Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Milloin kannettava tietokone kannattaa vielä korjata? Asiantuntija vastaa

Raha
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva
Janne Savikko
Janne Savikko

Järjestelmäsuunnittelija
Janne Savikko Aalto-yliopiston tietotekniikan laitokselta:

"Tietokoneen toiminnan kannalta oleellisia osia, jotka voivat rikkoutua, ovat tietokoneen emolevy, suoritin eli prosessori, joka on tietokoneen aivot, sekä keskusmuisti ja massamuisti eli kiintolevy, tietokoneen akku ja näytönohjain. Useimmiten rikkoutuu akku tai kiintolevy.

Kiintolevy, jota käytetään tiedostojen tallennukseen, voi olla joko vanha pyörivän mallinen tai uudempi SSD-levy. SSD-levyssä ei ole liikkuvia osia, vaan se perustuu puolijohdetekniikkaan ja on nopeampi kuin pyörivä kiintolevy. Vanhassa mallissa kiintolevy sen sijaan pyörii koneen ollessa päällä ja voi siksi hajota herkemmin, jos kone saa esimerkiksi kolauksen. Koneesta ja kiintolevystä riippuen uusia saa jo 50–60 eurolla, ja ne voi vaihdattaa tietokoneliikkeessä.

Tietokoneen akun vaihtaminen riippuu pitkälti siitä, onko akku sisäänrakennettu vai ei. Ulkoisen akun pystyy vaihtamaan suhteellisen helposti itse, mutta kiinteää akkua on hankalampi korvata.

Suoritin käyttää keskusmuistia lyhytaikaiseen tallennukseen. Keskusmuistia on aika helppo lisätä tai kasvattaa, mikä usein parantaa tietokoneen suoritusta. Mallista riippuen jo parillakymmenellä eurolla voi ostaa lisää muistia.

Käyttöikää voi lisätä myös puhdistamalla prosessorin tuulettimen, joka pitää tietokoneen aivot viileinä. Eli jos kannettava alkaa hurista, se voi olla merkki siitä, että tuulettimeen on kertynyt pölyä. Pölyn voi puhdistaa joko pölynimurilla tai kaupasta ostettavalla paineilmapullolla. Näin tuuletin pitää suorittimen ja sitä kautta muutkin tietokoneen komponentit viileänä ja paremmassa kunnossa. Joskus koneen käyttöikää voi lisätä poistamalla turhat ohjelmat tai hankkimalla tilalle vähemmän resursseja vievän käyttöjärjestelmän."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!