimin kehittämä keitin voisi tehdä parempaa kahvia. Projekti keräsi rahaa lähes 200 000 dollaria, yli neljä kertaa enemmän kuin opiskelijat olivat tavoitelleet.

Alkoi odotus. Valmistajatiimi lähetti säännöllisiä päivityksiä. He törmäsivät suuriin vaikeuksiin etsiessään materiaaleja ja valmistajaa Aasiasta. Kun yritys testasi osia, ne pettivät tai eivät olleet yhteensopivia.

Odotus venyi yli vuoteen. Lopulta saapui iloinen viesti: Kahvinkeitinlasti on matkalla Oaklandin satamaan, ja kahvinkeittimeni saapuu hetkellä millä hyvänsä! Pian tuli surullisempi viesti: Lasti oli jäänyt jumiin Yhdysvaltain tulliin — siis lisää myöhästymistä, eikä tietoa, koska keitin saapuisi.

Kun postimies lopulta toi paketin, tunsin olevani voittaja. Olin osa tarinaa, jossa oli luotu uutta nollasta ja päästy perille, vaikeuksien kautta.

Joukkorahoituksessa rahoittaja on mukana tarinassa sen alkuvaiheista lähtien: ilman rahoittajien — useassa tapauksessa ennakkotilaajien — tukea tuote ei etenisi valmistukseen.

Tavara tai palvelu on sitä arvokkaampi, mitä jännempi tarina sillä on. Tarina kertoo tuotteen alkuperän, usein matkalla tapahtuneet vaikeudet ja voitonhetket.

Tarinan korostaminen voi kuitenkin mennä myös liian pitkälle. Näin tapahtui, kun olin ostamassa kenkiä San Franciscossa. Putiikin jokainen kenkäpari kuulemma tehdään käsin.

"Siksi ei ole kahta samanlaista paria, jokainen on ainutlaatuinen", myyjä esitteli ylpeänä.

Usean kenkäparin nahka oli kuitenkin pahasti naarmuuntunut. Huomautin siitä, jolloin myyjä tulistui: "Nämä ovat ainutlaatuisia kenkiä!" Virheetkin näyttävät siis käyvän ainutlaatuisuudesta ja tarinasta . . .

Kahvinkeittimen tarinaa pohdin aamuisin, kun taistelen keittimen kömpelöitä osia paikalleen. Keitin ei ole täydellinen, mutta valmistajien jakaman tarinan takia ymmärrän miksi: Täydellistä on vaikea, kenties jopa mahdotonta tehdä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!