Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tytöttely ja vähättely jäivät taakse, kun Laura Huurtola avasi marketin Helsingin ydinkeskustaan

Ruokakaupat eivät ole enää toistensa kopioita. Niissä on oltava sekä pienen putiikin tunnelma että ketjun hinnat. Laura Huurtolan K-kaupasta Helsingin keskustassa ihmiset ostavat superfoodeja ja vegaanista jäätelöä.

Raha
 
Liisa Takala
Kloonatut perusmarketit alkavat väistyä, koska ihmiset tahtovat kyläkaupan henkeä. Erottajan uuden K-kaupan naapurustossa on trendibaareja ja designkauppoja, joten hyllyiltä löytyy esimerkiksi paljon luomua.
Kloonatut perusmarketit alkavat väistyä, koska ihmiset tahtovat kyläkaupan henkeä. Erottajan uuden K-kaupan naapurustossa on trendibaareja ja designkauppoja, joten hyllyiltä löytyy esimerkiksi paljon luomua. Kuva: Liisa Takala

Kun Laura Huurtola avasi 27-vuotiaana ensimmäisen ruokakauppansa, vastaan tuli kaikenlaista.

Oma isä ei sanonut ilahtuneena jes, vaan että oho, aika rankka ala.

Töissä taas kuului tytöttelyä ja ihmettelyä. Etenkään alussa kaikki asiakkaat eivät uskoneet, että hän on kauppias, vaan he saattoivat vaatia paikalle "oikeaa kauppiasta".

Fakta

Suomea hallitsee kaksi jättiläistä

 Suomen ruokakauppaa hallitsevat Kesko ja S-ryhmä.

 Kesko on pörssiyhtiö, jonka alla toimivat K-ruokakaupat. Jokaisen kaupan omistaa kauppias, joka maksaa Keskolle erilaisia maksuja.

 S-ryhmä on osuuskaupparyhmä, jonka alla toimivat Sale, Alepa, S-market ja Prisma. Kaupat omistavat osuuskauppojen jäsenet eli asiakasomistajat.

 Keskon osuus päivittäistavaroiden myynnistä on vuoden 2014 lukujen valossa 33,1 prosenttia ja S-ryhmän 45,7 prosenttia. Lidlin osuus on 7,6 prosenttia ja Suomen Lähikaupan 6,8 prosenttia. Muut toimijat kattavat yhteensä loput 6,8 prosenttia.

"En minä tästä pidemmäksi kasva enkä mieheksi muutu", Huurtola ajatteli ja jatkoi hommia.

"Mielikuva kauppiaasta on keski-ikäinen, vähän möhömahainen mies. Mutta se alkaa muuttua, koska se ei enää pidä paikkaansa", Huurtola sanoo.

Nyt hän on toiminut K-kauppiaana kahdeksan vuotta ja huomannut, että asenteet ketjukauppiaita kohtaan ovat muuttuneet.

Ruokakauppa ei ole enää kasvoton paikka, josta haetaan koriin halvinta maitoa ja kävellään nopeasti ulos. Asiakkaat haluavat ketjuissakin oman kauppiaan, joka tuntee heidän tarpeensa.

35-vuotias Huurtola avasi toukokuun lopussa K-marketin Helsingin Erottajalle. Jugendtalon naapurustoa täyttävät designliikkeet ja trendibaarit.

Hyllyiltä löytyykin sitä, mitä alueen asukkaat tahtovat: kookosöljyä, chiasiemeniä ja raakasuklaapatukoita. Pakastekaapissa on vegaanista jäätelöä ja juomahyllyllä teejuoma kombuchaa, josta harva on koskaan kuullutkaan.

"Jos tähän olisi tullut vanha jäärä landelta ja iskenyt perusmarketin miettimättä, mikä on in, ei se toimisi", Huurtola sanoo.

Juuri tähän suuntaan kehitys onkin menossa. Kloonattujen perusmarkettien sijasta ruokakaupat alkavat erottua toisistaan.

Ajatus on, että koska asiakkaat ovat erilaisia, myös valikoimien on vaihdeltava. Opiskelijatalon ja rantakadun asukkaat eivät osta samoja juustoja.

Suomen päivittäiskaupan toinen jättiläinen Kesko pitää kauppiaan roolia niin tärkeänä, että on kirjannut sen ensimmäistä kertaa strategiaansa asti.

Toukokuussa tehdyn linjauksen seuraus on, että jatkossa kauppiaat saavat entistä enemmän valtaa räätälöidä kauppaansa. Kun Kesko tutki keväällä kuluttajia, esiin nousi selvästi, että liikkeiden räätälöinti on tulevaisuudessa "äärimmäisen tärkeää".

Noin kolmannesta Suomen ruokakaupoista pyörittää kauppias. Suurista ketjuista Kesko on ainoa, jossa kauppias omistaa itse kauppansa. Lisäksi itsenäisiä kauppiaita toimii pienissä ketjuissa, kuten M-ketjulla ja Tarmo-ketjulla.

S-ryhmän, Suomen Lähikaupan ja Lidlin kaupoissa toimii myymäläpäällikkö, joka on kaupassa palkkatyöläisenä.

"Ennen kauppiaiden luovuutta tapettiin liialla kontrollilla. Nyt palataan siihen, että näkee, että kyseessä todella on kauppiaan oma kauppa", Huurtola sanoo.

Ja se sopii asiakkaille.

Brändiasiantuntija Kirsti Lindberg-Revon mukaan kuluttajat ovat saaneet itsetuntoa. Ihmiset eivät mene lähimpään tai halvimpaan kauppaan, vaan siihen, joka palvelee heidän elämäntyyliään. He myös tahtovat, että kauppias sopii heidän identiteettiinsä.

"Kuluttaja tietää vihdoinkin, että saa valita ja valittaa. Elintarvikeostot ovat kokemus, eivät vaan pitkässä jonossa seisomista, jotta säästää kaksi euroa", Aalto-yliopiston dosentti Lindberg-Repo sanoo.

Jos mielikuva on oikeanlainen, ihmiset eivät koe käyvänsä K-kaupassa, vaan uudessa trendikaupassa. Ja kun suuret kokonaisuudet esimerkiksi ruoantuotannosta ahdistavat, tuttu kauppa tuo luottamusta.

Myös ruoan merkitys kasvaa koko ajan. Enää ei ole mustavalkoista, että joku valitsee hinnan, toinen laadun.

"Kriteerit vaihtuvat tilanteen mukaan. Valtaosa ostoksista voi olla halpaa bulkkia, mutta sitten haetaan vielä yksi suklaakirsikkaleipä muualta", Lindberg-Repo sanoo.

Liisa Takala
Lapsena Laura Huurtola meni salaa yöllä isovanhempiensa (kuvassa) kyläkauppaan ja pisti ostoskärryt täyteen tyynyjä. Nuorena hän uhosi, ettei tee enää ikinä kaupassa töitä. Nyt hänellä on ollut oma K-kauppa kahdeksan vuotta.
Lapsena Laura Huurtola meni salaa yöllä isovanhempiensa (kuvassa) kyläkauppaan ja pisti ostoskärryt täyteen tyynyjä. Nuorena hän uhosi, ettei tee enää ikinä kaupassa töitä. Nyt hänellä on ollut oma K-kauppa kahdeksan vuotta.

Keskon sidosryhmäjohtaja Lauri Peltola pitää hyvänä, että suomalaiset ovat alkaneet pyytää ja kritisoida.

"Sodanjälkeisinä aikoina ei ollut valinnanvaraa, oli pakko ostaa mitä sai. Siksi suomalaiset ovat hieman tottumattomia", Peltola muotoilee.

Vieläkin monet ovat arkoja. Mielessä ei edes käy, että kaupanpitäjä voisi hankkia omaa lempipastaa, jos vain pyytäisi.

Juuri tätä kauppiaat pitävät valttinaan. Koska he omistavat liikkeen, he voivat valita perustuotteiden päälle vapaasti, mitä ottavat myyntiin.

S-ryhmä katsoo, että heidän myymäläpäällikkönsä pystyvät samaan mihin kauppiaatkin.

"Totta kai henkilöstö haluaa palvella asiakkaita. On vaikea uskoa, että sillä olisi vaikutusta siihen, kuinka tyytyväisenä asiakas voi kaupassa asioida", S-ryhmän marketkaupan suunnittelujohtaja Mika Lyytikäinen sanoo.

Hänen mukaansa myös S-ketjulla uusia tuotteita voi saada hyllyyn jopa muutamassa päivässä.

"Mutta yleensä tarve ei ole niin akuutti, vaan ihmiset käyvät kaupassa useamman kerran viikossa", hän sanoo.

Ja myös S-ketjun ruokakaupoissa otetaan huomioon, ketä kullakin alueella asuu. Perustamisvaiheessa käydään tarkasti läpi, että valikoima sopii alueen asukkaille, ja sitä myös muokataan ajan kuluessa.

Siksi Lyytikäinen ei allekirjoita ajatusta, että kaupat vaatisivat menestyäkseen kauppiasta. Tärkeintä on pitää kattava valikoima ja olla siellä, missä asiakkaat asuvat.

Ketjuliikkeiden imagon nousua selittää mielenkiintoinen ristiriita. Tiedostava kuluttaja haluaisi latoa ostoskoriinsa kotimaista luomuruokaa, mutta taantumassa ei pysty. Kärjistäen: Lidlissä ei viitsi käydä, mutta Anton & Antoniin ei ole varaa. Siksi kuluttaja kävelee suuren ketjun kauppaan.

Kuten Keskon Peltola maalailee:

"K-kauppa on kuin pieni pariisilaishenkinen butik, mutta kuluttajalle järkevin hinnoin."

Todellisuudessa jättiketjun kauppa on yhtä kaukana pikkuputiikista kuin Ivalo Pariisista, mutta se kuvaa hyvin nykyihmisen toiveita: haluamme sekä kivijalkatunnelman että pirkkahinnat.

Erottajalla ihmiset ovat muun muassa toivoneet yhdysvaltalaisia Oreo-keksejä ja ruohoa vapaasti syönyttä grass fed -karjaa. Yksi asiakas taas toivoi muovipusseja, joista näkee juuri tämän kaupan nimen. Huurtolan mielestä on tärkeää näyttää asiakkaille, että heidän toiveillaan on väliä.

"Uskon, että asiakkaat kaipaavat lisää kyläkauppahenkeä."

Hänellä itsellään on hyviä muistoja kyläkaupoista, koska hänen isovanhempiensa omistivat sellaisen. Lapsuudenkesät kuluivat kaupalla.

Toisinaan Huurtola jätti kaupan ikkunaan lapun, että tulkaa ostamaan kissoille fisuja, ja lähti serkkunsa kanssa kalaan.

Joskus taas serkukset livahtivat salaa kauppaan keskellä yötä, kun mummo nukkui. He pistivät ostoskärryt täyteen tyynyjä ja vetelivät menemään pitkin hyllyvälejä.

"Siitä on tullut jokin vamma mun päähän", Huurtola vitsailee.

Abiturienttina Huurtola teki K-kaupassa töitä ja uhosi, ettei tee niin enää ikinä. Hän kokeili töitä myymäläetsivänä ja toimistossa, mutta kyllästyi.

"Tajusin, etten halua viettää päiviäni tuijottamassa näyttöä ja kyräilemässä tätien kanssa."

Tähän kevääseen asti hän pyöritti kauppaa Helsingin Herttoniemenrannassa. Vuosien aikana asiakkaisiin syntyi syvät siteet.

"Se oli Lauran kauppa, jonka lopettaessa itkettiin ja halattiin. Ihmiset tiesivät, että he voivat tulla aina juttelemaan", Huurtola sanoo.

Erityisesti pienissä paikoissa kauppa henkilöityy kaupanpitäjään. Suomessa on yli 900 K-ruokakauppiasta: heidän keski-ikänsä on 46 vuotta ja viidennes on naisia.

Kuitenkaan kaikkien tuntemaa, K-kaupan Väiskin veroista hahmoa ei enää ole. 1970-luvulla hiteiksi nousivat televisiomainokset, joissa keittiömestari Väinö Purje eli K-kaupan Väiski opetti ihmisiä laittamaan ruokaa.

Leppoisista mainospätkistä tuli yksi television suosituimmista "ohjelmista". Erityisen suosittuja mainokset olivat Virossa, missä moni kertoo oppineensa niistä suomea.

Uutta Väiskiä ei ole vielä syntynyt, mutta yritystä on. Nykyään kauppiaat luovat itse brändiään sosiaalisessa mediassa. Jotkut heistä ovat nousseet pienen julkkiksen asemaan. Tunnettu esimerkki on Jounin kauppa Äkäslompolosta, jossa värikäs kauppias Sampo Kaulanen on kerännyt Facebook-sivulle 280 000 tykkääjää.

Huurtola pyörittää Twitteriä, Instagramia ja Facebookia sillä ajatuksella, että kauppa on persoona, jolle tapahtuu asioita. Esimerkiksi kun asiakkaat olivat askarrelleet ikkunalle suukkopapereista pienet maljat, Huurtola nappasi niistä kuvan. Pienet sattumukset ovat tärkeitä.

"Minusta on tärkeää olla aito ja näyttää, jos vaikka kahvikone posahtaa pitkin seiniä", hän sanoo.

Toisaalta perusasiat eivät muutu. Asiakkaat tulevat ruokakauppaan ostamaan ruokaa. Jos homma ei toimi, hauskat twiittaukset ja superfoodit eivät auta, vaan asiakas menee muualle.

Huurtolan mielestä kyse ei imagosta, vaan konkreettisista asioista:

Ovatko vihannekset tuoreita ja lattiat puhtaat? Vaikuttavatko työntekijät onnellisilta? Kaikki nämä ovat kauppiaasta kiinni. Hänen mukaansa asiakas aistii heti, mikä tunnelma kaupassa on.

Kaikkein tärkeintä on, että kaupanpitäjä oikeasti kohtaa asiakkaan.

Lindberg-Repo muistaa kerran, jolloin pienen maalaiskaupan kauppias oli antamassa tutuille lapsille eskimopuikkoja. Kun kauppias huomasi, että vieressä seisoo myös vieras lapsi, hän ojensi tällekin jäätelön.

"Jokainen kohtaaminen on arvokas ja sitä ei mikään some vie."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!