Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kun ostaminen ahdistaa – "Tavara ei mahtunut mihinkään"

Yltäkylläisyyteen tottuneelle kuluttaminen tuottaa häpeää ja syyllisyyttä. Toisaalta kalliin luksuksenkaan ostaminen ei ole pahasta, kunhan se on ympäristöystävällistä ja eettistä käyttötavaraa.

Raha
 
Ville Männikkö
Ostoskeskusten tavaratulva ahdistaa Terhi Sikiää. Hän ei voi ymmärtää, miksi joka sesonkimallistosta pitäisi ostaa uutta tai mihin tarpeeseen kaikkein pienintä muovikrääsää edes tuotetaan.
Ostoskeskusten tavaratulva ahdistaa Terhi Sikiää. Hän ei voi ymmärtää, miksi joka sesonkimallistosta pitäisi ostaa uutta tai mihin tarpeeseen kaikkein pienintä muovikrääsää edes tuotetaan. Kuva: Ville Männikkö

Nykymaailmassa kuluttaminen on lähes välttämätöntä. Varsinkin laman aikana ihmisiä kehotetaan ostamaan, jotta saadaan kansantalouden polttoaine euro liikkumaan ja Suomi nousuun.

Monien länsimaista hyvinvointia kartoittaneiden tutkimusten mukaan varallisuus ei lisää onnellisuutta, kun tietty elintaso on saavutettu.

Uusi tavara ei enää ole välttämätöntä tai arkea helpottavaa, vaan useimmiten sen tuottama onnentunne katoaa parissa päivässä.

Kulutushysteria on kääntymässä apatiaksi. Uuden tavaran hankkiminen voi olla todella työlästä ja ostoksista seurata huono omatunto. Yhä useammalle ostaminen on välttämätön paha.

Näin kokee myös Terhi Sikiö, 35, joka alkoi miettiä omaa ostelemistaan muutama vuosi sitten.

"Asuttiin viisi vuotta miehen kanssa yksiössä. En shoppaillut silloinkaan hirveästi, mutta jos näin jotain kivaa, saatoin ostaa sen. Pikkuhiljaa tavara ei vain mahtunut mihinkään ja alkoi ahdistaa."

Arjesta tärväytyi paljon aikaa tavaroiden etsimiseen. Turhautumiseen heräämisestä alkoi suuri siivousoperaatio, jonka myötä tarpeeton roju sai väistyä. Nykyään keravalaispariskunnan kotoa löytyy jokaiselle tavaralle oma paikkansa ja kaikki ostokset ovat harkittuja. Elämä on Sikiön mukaan helpottunut huomattavasti, mutta kuluttaminen ahdistaa edelleen.

Kauppatieteiden tohtori Pirkko Talvio on tutkinut, miltä kuluttaminen suomalaisista tuntuu. Väitöstutkimuksessaan Häpeän tunteet kuluttamisessa Talvio keräsi suomalaisten kokemuksia noloudesta, häpeästä ja syyllisyydestä rahankäytön yhteydessä. Reilun 400 vastaajan otoksesta Talvio huomasi, että ostoksien aiheuttaman pahan olon takana on harvoin yhtä selvää syytä.

"Häpeän tunteet syntyvät, kun kuluttaja toimii vastoin omia arvojaan tai sitä mitä arvelee asian muiden, itselle tärkeiden ihmisten silmissä näyttävän. Ne perustuvat osaksi perittyihin ajattelutapoihin ja sisäistettyyn moraaliin, osaksi taas muiden tarkkailuun ja vertailuun."

Sosiaalisuus ja vallitsevat normit ohjaavat siis kuluttajien askeleita. Tuotteilla rakennetaan omaa identiteettiä ja osoitetaan erilaisiin ryhmiin kuulumista. Ulkopuolelle jääminen ja muiden arvostelu voivat Talvion mukaan olla hyvinkin hävettäviä kokemuksia.

Kulutustutkija kertoo laman vaikuttavan mielenkiintoisella tavalla ostajien ryhmäpaineeseen.

"On huomattu että sekä 90-luvun laman että nykyisen talouskriisin aikana hyvätuloiset ovat solidaarisuuttaan vähentäneet kulutusta. Kun ympärillä on ihmisiä, joiden taloudellinen toimeentulo on heikkoa, ei omaa varallisuutta haluta korostaa. Mukana on myös pelko, että mitä jos itsellekin käy samoin."

Talvio vertaa kuluttajia kameleontteihin. Kallis tuote voi olla ryhmään kuulumisen edellytys joissakin piireissä, mutta toisenlaisia arvoja vaalivissa ryhmissä se voi olla hyvinkin nolo.

Eräs tutkimukseen vastaaja kertoi laittavansa merkkihuivin kaulaan ostoksille, jotta saisi parempaa palvelua, mutta kirpputoreja kiertävän ystävän seurassa hän laittaa merkin piiloon.

Luksuslogoihin ja tarpeettomiin tuotteisiin tuhlaaminen hävettääkin suomalaisia erityisen paljon. Kulutustutkijan mukaan tämä johtuu siitä, että Suomessa vallitsee protestanttinen syyllisyyskulttuuri, myös kuluttamisen suhteen. Ahkeruus, vaatimattomuus ja säästeliäisyys on arvostettua, eikä pröystäilyä katsota hyvällä. "Rumat ne vaatteilla koreilee", sanoo vanha sananlaskukin.

"Suomalainen kuluttaja on harkitseva ja järkevä. Varsinkin vanhemmissa pula-ajan ikäpolvissa ihmiset ovat todella vaatimattomia, eivätkä käytä rahaa muuhun kuin aivan välttämättömiin asioihin", Talvio tiivistää.

Näin oli myös 25-vuotiaan Heikki Korhosen perheessä. Vanhemmat olivat tarkkoja markoistaan ja tavaraa ostettiin vain tarpeeseen. Kotoa opittu malli on iskostunut vahvasti myös nuoren teatterituottajan kalloon: ostoksia tulee yleensä mietittyä tarkkaan.

"En hirveän usein osta esimerkiksi vaatteita kuin vasta siinä vaiheessa kun edelliset ovat menossa rikki. En tykkää turhasta ostelusta ja olenkin jo pitkään järkeillyt itselleni, miksi ostaisin uuden tietokoneen, vaikka en suoranaisesti tarvitse sitä."

Vaikka Korhonen käyttääkin rahansa mielummin ruokaan ja aineettomaan kulttuuriin, tietynlaiset tavarat tuovat hänelle iloa. Tamperelainen kiertelee paljon kierrätyskeskuksissa ja kirpputoreilla ja myös autiotaloista on löytynyt mielenkiintoisia sisustusesineitä.

"Olen heikkona vinyyleihin ja vanhaan romuun. Muutama kuukausi sitten ostin suurennuskoneen vanhanaikaisten filmien negatiiveille, mutta en ole vieläkään käyttänyt sitä. Sain sen niin hyvällä diilillä, että ei ole jäänyt harmittamaan", Korhonen kertoo.

Aivan näin helppo suhde Korhosella ei tavaran hankkimiseen kuitenkaan ole. Uuden ostaminen on ollut tapa torjua masentuneisuutta ja saada hetkeksi tuoretta ajateltavaa. Tylsyydentunteen iskiessä etenkin videopelit ovat Korhosen heikkous. Hän kertoo hiljattain tilanneensa netistä 60 euron pelin, jota tuli pelattua vain muutaman kerran.

"Se jäi ärsyttämään. Materia on ollut minulle eräänlainen pakokeino, olen korvannut sillä jotakin muuta. Ja kun tuloja ei juurikaan ole, paljon parempaakin käyttöä löytyisi sille rahalle."

Myös Terhi Sikiölle heräteostokset ovat olleet vaikea paikka. Aikaisemmin kaapit täyttyivät esimerkiksi hetken mielijohteesta hankituista designastioista, jotka jäivät käyttämättä hyllyille. Raivausurakan jälkeen nopeat ostokset ovat olleet harvassa.

"Eniten heräteostoksissa vaivaa rahan meno. Vähän aikaa sitten olin ostamassa paitaa, jonka hintaa en tajunnut tarkistaa. Menin aivan lukkoon, kun kassalla myyjä pyysi viisikymppiä, ja en osannut sanoa, että en nyt ostakaan", Sikiö sanoo.

Silkkiseen paitaan uponnut summa jäikin harmittamaan Sikiötä pitkään.

Kulutustutkija Talvio kertoo, että heräteostoksia seuraava "jälkikrapula" ja syyllinen olo ovat tyypillisiä tunteita. Kun kotona katsoo tarkemmin mitä tuli hankittua, hetki sitten tarpeelliselta tuntuva tuote alkaakin ahdistaa.

"Heräteostokset ovat hedonistista mielihyväshoppailua. Tuote ikään kuin pakottaa ostamaan, ja ihminen toimii impulsiivisesti sen enempää miettimättä. Jälkeenpäin alkaa helposti hävettää, että miksi tuli ostettua, varsinkin jos joku itselle tärkeä ihminen arvostelee ostosta."

Kaikki hetken huumassa tehdyt hankinnat eivät kuitenkaan aiheuta ahdistusta. Jos ostoksen pystyy perustelemaan itselleen järkevästi, huono olo helpottaa. Argumentit kuten "tämä on tarpeellinen", "olen ansainnut tämän" ja "kaikilla muillakin on" tehoavat Talvion mukaan morkkikseen parhaiten.

Terhi Sikiökään ei loppujen lopuksi jäänyt katumaan silkkipaitaansa, vaan siitä tuli yksi lempivaatteista – tarpeellinen ja mieluinen.

Ostosten eettisyys jää myös kalvamaan monia. Pirkko Talvion tutkimusaineistosta kävi ilmi, että ympäristöä kuluttavaa ja epäeettistä tuhlausta on alettu hävetä samalla tavalla kuin ylellisyystuotteisiin törsäämistä. Kaikenlaisesta ökyilystä ja turhasta kuluttamisesta on yhtäkkiä tullut paheksuttua.

Nuorissa aikuisissa onkin havaittavaissa uudenlaista kulutussuuntausta; sijoitetaan vähän kalliimpiin, mutta ympäristöystävällisiin ja kestävää kehitystä tukeviin tuotteisiin. Enää ei pröystäillä uusilla pelikonsoleilla tai autoilla. Myös Heikki Korhosen voi lukea näihin nuoriin.

"Rahankäyttöni on siitä ristiriitaista, että jos tuote on suomalaista käsityötä, kynnys ostamiseen on pienempi. Vaikka tuote olisi kallis enkä välttämättä edes tarvitsisi sitä, saatan silti ostaa sen, jos näen, että rahoistani on selvästi hyötyä tekijälle ja yritykselle."

Vielä pienempi kynnys on kuitenkin sijoittaa henkiseen pääomaan.

"Tykkään käyttää rahat mielummin elämyksiin kuin materiaaliin. Länsimaissa on eletty pitkään yltäkylläisyydessä, on ollut enemmän tarjolla kuin oikeasti tarvitaan. Tuntuu, että alkaa pikkuhiljaa tulla pientä vastareaktiota tälle, halutaan itse tehdä ja kokea mielummin kuin omistaa", Korhonen sanoo.

Ville Männikkö
Harrastelijateatterin tuottamisesta ei Heikki Korhoselle juuri ylimääräistä käteen jää, mutta hän pyrkii tukemaan suomalaista käsityötä mahdollisuuksiensa mukaan.
Harrastelijateatterin tuottamisesta ei Heikki Korhoselle juuri ylimääräistä käteen jää, mutta hän pyrkii tukemaan suomalaista käsityötä mahdollisuuksiensa mukaan.

Petri Luukkainen teki aiheesta jopa elokuvan: Tavarataivas-dokumentissa hän laittaa kaikki tavaransa varastoon, josta hän saa hakea käyttöönsä yhden päivässä. Paljaalla lattialla pelkässä takissa unta odotteleva mies sai monet ottamaan haasteen vastaan. Facebookiin perustettiin yli 6 000 jäsentä kerännyt "Tavara pois päivässä" -ryhmä, joka haastaa heittämään joka päivä yhden turhan esineen pois vuoden ajan.

Erilaiset tavaran suhteeseen pureutuvat self help -kirjat ja metodit ovat myös nousseet huimaan suosioon. Terhi Sikiökin kertoo tutustuneensa muutamiin teoksiin, mutta oma raivausmetodi syntyi kuitenkin useita eri neuvoja yhdistellen ennen kirjallisuuteen perehtymistä.

"Googlasin aihetta, ja raivaus- ja de-cluttering -termeillä löytyi paljon nettisivustoja ja blogeja ympäri maailmaa. Jokaiselle tavaralle oma paikkansa -ajatus on myös löytynyt jostain blogista. Kaappien ja laatikoiden olisi hyvä olla maksimissaan 75 prosenttisesti täynnä, silloin niitä on helpoin käyttää", Sikiö kertoo.

Erityisen suureksi tapaukseksi Sikiö mainitsee japanilaisen Marie Kondon konmari-metodin. Siinä kodista poistetaan kaikki turha ja jäljelle jäävät ainoastaan ilahduttavat ja tarpeelliset esineet. Uuden ostamista vältetään kuin ruttoa, kauppaan mennään vasta, kun huutavaa tarvetta vanhan käyttöesineen korvaamiselle ilmaantuu.

Vaikka itse pyrkisi välttämään uutta tavaraa, muille ostaminen saattaa olla helpompaa. Kulutustutkija Talvion mukaan suomalainen nöyrä kulttuuri näkyy jälleen siinä, että itsekkäästi omiin mielihaluihin tuhlaaminen hävettää enemmän kuin toisen iloiseksi tekeminen.

"Kun ostetaan tavaroita tai lahjoja muille ihmisille, syyllisyyden tunnetta ei yleensä synny. Esimerkiksi vanhemmille on usein tärkeää ostaa lahjoja lapsille silloinkin, kun rahatilanne on tiukka", Talvio summaa.

Näin kokevat myös Sikiö ja Korhonen. Toiselle sopivan lahjan miettiminen on mukavaa, mutta tarpeellisuutta tulee harkittua myös lahjoja ostaessa.

"Mietin yleensä tarkkaan, mitä ihminen tarvitsee ja mistä olisi iloa. Kummilapsillekin ostan vaatteita ja käyttötavaroita. En halua ostaa mitään turhia muovinpalasia, joita on kaikki lelukaupat täynnä. Se on tietenkin lasten mielestä tylsää", Sikiö naurahtaa.

Myös Korhonen pohtii perusteellisesti, mistä lahjansaaja hyötyisi. Jos tavaralle ei löydy käyttöä, hän päätyy usein ostamaan elämyksiä tai kulttuuria.

"Jos en meinaa keksiä mitään, keikka- tai teatteriliput ovat aina hyviä", Korhonen toteaa.

Vaikka kumpikaan ei saarnaa tai tuputa omaa elämäntyyliään, jotkut asiat muiden ihmisten kulutuskäyttäytymisessä tökkivät vähään tyytyviä.

"Semmoinen omilla kalliilla ostoksilla ylpeily ärsyttää. Ottaa aika paljon päähän, jos joku tulee leveilemään uudella merkkikellolla tai autolla. En itse ymmärrä mitä hienoa sellaisessa on", kertoo Korhonen.

Terhi Sikiötä ärsyttää lähinnä jatkuva vaatteiden shoppailu. "Olen itse todennut, että ei niitä vaatteita tarvitse niin paljon. Muutamalla hyvällä lempivaatekerralla pärjää hyvin. En tiedä kyllästyvätkö ihmiset lookkeihinsa, vai mikä siinä on, että jatkuvasti pitää olla uutta."

Myös pienten turhakkeiden mainostus risoo Sikiötä. Hän ei ole tunteidensa kanssa yksin. Pirkko Talvio kertoo yhdysvaltalaistutkimuksista, joiden mukaan kaikenlainen ökyily on vaihtunut niukkuudella ja kierrättämisellä ylpeilyyn. Tai nuukailuun jostakin toisesta syystä.

Sikiön ja Korhosen tapaisia ahdistujia on meistä yhä useampi ja syitä yhtä monta kuin on kuluttajaakin.

Toiselle syy on ekologisuus, tavarapaljous, sosiaalinen paine, raha – joitakin ahdistaa kaikki.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!