Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ennennäkemätön kulttuurin ja rahan liitto: Mielensäpahoittaja ja Jyväskylän MM-ralli

Kuten muumit ja Angry Birds, myös Mielensäpahoittaja-tuoteperhe kasvaa kaiken aikaa

Raha
 
Kimmo Räisänen
Tuomas Kyrön mielestä kirjallisuutta ei pitäisi yrittää myydä vain niille, jotka ostavat kirjoja muutenkin, vaan etsiä ennakkoluulottomasti uusia yleisöjä vaikkapa ralliharrastajista ja urheilusivujen lukijoista.
Tuomas Kyrön mielestä kirjallisuutta ei pitäisi yrittää myydä vain niille, jotka ostavat kirjoja muutenkin, vaan etsiä ennakkoluulottomasti uusia yleisöjä vaikkapa ralliharrastajista ja urheilusivujen lukijoista.

Viime syksynä menestyskirjailija Tuomas Kyrö pohti autoasioita Saksassa.

Menossa olivat Frankfurtin kirjamessut, joissa Suomi oli teemamaa.

Euroopan ankea taloustilanne ei näy kansainvälisessä finanssikeskuksessa Frankfurtissa. Pilvenpiirtäjiä rakennetaan, asuntojen hinnat nousevat, ja Königstrassen luksusliikkeisiin riittää asiakkaita.

Kiiltävät ja kalliit autot, asunnot ja asusteet ovat arkea.

Suomen tämän hetken menestynein kirjailija Tuomas Kyrö pääsi saksalaisen auton kyytiin tässä kukoistavassa ja ylöspäin kasvavassa rahakaupungissa.

Hän istahti Volkswagen Poloon vuosimallia 86.

Kyrö körötteli kahden saksalaisen kulttuurisihteerin kanssa kirjastovierailulle.

Polossa haisi märkä koira, ja auto sammui jatkuvasti liikennevaloihin.

Perillä jonkin pikkukaupungin kirjastossa odotti 12 kuulijaa, joista puolet oli paikallisia suomalaisia.

Tänne asti suomalainen kirjailija pääsee maailmaa valloittaessaan, Kyrö mietti kirjastossa.

"Ajattelin, että voisinko päästä joskus parempaan autoon", Kyrö muistelee.

"Nyt on pari lupausta että pääsisin WRC-ralliauton kyytiin."

Kimmo Räisänen
Tuomas Kyrö on käyttänyt suurimman osan tästä vuodesta Mielensäpahoittaja-brändin kehittämiseen. Perinteisiä romaanejakin on tarkoitus edelleen kirjoittaa.
Tuomas Kyrö on käyttänyt suurimman osan tästä vuodesta Mielensäpahoittaja-brändin kehittämiseen. Perinteisiä romaanejakin on tarkoitus edelleen kirjoittaa.

Kyrö on kuin Frankfurt. Ympärillä on paljon kaupallista alakuloa, mutta Kyrö porskuttaa muidenkin edestä, laajentuu joka suuntaan.

Kyrön Mielensäpahoittaja-kirjoja on myyty yli 300 000. Elokuvan on nähnyt yli 500 000 ja näytelmän lähes 100 000 katsojaa. Mielensäpahoittajaan voi törmätä oluttölkin ja kahvipaketin kyljessä.

Kaiken huippuna on yhteistyö parhaillaan menossa olevan Neste Oil Rally Finlandin eli Suomen MM-rallin kanssa, siis markkinointiviestintää.

Miten palkittu kirjailija ja keskisuomalainen nimihirviö-ralli päätyivät yhteen? Tarina on se tavallinen:

"Mielensäpahoittaja-lisenssituotteiden valmistaja oli myös Neste-rallin oheistuotteiden valmistaja", kertoo Kyrön agentti Lippo Luukkonen.

Kyseessä lienee ennennäkemätön kulttuurin ja rahan liitto. Jotain ihan muuta kuin ne perinteiset kirjastovierailut.

Kyrön mukaan rallia pyörittävän autourheilun kansallisen lajiliiton AKK:n ihmiset kiinnostuivat välittömästi Mielensäpahoittaja-ilmiöstä.

Yhteistyön pohjana on pokkari, Mielensäpahoittaja – Sorateiden erikoispainos. Kyrö kirjoitti 50 sivun ralliversion, jossa Mielensäpahoittaja seikkailee soratierallissa. Se asennettiin alkuperäisen Mielensäpahoittaja-kirjan keulaan.

"Alkuperäisteoksesta ja Mielensäpahoittajan hahmosta kasvaa kaikki."

Kun Kyrö teki taustatyötä rallin kulisseissa, hänen oppaanaan oli entinen kartanlukija Seppo Harjanne, joka luki aikoinaan nuotteja Timo Saloselle ja Tommi Mäkiselle.

Maailmanmestari Harjanne lopetti rallitouhut, kun olutkorit alkoivat korvautua kuntopyörillä. Sorateiden erikoispanoksen kannessa Kyrö poseeraa Harjanteen rallihaalareissa.

"Se on sanottava, että rallijengi on helvetin huumorintajuista. Totta kai ajattelin, että millainen vastaanotto on, kun lähdin sinne luihuharteisena olkalaukkumiehenä, kirjailijana. Mutta sieltä tuli iso läjä valittavia haalareita. Niillä oli kaikilla ideoita siitä yhteistyöstä."

Jyväskylän rallista riitti tarinoita. Tuntui, että koko maailma lensi kerran vuodessa Keski-Suomeen.

"Olisin voinut vielä vuoden käyttää siihen, että olisin kuunnellut niitä juttuja ja kerännyt matskua."

Kyrön tärkeä lähde oli appiukko, jolta sai toisenlaista näkökulmaa. Ralliyhteistyössä ei voi rajoittaa mielensäpahoittamista.

"Appiukko asuu siellä Sysi-Suomessa, ja ralli on mennyt aika läheltä. Hänestä ei ole kovin hyvä juttu, että sora lentää ja ajetaan ylinopeutta. Sitten pellolle laskeutuu joku helikopteri, josta tulee NHL-pelaajia. Toisaalta niitä ajoja muistellaan, mutta toisaalta muistutetaan, ettei vieläkään siltä kohdalta ruis kasva, mihin kopteri laskeutui."

Rallipokkarin sisältöä ja Mielensäpahoittajan maailmaa käytetään muun muassa sosiaalisessa mediassa ja lehdissä ja sen pohjalta puhutaan Nelosen tv-rallistudiossa ja tehdään postikortteja.

"Tämä on niitä harvoja tapahtumia, joista voisi tehdä jälkeenpäin saman jutun Tekniikan Maailmaan ja Parnassoon", Kyrö sanoo.

Lippo Luukkosen mukaan Kyrön ja MM-rallin yhteistyö on ainutlaatuista.

"Tämä on uniikki tapa yhdistää kirjallisuutta ja tapahtuman sisältöä jopa globaalisti. Ei ainakaan meillä ole tiedossa vastaavaa."

Pakettiin on lisätty myös hieman epätavallista kirjallisuus- ja kulttuurivientiä. Ralliteksti on käännetty englanniksi, ja se esitellään Jyväskylässä 300 kansainväliselle rallitoimittajalle. Lisäksi rallitoimittajille ja rallitallien työntekijöille tarjotaan Mielensäpahoittaja-elokuvan kutsuvierasnäytös.

"Se on pilottihanke ja uusi tapa ja mahdollisuus esitellä Mielensäpahoittajan hahmoa ja maailmankuvaa", Luukkonen sanoo. "Jos vaikka joku iso ranskalainen lehti nostaisi rallijutun yhteydessä esiin tämän ilmiön. Se ikään kuin varkain menisi kulttuuritoimituksen ohi."

"Vähän erilaiselle toimittajakunnalle. Hauska nähdä, avaako 300 rallitoimittajaa jotain uusia ovia. Kirjallisuudesta löytyy kulmia tehdä juttuja muuallekin kuin kulttuurisivuille", Kyrö sanoo.

Autourheilun kansallisessa lajiliitossa AKK:ssa on jo heitetty ilmaan ajatus kirjan ja rallin päivästä.

"Tämä on erittäin tärkeä pointti: en tiedä, ymmärretäänkö kustannusalalla, että meillä on tällaisia potentiaalisia yleisöjä, jos me vain mennään niiden luo. Meillä on kirjan ja ruusun päivä, joka on kirjakaupan kanssa tehty juttu. Se on hyvä, mutta jos meillä olisikin kirjan ja rallin tai kirjan ja Tuska-festivaalin päivä, keneltä se olisi pois?" Kyrö kysyy.

"Tämä on hyvin tärkeä ajatus minulle: tuodaan kirjallisuutta ulos kirjallisuudesta, ettei saarnattaisi vain niille, jotka ovat jo kääntyneitä. Esimerkiksi rallin tapauksessa ne eivät välttämättä ole sitä kaikkein eniten lukevaa porukkaa. Eivätkä kaikki Mielensäsäpahoittajan lukijat välttämättä ymmärrä ralli-ilmiötä", Kyrö kertoo.

"Voiko näitä naittaa huoraamatta itse välissä millään tavalla? Mielensäpahoittaja on siitä helppo hahmo, että se on vastarintainen, vastarantainen, ja ennen kaikki oli paremmin. Näitä ihmisiä on paljon, meissä kaikissa on se puoli. Jos Mielensäpahoittaja on rallimaailmassa, se katsoo sitä samalla kriittisyydellä kuin mitä tahansa."

Kyrö todellakin vie Mielensäpahoittaja-brändiään uusille alueille.

Se on perinteisen kirjallisuuden Walt Disney, Muumit tai Angry Birds, sillä Mielensäpahoittaja-tuoteperhe kasvaa: mielenterveystyötä tukeva kalenteri, saunalakkeja, peflettejä, pastilleja, sukkia, paitoja, kahvikuppeja, kahvia, Reino-tossuja ja olutta eli Mielensäpahoittajan pilsneriä.

Onko Finlandia-kirjallisuuspalkinnon saajaksi ehdolla olleesta Kyröstä tulossa liikemies?

"Joo, tavallaan."

Kyrö perusti vuoden 2014 alussa Mielensäpahoittaja Oy:n, joka hallinnoi rekisteröityä Mielensäpahoittaja-tavaramerkkiä.

"Radiokuunnelmasta lähtenyt Mielensäpahoittaja on aina ollut rajaton, ja sellaisena haluaisin sen myös pitää. Mitä älyttömämpiin suuntiin se lähtee, sitä hauskempaa. Nyt meillä on sitten ralliyhteistyö, joka ehkä avaa jonkun toisen yhteistyön jonnekin."

Mielensäpahoittaja on jo nyt Suomen suurin kirjallinen brändi. Kuunnelmat, kirjat, elokuva ja näytelmät ovat valaneet vankan pohjan pefleteille ja muille lisenssituotteille.

"Jos meillä on Muumi-mukeja, miksei voisi olla myös Mielensäpahoittaja-mukeja? Tai jos meillä on Kiss-olutta, miksei myös Mielensäpahoittaja-olutta?"

Kyrön tapa toimia on uutta kaunokirjallisuudessa, vaikka vastaavaa on tehty lastenkirjallisuuden ja sarjakuvan puolella, esimerkkeinä Muumit ja Fingerpori.

"Kirjailijan uralla olen kysynyt neuvoja vanhemmilta kollegoilta, mutta tätä kun ei ole kukaan vielä tehnyt, virheet ja onnistumiset pitää tehdä itse ensin. Toivottavasti se avaa muille mahdollisuuden tehdä samalla tavoin."

Kyrö ja Luukkonen haluavat kasvattaa brändiä ja löytää sitä kautta kirjoille uusia yleisöjä. Mitä enemmän kirjaan liittyvät tuotteet ovat esillä, sitä helpompi itse kirjaa on myydä.

"Kaunokirjallisuuden myynti on laskenut useita vuosia, siitä poterosta on päästävä ylös", Luukkonen sanoo. "On hauska rakentaa uusia väyliä kirjallisuuden myynnin kasvattamiseen."

"Toimitaan luovalla alalla, mutta missä on myynnin luovuus?" Kyrö sanoo.

Lukurauhan päivä on ihan kiva, mutta mitäpä jos supermarketin oluthyllyillä olisi pokkariständi?

"Kirjakauppojen myynti laskee, ihmiset vaan käyvät niissä vähemmän. Ihmiset käyvät enemmän niissä helvetinmoisissa automarketeissa – joissa kirjojenkin pitäisi olla."

Kaksikon mielestä kirjalliset tapahtumat voisivat täyttää joskus jäähallin, jos kerran stand up -koomikotkin siihen pystyvät.

" Cheek täyttää stadionin. Paremmallakin lyriikalla voi tavoittaa ison yleisön", Kyrö sanoo.

Ehkä jäähalli täyttyy näin:

"Olin katsomassa Disney on Ice -tapahtumaa lasten kanssa. Mietin Mielensäpahoittaja on Ice -tapahtumaa. Hän olisi yksin siellä jäällä kaira kädessään ja tunnin kohdalla tekisi jotain. Siellä myytäisiin tavallista kahvia ja perunoita."

Viime aikoina kaikilla Kyrön vitseillä on ollut taipumus toteutua.

Kyrön, Luukkosen ja muutaman muun kokopäiväisen työntekijän tavoitteena on rakentaa Mielensäpahoittajasta aikaa kestävä brändi. Tämän vuoden Kyrö on pyhittänyt suurimmaksi osaksi brändin kehittämiseen.

"12 kellarivuoden jälkeen on ollut virkistävää juoda painunutta kahvia mainioiden myyntimiesten kanssa."

Hän kirjoittaa kuitenkin edelleen ihan perinteisiä romaanejakin.

"Eli kahta linjaa mennään, kahta vuoroa on ennenkin tehty."

Kyrö vaikuttaa suorastaan innostuneelta liikemiehen roolistaan.

"En mä mistään ole innostunut. Joo, joo, on tämä touhuaminen mukavaa."

Onko vastaan tullut feikkituotteita?

"Ei vielä. Tai sellainen on, että sain kaverilta kuvaviestin Himoksen yöstä. Siinä joku kundi esiintyi minuna. Sillä oli samanlainen parta ja silmälasit, puhui muilta asiakkailta kaljatuoppeja. Muita piraatteja ei ole ollut."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!