Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kolme aivoinfarktia halvaannutti 25-vuotiaan Ellan – ystävät päättivät kerätä kymppitonnin

Rahankeruu loukkaantuneelle ystävälle yleistyy

Raha
 
Säde Kajovaara (toinen oik.) myöntää, että kaikilla ei ole sellaisia verkostoja kuin hänellä ja ystävillään. Hän kuitenkin haluaa osoittaa, että yhteisössä on voimaa.
Säde Kajovaara (toinen oik.) myöntää, että kaikilla ei ole sellaisia verkostoja kuin hänellä ja ystävillään. Hän kuitenkin haluaa osoittaa, että yhteisössä on voimaa.

Siinä ei ole mitään kummaa, että ihminen sairastuu. Sekään ei ole uutta, että ihmiset keräävät julkisesti rahaa erilaisiin projekteihin, kuten purjehduslehden tekoon ja matkaan tuk tukilla Thaimaasta Suomeen.

Poikkeuksellista on se, että nämä kaksi asiaa yhdistyvät, eli että joku päättää kerätä rahaa yhdelle sairastuneelle.

Niin tekee parhaillaan 25-vuotiaan Ella Jäppisen lähipiiri. Jäppinen sai huhtikuussa kolme aivoinfarktia ja halvaantui kehon vasemmalta puolelta.

Fakta

Rahan- keräykseen tarvitaan lupa

 Rahankeräys on toimintaa, jossa kerätään yleisöön vetoamalla rahaa ilman vastineita.

 Keräys voidaan tehdä vain viranomaisen antamalla luvalla ja etukäteen anotulla alueella lippaiden avulla. Sitä ei siis voi esimerkiksi tehdä netissä tilinumeron avulla.

 Rahankeräys eroaa joukkorahoituksesta, jonka avulla voi tukea eri projekteja netissä ja saada vastineeksi jotain, vaikkapa kirjahankkeen luoman kirjan.

 Rahankeräysluvan yksittäisen henkilön tai perheen auttamiseksi antaa keräyksen kohteen kotipaikan poliisilaitos. Lupa voidaan antaa enintään kuudeksi kuukaudeksi.

Hänen ystävänsä päättivät järjestää keräyksen, jonka tavoite oli kerätä 10 000 euroa Jäppisen kuntoutukseen julkisuuden avulla.

Se on Suomessa vierasta, mutta yleistymässä.

Parhaillaan on käynnissä myös keräys Hyvinkään ampumisessa kolme vuotta sitten loukkaantuneelle poliisille. Poliisi Tuomas Pelkonen juoksee loppukesästä sadan kilometrin ultrajuoksun ja kerää rahaa kollegalleen Heidi Foxellille, joka on käynyt läpi 150 leikkausta.

Dokumentintekijät taas keräsivät joukkorahoituksella huhti-kesäkuussa yli 31 000 euroa dokumenttiin, jossa lumilautailija Pekka Hyysalo kertoo toipumisestaan. Hän sai vakavan aivovamman viisi vuotta sitten lasketteluonnettomuudessa. Hyysalo on myös luonut toipumisestaan Fight Back –brändin.

Jäppisen ystävät alkoivat kerätä rahaa heti onnettomuuden jälkeen. Ennen sairastumistaan Jäppinen teki töitä freelancelaulajana, näyttelijänä ja tanssijana ja opiskeli Sibelius-Akatemiassa. Koska hänoli opiskelija ja ilman vakuutusta, läheisiä huoletti, miten rahat riittävät.

"Halusimme helpottaa Ellan taloudellista ahdinkoa. Tuhannet kerätyt eurot kuulostavat paljolta, mutta niiden pitää riittää vuosiksi eteenpäin", sanoo Jäppisen tanssinopettaja ja ystävä Säde Kajovaara.

Kajovaara on yksi kuuden hengen ydintiimistä, joka masinoi keräyksen.

Yhteiskunta hoitaa perusasiat, mutta Jäppisen arjen menot ja oma alan kuntoutus, kuten tanssiterapia ja laulutunnit, on maksettava itse. Eivätkä yksityistunnit ole halpaa lystiä.

"Haluamme, että Ella saa parasta mahdollista kuntoutusta ja ettei se jää rahasta kiinni. On järkyttävää, että nuori ja lahjakas ihminen joutuu muuttamaan kaikki unelmansa", Kajovaara sanoo.

Tämä särähtää monen korvassa. Eihän Jäppinen ole ainoa.

Vuosittain 15 000–20 000 ihmistä saa Suomessa aivovamman. Heistä 5 000 on nuoria, joille jää pysyviä, elämää haittaavia vaikutuksia. Invalidiliiton mukaan vaikean aivovamman saaneen nuoren yhteiskunnalle tuomat kustannukset ovat yli 1,3 miljoonaa euroa.

Ja tietenkin ovat myös kaikki muut lukemattomin eri tavoin vammautuneet tai sairastuneet ihmiset. Harva heistä saa tukea tuntemattomilta.

"Hyväntekeväisyydessä pärjäävät söpöt ja suositut, mutta ei sillä ratkaista isoja yhteiskunnallisia ongelmia. Eikä tosin näissä keräyksissä yritetäkään", sanoo yksi Mesenaatti-yhteisörahoitussivuston perustajista, Pauliina Seppälä.

Seppälä ideoi ja toteuttaa työkseen yhteisöllisyyteen ja jakamistalouteen liittyviä projekteja. Hän ei kritisoi yksittäisiä rahankeräyksiä, vaan pohtii ilmiötä yleisellä tasolla.

"Toki on huonompiakin tapoja käyttää rahoja kuin frendin jeesaaminen. Olisi tyhmää mennä sanomaan, että instituutio hoitaa, ostakaa te niillä rahoilla telkkari."

Seppälä pitää voimavarana, että ihmisillä on intoa ja yhteyden tunne toisiinsa.

"Kun ihmiset tajuavat, että olemme joukko ja voimme saada paljon aikaan, tietenkin sitä voimaa pitää käyttää. On todella hyvä, että ihmiset tulevat rahoineen myös sosiaaliseen maailmaan."

Hänen mielestään sellainen yhteiskunta olisi kuitenkin epätasa-arvoinen ja vastenmielinen, jossa joku saa parempaa hoitoa, jos on hyvä tyyppi – tai jos kaverit sattuvat olemaan laulajia, juoksijoita tai someneroja. Jos ilmiö laajenee, se vaatii Seppälän mielestä keskustelua. Kyse on rajanvedosta:

"Milloin rahankeruu on osoitus siitä, että ihmiset haluavat auttaa, milloin taas vastenmielistä hömppää?"

Tuomas Marttila
Somepöhinän ja konsertin avulla Jyri Numminen, Tanja Varha, Heikki Mäkäräinen, Säde Kajovaara ja Jermo Grundström keräsivät halvaantuneelle ystävälleen 10 000 euroa.
Somepöhinän ja konsertin avulla Jyri Numminen, Tanja Varha, Heikki Mäkäräinen, Säde Kajovaara ja Jermo Grundström keräsivät halvaantuneelle ystävälleen 10 000 euroa.

Säde Kajovaara näkee asian toisin. Hän tiedostaa, ettei kaikilla ole samanlaisia verkostoja, mutta pitää lamaannuttavana ajatusta, että yhden ei pidä saada, jos kaikki eivät saa.

"Maailmassa on ihan hirveästi korjattavaa. En koe, että tekisimme väärin muita ihmisiä kohtaan", Jäppisen ystävä sanoo.

Kajovaaran mukaan moni on kyllä kysynyt, miksi he keräävät rahaa ja eikö yhteiskunta auta. Hän ei kuitenkaan näe, miksi yhteiskunnan antama ja itse kerätty tuki olisivat ristiriidassa.

"Kautta aikain on tuettu ystäviä ja sukulaisia, sitä vain ei ole tehty julkisesti. Haluamme osoittaa, että yhteisössä ja ystävissä on voimaa."

Hänen mukaansa keräys on läheisille terapeuttista. Yli 40 ystävää ja tuttua pisti kuukaudessa pystyyn Helsingissä pidetyn konsertin, joka avasi keräyksen. Jokainen auttoi tavallaan. Yksi istui poliisilaitoksella ja selvitti rahankeräyksen lupa-asioita, toinen teki graafista suunnittelua, kolmas treenasi konserttiin.

Iso osa Jäppisen lähipiiristä on esiintyviä taiteilijoita.

"Artisteille on tuttua, että rahaa kerätään keikka- ja opintomatkoihin, levyjen julkistamiseen ja vaikka mihin, joten tämä ei ollut uutta", Kajovaara sanoo.

Uudenlaiset kampanjat kertovat tästä ajasta. Kun ennen tieto kulki ylhäältä valtiolta ja medialta alas ihmisille, nyt ihmiset muodostavat yhteyden toisiinsa itse.

Iso Käsi Ellalle –keräystä varten tiimi loi nettisivut ja toimii aktiivisesti Instagramissa ja Facebookissa. Jäppisen tilanteesta jakamiensa tietojen lisäksi he levittävät myös tietoisuutta aivoinfarktista. Jäppinen itse ei anna vielä haastatteluja.

"Huomio ei mene vain Ellalle, vaan koko laajalle asialle", Kajovaara sanoo. Hänen mukaansa nimenomaan sosiaalinen media mahdollistaa projektit, jotka eivät olisi ennen olleet mahdollisia. Siten hekin saivat ilmaiseen konserttiin 450 katsojaa.

Keräyksen tavoite oli saada kasaan 10 000 euroa tutuilta ja tuntemattomilta. Se toteutui nopeasti. Siksi Jäppisen kanssa päätettiin, että jos lahjoituksia tulee lisää, ne menevät Aivoliitolle. Se ei kuitenkaan onnistunut rahankeräyslain takia.

Invalidiliiton keräyspäällikön Petri Äikiän mielestä rahaa kannattaa lahjoittaa – järjestöille.

"Yksittäistapaus on aina yksittäistapaus, mutta jos haluaa tukea asiaa laajemmin, järjestöt vaikuttavat kokonaiskuvaan", hän sanoo.

Yhdysvalloissa keräykset yksittäisille ihmisille ovat arkipäivää.

Siellä katsotaan, että yksilö vastaa itsestään ja yhteiskunta auttaa vain äärimmäisessä hädässä, joten hyväntekeväisyyden rooli on iso. Sen sijaan Pohjoismaissa on totuttu, että yhteiskunta hoitaa, ihmiset maksavat veroja ja hyväntekeväisyyden rooli on pieni.

Tämä perusasetelma horjuu parhaillaan, sanoo professori emerita Briitta Koskiaho. Hyvinvointivaltion muutosta tutkiva eläkeläisprofessori sanoo, että julkisen vallan merkitys pienenee Suomessa koko ajan. Se pakottaa kansalaiset ottamaan itse lisää vastuuta.

"Suomi on virallisesti hyvinvointivaltio, mutta käytännössä ei. Häilymme siellä ja täällä. Ihmiset eivät enää tiedä, milloin voivat luottaa terveyspalveluihin ja milloin eivät."

Hän uskoo, että jatkossa hämärtyy entisestään, mitkä asiat kuuluvat vapaaehtoisuuden piiriin. Keräykset voivat hänen mukaansa olla yhdelle pelastus, mutta ratkaisuksi niistä ei ole.

"Kampanjat ovat kyllä hyvä kikka demonstroida, että järjestelmä ei toimi", hän sanoo.

Eikö se sitten toimi? Kyllä toimii, sanoo 25 vuotta sosiaali- ja terveydenhoidon alalla työskennellyt Anne Ranta. Rannan mukaan kuntoutus toimii Suomessa ihan hyvin: massa kulkee perinteistä reittiä, jossa perusasiat saadaan kuntoon.

Neurologiaan erikoistunut, tällä hetkellä Validia-kuntoutuksessa työskentelevä Ranta sanoo, että fyysinen vamma saadaan aina jotenkin haltuun, mutta sosiaalinen puoli on vaikeampi. Miten muut suhtautuvat, jos en olekaan yhtä iloinen, tanssiva ja räiskyvä kuin ennen? Voinko yhä mennä samoihin paikkoihin?

Hoito ei ole suurin ongelma, vaan elämän rakentaminen vammautumisen jälkeen. Sen on huomannut myös ystävänsä kuntoutusta seuraava Kajovaara.

"Helposti ajatellaan, että kun henki on säästetty, kaikki on hyvin. Mutta se on vasta alkua. Juuri kuntoutus vaatii paljon aikaa ja rahaa, mikä ei tietenkään kuulosta yhtään niin raflaavalta kuin se, että kallo leikataan auki", Kajovaara sanoo.

Siksi raha ei ollut ainoa asia, jonka lähipiiri halusi keräyksellä antaa. He halusivat antaa myös toivoa.

"Sairaalatodellisuus on kova pala. Sieltä puuttuvat nuoruus, voima, luovuus, elämänilo – siis se Ella, jonka tunnemme", Kajovaara sanoo.

Konsertissa oli toisin. Jäppisellä oli kirkkaanpunaista huulipunaa ja kauniisti laitetut hiukset. Hän katsoi lavalla laulavia ja tanssivia ystäviään, joiden esityksissä käytiin läpi koko tunteiden kirjo: paskaa on, mutta kyllä tästä selviydytään. Myös Jäppinen lauloi lavalla.

"Toimme Ellan siihen maailmaan, johon hän kuuluu, omien ystävien keskelle. Ja se on arvokasta. Ella on sanonut, että sen voimalla hän kuntoutuu ihan mihin vaan."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!