Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kasvu lähtee ihmisistä – yritys voi joko kasvattaa tai tappaa työntekijän hyvän idean

Raha
 
Alf Rehn
Kirjoittaja on professori.

"Kasvu lähtee yrityksistä!" Tällaisia lausahduksia on saatu viime aikoina kuulla moneltakin kantilta, ja kovin moni näyttää uskovan tähän – ihan ministeritasolla asti. Ikävä kyllä tuo on aika tyhmä sanonta – jopa ministerille.

Koska eihän yritys mitenkään automaattisesti luo kasvua. Päinvastoin, moni yritys kämmää ja sählää ja estää kasvua ihan tyhmyyttään. Moni loistava idea, sellainen joka olisi voinut luoda räjähtävää kasvua, on kuollut ei siksi että iso paha valtio olisi sen kieltänyt, vaan siksi että yrityksen sisäiset tappelut ovat sen nitistänyt. Sen ja sen kaverin.

Näin, koska kasvu ei lähde yrityksistä – se lähtee ihmisistä. Ihmisistä ja näiden ideoista. Yritys taas voi olla ideoille sekä kasvihuone että teurastamo. Kyllä, monta ideaa ei voisi koskaan toteuttaa ilman yritystä, ja monille ideoille yritys on ainoa oikea paikka kehittyä. Tämä ei silti tarkoita että yritys takaisi kasvua. Tai ideoita.

Päinvastoin, Suomessa on tänäänkin monen monta yritystä jotka jarruttavat kasvua, epäonnistuvat luomaan sellaista bisnestä joka voisi kasvaa, ja muutenkin sabotoivat mahdollisuuksia, omia ja muiden.

Jotkut ovatkin halunneet todeta että "kasvu lähtee asiakkaasta", koska ilman näitä ei yritykset pärjää. Mutta asiakaskin on mahdollista luoda vasta kun on jotain mitä tarjota hänelle, jotain parempaa tai halvempaa tai muuten vain jännää.

Se on ikävä kyllä niin että kasvu lähtee ideoista, sellaisista, jotka ihmiset luovat. On ideoita tuotteista, palveluista, prosesseista, tavoista kommunikoida. Jokainen voi luoda yritykselle kasvua, ja täten myös yhteiskunnalle. Ja yritys voi tappaa jok'ikisen näistä. Tehokkaasti. Ja välillä jopa niiden luojan siinä sivussa.

Pitäisikin puhua siitä, miten panostus ihmisiin on sekin kasvupolitiikkaa. Panostukset koulutukseen ovat kasvupolitiikkaa. Terveydenhuolto on kasvupolitiikkaa. Hyvinvointi työpaikoilla on kasvupolitiikkaa. Hyvä johtaminen on kasvupolitiikkaa, kuten myös huonon johtamisen ja kiusaamisen kitkeminen.

Niin kukkahattutätimäiseltä kuin se kuulostaakin, jopa ihmisten kuunteleminen ja kunnoittaminen on kasvupolitiikkaa.

Koska kasvu lähtee ihmisistä.

Kirjoittaja on professori, joka huolestuu lähinnä painonsa kasvusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!