Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sitä ei voi vastustaa

Mansikkakausi on jälleen parhaimmillaan, ja suosikkimarjaa saa toreilta ja kauppojen kulmilta ympäri maan. Mutta kuinka paljon mansikkaa oikein syömme?

Raha
 
Outi Pyhäranta / HS

1 Mansikka kuuluu kasvitieteellisesti ruusukasvien sukuun. Sen marjat eivät virallisesti ole marjoja, vaan epä- eli pohjushedelmiä. Tieteellisen termistön mukaan "oikeat" hedelmät ja marjat kasvavat emistä, kun taas mansikan syötävä osa kehittyy kukkapohjustan paisuessa. Mansikoiden pinnalla näkyviä pieniä pisteitä kutsutaan kasvitieteissä pähkylöiksi, joita yhdessä mansikassa on jopa 200.

2 Maailmassa viljellään yli 2 000 mansikkalajiketta. Mansikoita on saatavilla myös valkoisena. Kyseessä ei ole geenimuuntelun tulos, vaan valkoista lajiketta kasvaa luonnonvaraisena Etelä-Amerikassa. Lajike maistuu yllättävästi ananakselta, mistä se onkin saanut nimen "pineberry".

3 Mansikoissa on enemmän C-vitamiinia kuin vitamiinipommeina pidetyissä appelsiineissa. Päivän annos tulee täyteen jo kahdesta desistä tuoretta kesämarjaa.

Samainen kaksi desiä sisältää myös yhtä paljon kuitua kuin pala ruisleipää.

Mansikoiden punainen väri muodustuu osittain niiden sisältämistä flavonoideista, jotka auttavat laskemaan kolesterolia. Ellagihapon taas on todettu ehkäisevän syöpiä ja niiden hapokkuus voi joidenkin tutkimusten mukaan edesauttaa myös hampaiden terveyttä.

Entisaikoihin ahomansikkaa käytettiin myös rohtona ripulin hoitoon ja vilkastuttamaan aineenvaihduntaa.

4 Mansikka-sanan uskotaan olevan samaa alkuperää kuin mantu ja manner. Maassa kasvamiseen viittaavat myös esimerkiksi ruotsin jordgubbe eli "maaukko" ja saksan erdbeere eli "maamarja".

5 Sananlasku "oma maa mansikka, muu maa mustikka" on kaskiperinteen peruja; aukeilla kasvanut ahomansikka osoitti kaskeajan alueen, kun taas metsässä kasvava mustikka oli merkki yhteisestä tai naapurin maasta.

6 Lääketiede ei virallisesti tunne vanhan kansan mukaan liiallisesta mansikansyönnistä puhkeavaa mansikkakuumetta. Ylenpalttinen marjojen mättäminen voi kuitenkin aiheuttaa allergisia reaktioita, kuten ihottumaa tai pahoinvointia.

Äkillisestä vitamiinimäärästä voi myös saada lieviä myrkytysoireita, ja mansikoiden sisältämät homeitiöt saattavat hyvinkin nostaa hetkellisen kuumeen, joten jotakin perää vanhassa myytissä jälleen on.

7 Suomessa yleisin puutarhamansikka on Polka, jonka viljely kattaa jopa 70 prosenttia kaikesta mansikantuotannosta. Muita suomalaisilta toreilta löytyviä lajikkeita ovat muun muassa alkukesästä kypsyvä Honeoye, Korona, Bounty ja uudet tuttavuudet Salsa ja Rumba.

8 Vuonna 2014 mansikkaa tuotettiin Suomessa lähes 13 000 tonnia, mikä tarkoittaa reilua viittä kiloa jokaista suomalaista kohden. Lisäksi Suomeen tuodaan noin miljoona kiloa tuoretta mansikkaa ulkomailta. Koko maailman vuosittainen mansikantuotanto on yli 7 miljoonaa tonnia, josta miltei puolet kasvatetaan Aasiassa.

9 Mansikkaa on arvostettu parhaana marjana kautta aikain. Sydämenmuotoinen marja on symboloinut puhtautta, intohimoa ja muotonsa ansiosta myös rakkauden jumalatarta Venusta. Legendan mukaan eräs Napoleonin rakastajattarista rakasti kylpeä tuoreista mansikoista puristetussa mehussa. Yhteen kylpyyn käytettiin hovissa yli kymmenen kiloa marjaa.

10 Myös intiaanit rakastivat mansikkaa. Perinteisessä intiaanireseptissä soseutetut mansikat sekoitettiin maissin kanssa eräänlaiseksi leiväksi.

Eurooppalaiset löytöretkeilijät ihastuivat leivosmaiseen herkkuun ja toivat kaksi viljeltävän mansikan lajiketta mukanaan Atlantin yli. Niistä risteytettiin hyvin viljelyyn soveltuva puutarhamansikka, josta on kehitetty lukuisia erimakuisia ja eri aikoihin kypsyviä variaatioita.

Lähteet: Tilastokeskus, Natural Geographic, Hedelmän- ja Marjanviljelijän liitto,
University of Illinois Extension, BBC

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!