Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vieraaksi veneeseen

Mitä purjeveneellä vierailu oikein vaatii? Näillä vinkeillä ensimmäinen purjehdus esimerkiksi ystävän veneellä menee nappiin.

Raha
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Näkymä Hangon vierasvenesatamasta kesäkuussa.
Näkymä Hangon vierasvenesatamasta kesäkuussa. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

1. Purjehtimaan lähtö ei vaadi vieraalta mitään erityisiä tarvikkeita tai vaatteita. Jalkineiksi kelpaavat tavalliset lenkkarit, mieluiten vaaleapohjaiset, jotta veneen pintaan ei jää jälkiä. Ota mukaan tuulta pitävä takki ja tarpeeksi lämpimiä vaatteita. Varaa mukaan korkean suojakertoimen aurinkorasvaa, koska merellä auringon vaikutus moninkertaistuu, sekä vettä ja jotain syötävää. Tarkasta ennen lähtöä säätiedot netistä. Vaikka lähtiessä olisi kaunis ilma, tuuli voi koventua tai sade iskeä yllättäen.

2. Varmista veneenomistajalta etukäteen ainakin se, kauanko vesillä ollaan ja mitä pitää ottaa mukaan. Onko tarkoitus kulkea pidempi matka vai ankkuroida vene suojaisaan paikkaan? Kipparille ei välttämättä edes tule mieleen, mikä ensikertalaista mietityttää, joten kysy rohkeasti tyhmimmätkin kysymykset.

3. Veneelle saapuessa on tärkeää käydä läpi turvallisuusasiat ja jakaa kaikille omat pelastusliivit. Liikkeellä ollessa hyvä perussääntö on, että yksi käsi veneelle, yksi itselle, eli pitää toinen käsi aina vapaana kiinni pitämistä varten. Veneen kovakin kallistuminen on normaalia. Jos olet peloissasi tai merisairas, kerro siitä muille.

4. Kippari on vastuussa veneestään ja sanoo, mitä tehdään. Jos olet innokas oppimaan lisää, sano se ääneen. Purjehduksesta saa yleensä enemmän irti, jos saa itse tarttua kiinni vaikka yhdestäkin köydestä. Kun saat ohjeita, kysy aina, miksi niin tehdään, niin omat taitosi karttuvat. Jos kiinnostus iskee, lisää taitoja voi kartuttaa eri seurojen kursseilla, joille voi osallistua myös ilman omaa venettä.

5. Purjeveneellä liikkuminen vie aikaa, sillä tuulet määräävät veneen nopeuden ja joskus myös suunnan. Varaa siis retkeen aikaa, jotta voit nauttia kokemuksesta rauhassa ilman kiirettä ja stressiä. Merellä olo tyhjentää mielen arkisista ajatuksista, kun matkaan lähtee rennoin ja avoimin mielin.

Juttua varten on haastateltu purjehduskouluttaja Raija Alapeteriä Naispurjehtijat Ry:stä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!