Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puheenjohtaja Antti Rinne ostaa suklaata ja kakkoslaadun pukuja

Raha
 
Roni Rekomaa Lehtikuva
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen säästövinkki: ei kannata ostaa mitään, mitä ei tarvitse.
SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen säästövinkki: ei kannata ostaa mitään, mitä ei tarvitse. Kuva: Roni Rekomaa Lehtikuva

Mikä oli ensimmäinen palkkasi?
"En päässyt 13-vuotiaana vielä kesätöihin, joten teimme kaverin kanssa risuluutia. Saimme kaupaksi ehkä kaksi. Ensimmäinen varsinainen palkan sain 15-vuotiaana kun olin sahalla töissä. Siellä laitettiin lautoja niippuun ja opin, ettei raha kasva puussa. Palkka riippui siitä, kuinka paljon lautoja pinosi."

 

Milloin riitelit viimeksi rahasta?
"En muista riidelleeni rahasta. Politiikassa ehkä, mutta ei omassa taloudessa. Vanhempani tukivat minua taloudellisesti kun opiskelin ja valmistuttani en ole ollut koskaan työttömänä.

Kun muksut lapsena kinusivat kaupasta äänekkäästi jotain, sanoin aika usein, että ei. Silloin oli kysymys enemmänkin siitä, että ei osteta niin paljon karkkia kuin siitä, että raha olisi ollut tiukassa."

  

Paljonko sinulla on nyt rahaa lompakossasi?
"Ei ole kuin pankki- ja luottokortti. Käteistä käytän oikeastaan vain veneellä. Silloin on helpointa, että on käteistä rahaa mukana kun maksaa satamamaksuja ja muita hankintoja."

 

Missä pihistelet?
"En tykkää käydä vaatekaupoissa, joten ostan vaatteita vain kahdesti vuodessa. Hankin kerralla kaiken: puvut, kauluspaidat ja kravatit. Saatan ostaa edullisesti kakkoslaatua olevia pukuja, jos niissä ei ole näkyvää vikaa."

 

Milloin annoit viimeksi rahaa hyväntekeväisyyteen?
"Joka kuukausi annan rahaa Planille ja Unicefille. Summa liikkuu viidessäkympissä yhteensä. Pelastusarmeijan joulupataan taisin antaa pari kolmesataa euroa, mutten tehnyt siitä mitään numeroa"

 

Mihin tuhlaat?
"Tykkään valmistaa ruokaa ja tehdä sitä hyvistä raaka-aineista. Ostan välillä sisäfilettä ja siikaa, jonka itse graavaan tai savustan. Tuhlaaminen on ehkä väärä sana, mutta ruokaostosten kanssa en pihistele."

 

Mitä ostat käytettynä?
"Kirjoja ja autoja. Kaikki automme ovat käytettyjä."

 

Mikä on viimeisin yli sata euroa maksanut ostoksesi?
"Viimeksi meni yli 200 euroa kun tankkasin 150 litraa bensaa veneeseen. Meillä on 35 vuotta vanha itäsaksalainen moottoripurjevene, jonka olemme kunnostaneet moottorista kanteen asti."

 

Mitä opetat lapsillesi rahankäytöstä?
"Meillä on ollut viikkorahasysteemi siitä lähtien kun neljä tytärtäni ovat olleet 6- tai 7-vuotiaita. Olemme olleet aika tiukkoja sen suhteen, että viikkorahoilla ostetaan ylimääräiset mukavuudet."

 

Mitä hankit ulkomailta?
"Joskus aiemmin kun tuli töiden merkeissä matkusteltua paljon, hankin tytöille tuliaisiksi ulkomailta leluja ja vaatteita. Lopetin sen sitten, kun reissussa oli niin kiire, että jouduin toistuvasti tulemaan lentokentän R-kioskin kautta kotiin."

 

Paras säästövinkkisi?
"Jätä ostamatta se, mitä et tarvitse. Ehkä suklaa on ainoa sellainen asia, jota en tarvitsisi, mutta silti ostan sitä aika usein."

 

Kun olit valtiovarainministeri, olitko silloin tarkempi myös omista rahoistasi?
"Olen aina ollut tarkka rahasta, joten se työ ei muuttanut suhtautumistani omaan rahankäyttöön. Omaa taloudenpitoa tärkeämpää oli se, että miten saadaan kansalaisille taattua palveluita ja hyvinvointia."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!