Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Amerikkalaisten mielestä opiskeluun laitetun rahan pitää maksaa itsensä takaisin palkassa

Raha
 
Tanja Aitamurto
Kirjoittaja asuu Piilaaksossa Kaliforniassa ja on päivästä riippuen tutkija, toimittaja tai turisti.

Mitä yliopistokoulutus maksaa, mitä siitä kannattaisi maksaa, ja kuka sen maksaa? Yhdysvalloissa vanhemmat tietävät, että he yleensä maksavat lastensa koulutuksen. He pohtivat kuitenkin, mikä koulutuksen arvo oikein on, kun ovat lähettämässä lapsiaan yliopisto-opintoihin.

Jos koulutuksen arvoa mitataan rahassa, voi tutkinnon arvon laskea vertaamalla koulutuksen hintaa ja tutkinnon suorittaneen palkkakehitystä, eli investoinnin määrää ja sen tuottamaa voittoa.

Neljän vuoden college-opiskelu maksaa parhaissa yksityiskouluissa parisataatuhatta dollaria, ja sen päälle pitää maksaa vielä lapsen asumiskustannukset. Julkisesta koulusta selviää noin 120 000 dollarilla.

Tutkimusten mukaan yhdysvaltalaisten huippuyliopistojen tutkinnot kannattavat rahallisesti vuosien mittaan: Harvardista ja Stanfordista valmistuneet tienaavat keskimäärin huomattavasti enemmän kuin vähemmän arvostetuista kouluista valmistuneet.

Moni yliopisto mainostaakin nettisivuillaan koulusta valmistuneiden palkkakehitystä ja listaa kouluista valmistuneita menestyjiä.

Valmistunut ei kuitenkaan välttämättä halua kovapalkkaiseen työhön, vaan valitsee ammattinsa muilla perusteilla kuin palkan suuruudella. Tai sitten hän ei saa kovapalkkaista työtä, vaikka haluaisikin. Silloin tutkintoon laitettu raha ei maksa itseään takaisin.

Raha on kuitenkin vain yksi mittari ja usein harhaanjohtava sellainen, koska raha ei mittaa oppimista ja onnellisuutta. Hyvässä tapauksessa college-opinnot opettavat hyödyllisiä taitoja, auttavat lasta kasvamaan aikuiseksi ja löytämään paikkansa maailmassa.

Pitäisikö tutkintoon laitetun rahan maksaa itsensä takaisin palkassa? Amerikkalaisen ajatuksen mukaan kyllä: koulutus on palvelu, joka ostetaan ja joka tuottaa arvoa, usein dollareissa mitattuna.

Mutta julkisen koulujärjestelmän tavoite ei ole tuottaa suoraa rahallista hyötyä valmistuneille. Veronmaksajat eivät saa suoraan takaisin rahojaan kouluista valmistuneiden tutkinnoista. Ne ehkä kulkeutuvat takaisin verotuloissa, jos valmistuneet saavat hyväpalkkaiset työt, ja tuloverot kulkeutuvat julkisten palvelujen kautta muidenkin eduksi.

Julkisessa järjestelmässä koulutus on perusoikeus, josta seuraa sivistynyt, tasa-arvoinen ja suvaitsevainen yhteiskunta. Sitä ei rahalla saa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!