Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muotikama voikin lisätä kiusaamista

Raha
 
touko hujanen hs
Tavaroiden haluaminen liittyy asemaan ryhmässä.
Tavaroiden haluaminen liittyy asemaan ryhmässä. Kuva: touko hujanen hs

Kun vanhemmat miettivät, pitääkö lapselle ostaa trendikkäät vaatteet ja tavarat, taustalla on usein pelko kiusatuksi joutumisesta.

Psykologian yliopistolehtorin ja koulupsykologina toimineen Annarilla Ahtolan mukaan ryhmään mukautuminen tavaroiden avulla ei estä kiusaamista, koska kiusaaminen kumpuaa aina muualta kuin tavaroista.

"Lapsi voi olla hyvinkin erilainen kuin muut, mutta jos sosiaalinen asema on vahva, mitään ongelmia ei tule. Toisella voi olla kaikki hienot pelit ja vehkeet, mutta silti kiusataan."

Kiusaamisen taustalla on yleensä huono ryhmädynamiikka, jonka seurauksena joku uhriutetaan ja joku hakee valtaa ryhmässä alistamalla muita.

"Mukautumisen sijaan lapsille pitäisi opettaa keinoja kertoa kiusaamisesta ja miten puolustautua sitä vastaan."

Kaikkien samanlaisten tarvikkeiden ostaminen voi Ahtolan mukaan paremminkin lisätä kiusaamista.

"Erilaisuutta vähentämällä ei vähennetä ihmisen kyvyttömyyttä suhtautua erilaisuuteen."

Kun lapsi pyytää tavaroita, Ahtolan mukaan olisi hyvä pysähtyä kuuntelemaan. Pyyntö merkitsee eri asioita eri lapsille.

"Toiset haluavat koko ajan jotain, ja silloin voi kysyä, tuottiko edellinen esine onnellisuutta. Toiset taas voivat olla todella epävarmoja itsestään suhteessa muihin, ja silloin pitäisi miettiä, miksi näin on. Tai ehkä lapsi ei usein pyydä mitään, jolloin kyseessä voi olla jotain todella tärkeää."

Ahtolan mielestä pahinta on, jos lapsi ei pääse etsimään omaa persoonansa liian tiukkojen tai löyhien sääntöjen vuoksi. Hän muistuttaa, että alkukantaisissa yhteisöissäkin ihmiset ovat halunneet koristautua ja sitä kautta viestiä eri asioita.

Vaikka lasten vaatimukset voivat tuntua kohtuuttomilta, esineisiin liitettyjä merkityksiä ei kannata kuitata pinnallisina. Ihmisten ryhmäkäyttäytymisessä on myös paljon hyviä puolia, ja psyykkisesti olemme riippuvaisia vuorovaikutuksesta muiden kanssa.

"Tavaroihin liittyy merkityksiä ryhmässä, ja ne vaikuttavat siihen, miten ajattelemme muiden näkevän itsemme. Laumaeläimenä tämä on ihmiselle elintärkeää."

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!