Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Viisi vinkkiä: Näin järjestät polttarit, jotka sopivat jokaisen kukkarolle

Raha
 
Katarina Sällylä
Polttareissa voi pelata vaikkapa kuplajalkapalloa, joka sopii isollekin porukalle.
Polttareissa voi pelata vaikkapa kuplajalkapalloa, joka sopii isollekin porukalle. Kuva: Katarina Sällylä

Polttareita järjestettäessä on syytä miettiä myös kustannuksia. Juhlakalun kaveripiirissä kun voi olla useanlaisia taloudellisia tilanteita ja mielihaluja polttareihin sijoittamiseen. HS listasi viisi kukkaroystävällistä polttariaktiviteettia.

1. Polttareiden suunnittelun hoitaa yleensä kaaso, bestman tai tiivis ystäväporukka, joka tuntee toisensa hyvin. Näin he varmistuvat siitä, että polttarisankari saa omannäköisensä juhlat ja että raha-asioista voidaan puhua avoimesti. Juhlien järjestäjien kannattaakin ensimmäiseksi katsoa omaan rahapussiin: millaisiin juomiin, ruokiin ja aktiviteetteihin on varaa? Kannattaako esimerkiksi mennä ravintolaan syömään vai pitää piknik nyyttäriperiaatteella? On hyvä muistaa, että polttareiden jälkeen tulevat itse häät, joihin kuluu myös rahaa.

2. Monissa polttareissa on ihmisiä, jotka eivät tunne toisiaan entuudestaan. Tästä syystä on järkevää laatia jokin yhteydenpitokanava, jossa voidaan sopia aikatauluista, ideoista ja budjetista. Vaikka järjestelyvastuu on yleensä yhdellä tai kahdella, on kohteliasta kysyä kaikilta osallistujilta, paljonko he ovat valmiita maksamaan. Useimpien polttareiden budjetti on 50–100 euroa osallistujalta, mutta mukavat polttarit ruokineen ja aktiviteetteineen voi järjestää myös 30 eurolla, jos on kekseliäs. Tilavaraukset ja alkoholit lisäävät aina kustannuksia. Polttaribudjettiin pitää laskea myös sankarin kulut ruokineen ja juomineen.

3. Alun perin polttareita vietettiin pienen lähipiirin kanssa, jolloin tärkeintä oli, että naimisiin menevä saa juhlia tulevaa avioliittoaan läheisimpien ystäviensä kesken. Silloin kaikkia häävieraita ei edes kutsuttu polttareihin, vaan suurin osa muisti avioparia vasta häissä. Nykyisin monet viettävät isoja ja kalliita polttareita, joihin kaikilla ei ole varaa. Moni saattaakin tuntea huonoa omaatuntoa, jos kieltäytyy polttarikutsusta, koska juhlien kustannukset ovat liian suuret omalle kukkarolle.

4. Tällaisissa tilanteissa järjestäjät voivat kysyä, voisivatko muut osallistujat maksaa enemmän. Vaihtoehtoisesti osallistujat voivat tehdä yhden polttarirahaston, johon kukin osallistuu sen mukaan, mihin pystyy.

5. Etiketin mukaan polttarikutsusta voi myös kohteliaasti kieltäytyä, jos tuntuu siltä, että omat resurssit eivät riitä. Hyvät polttarisuunnittelijat kuitenkin järjestävät sellaiset juhlat, joihin kaikki morsiamelle tai sulhaselle tärkeät ihmiset pääsevät osallistumaan. 

Juttua varten on haastateltu tapakouluttaja Helena Valosta

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!