Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koko perhe panostaa pojan motocrossiin

Koulu jäi, kun motocross vei

Emil Weckman, 13, on erittäin lupaava motocross-kuski, joka haluaa vain ajaa, ja kaikki muu on toissijaista. Kyvyistä on otettava kaikki irti nuorena, jos tavoite on ammattilaissopimus. Kun koulunkäynti ei mahtunut enää kilpailukalenteriin, äiti päätti opettaa poikaa kotikoulussa.

Raha
 
Vesa Koivunen
Emil Weckmanille kaikki paitsi motocross on turhaa
Emil Weckmanille kaikki paitsi motocross on turhaa
Ingressi: 13-vuotias Weckman on erittäin lupaava motocross-kuljettaja. Hän haluaa ammattilaiseksi, ja se vaatii armotonta treenaamista. Toimittaja: Petteri Ala-Kivimäki, kuvaaja ja leikkaaja: Vesa Koivunen

Koululiikunnan vähyyttä on Suomessa päivitelty jo vuosia.

Sipoolaisessa Weckmanin perheessä on menty toiseen ääripäähän.

Kuka?

Emil Weckman

Kuka?
Emil Weckman, 13, asuu perheensä kanssa Sipoossa. Hän on 148-senttinen ja 42-kiloinen.

Mitä tekee?
Weckman ajaa motocrossia Hondan EM-sarjassa, joka käydään aikuisten MM-sarjan yhteydessä.

Mitä ei tee?
Kunto- ja ajoharjoittelun lisäksi hän ei ehdi harrastaa mitään muuta. Koulukin vaihtui kotikouluun.

Mitä tavoittelee?
Weckman tähtää motocrossin ammattilaissopimukseen.

On jätetty koulu kokonaan pois ja satsataan vain urheiluun.

Kun muut peruskouluikäiset lapset lähtevät arkiaamuna kouluun, Emil Weckman, 13, lähtee lenkille, polkupyörällä tai juosten.

Ennen aamuharjoitusta hän on syönyt aamupalan, mutta aivan ensimmäisenä hän mittaa aamulla sykkeensä.

"Ensin leposyke. Se otetaan hiljaa, eikä rasiteta yhtään itseä. Ollaan mahallaan tai selällään neljä minuuttia. Ei tyynyjä niskan alle vaan ihan suorana. Sitten neljän minuutin jälkeen noustaan suoraan ja nopeasti seisomaan – ja katsotaan syke. Jos syke nousee paljon, niin kevennetään harjoittelua", Weckman kertoo.

Kuulostaa aika ammattimaiselta.

"Kaikki juoksijat, pyöräilijät ja triathlonistit tekevät noin."

Tuossa iässä?

"No ei."

Aamulenkin jälkeen hän tekee kotona äidin antamia koulutehtäviä. Sitten hän lähtee ajamaan motocrossia.

Emil Weckman on kotiopetuksessa. Kotikoulu on Suomessa melko harvinaista. Lapsen opettamisen kotona valitsee vain muutama sata perhettä vuosittain.

Usein kotiopetus johtuu uskonnollista tai ideologisista syistä, koulukiusaamisesta, vaihtoehtoisista kasvatusmenetelmistä tai halusta panostaa erityisen hyviin oppimistuloksiin.

Weckman taitaa olla ainoa suomalainen, joka on kotikoulussa urheilun takia. Ihan kuin Kiinassa, jossa lupaavasta lapsesta tehdään urheilija tosissaan ja pienestä pitäen.

Hän on erittäin lupaava motocross-kuski. Hän on 148-senttinen ja 42-kiloinen poika, joka hymyilee herkästi.

Weckmanin isä ja isoisä olivat kilpamoottoripyöräilijöitä.

Emil ajoi moottoripyörällä ensimmäisen kerran kolmevuotiaana. Hän oli niin pieni, ettei edes muista sitä. Ensimmäinen mopo oli 50-kuutioinen Yamaha, jossa oli apupyörät.

Ensimmäisen hyppynsä mopolla hän muistaa hyvin. Orastava ura lähes loppui alastuloon.

"Mulla oli varusteena vain jääkiekkokypärä ja kumisaappaat. Hyppyri oli tehty jostain lankusta, josta just mahtui ajamaan. Iskän tekemä. Apupyörät menivät hypyssä poikki, enkä pysynyt pystyssä ilman apupyöriä. Kun apupyörät lähtivät, en enää halunnut ajaa. Vähän into lopahti, mutta kyllä se siitä", Weckman kertoo.

Nyt hajonneet apupyörät ja hassut varusteet ovat vain hauska muisto.

"Emil on ajanut niin pienestä pitäen, että pyörän päällä oleminen on hänelle luonnollisin olotila", kertoo Kusti Manninen, tallipäällikkö.

vesa koivunen
Emil Weckmanin tavoitteena on ammattilaissopimus, jonka arvo voi olla 80 000 euroa.
Emil Weckmanin tavoitteena on ammattilaissopimus, jonka arvo voi olla 80 000 euroa.

Motocross on laji, jossa pojista ja tytöistä on otettava kaikki irti jo nuorena, jos mielii huipulle. Emil on niin hyvä ajamaan, että tavallinen koulunkäynti olisi vain tiellä.

Hän ajaa japanilaisen Honda-merkin EM-sarjaa. Se käydään aikuisten MM-sarjan yhteydessä, ja teini-ikäiset EM-kuskit tekevät kaiken samoin kuin huippuammattilaiset, palkintopallin voittosamppanjasta lähtien.

EM-osakilpailun voittaja joutuu lehdistötilaisuuteen, johon on pakko saapua tai saa 10 000 euron sakon.

13-vuotias ja melkein muuttolaatikkoon nukkumaan mahtuva Emil Weckman voi siis saada 10 000 euron sakon, jos hän ei tule puhumaan englantia kansainvälisen lehdistön eteen!

EM-lähtöjen lehdistötilaisuudet ovat sunnuntaina, joten paluulennot Suomeen on järkevintä varata vasta maanantaiksi.

Lisäksi Weckman harjoittelee talvella Espanjassa monta viikkoa.

Tavallinen koulunkäynti puristui liian ahtaalle kalenterissa.

"Viime vuonna tuli paljon poissaoloja, melkein puolet koulusta, kun ajoin EM-sarjaa. Keksittiin sitten kotikoulu. Se helpotti paljon, kun ei ollut niin paljon aikaa lukea kokeisiin tai tehdä läksyjä", Weckman kertoo.

Hän aloittaa elokuussa kasiluokan, mutta kotona.

"Äidin valvovan silmän alla", äiti Sari Weckman kertoo.

Tarkoittaako kotikoulu sitä, että nyt satsataan urheiluun ja koulu on se pakollinen paha?

"Kyllä se vähän niin on. Se vaan pitää hoitaa, ja nyt se on hoidettu näin", äiti vastaa, ja poika jatkaa: "Crossi on ykkönen, ja koulu on kakkonen."

Tallipäällikkö Kusti Manninen on opiskellut opettajaksi, vain gradu puuttuu.

"Onhan siinä koulun ajankäytössä paljon tyhjäkäyntiä, siirtymistä ja odottelua. Kotikoulu on tehokkaampaa. Käyt lenkillä ja alat heti lukea koulukirjoja tai tehdä tehtäviä sata lasissa. Ei tarvitse odottaa, että tunti alkaa", Manninen sanoo.

Emil Weckman ei tenti eikä tee kokeita. Hän tekee vain farmaseuttiäitinsä antamia tehtäviä ja projekteja. Ruotsi on äidinkieli, ja englantia oppii maailmalla matkatessa.

"Koululla on yksi ohjaava opettaja, joka halua tietyin väliajoin tavata meidät ja nähdä, miten olemme edistyneet", äiti kertoo.

"Todennäköisesti yhdeksännen luokan päästötodistukseen ei tule numeroita, vain maininta, että on suorittanut koulun."

Kun äiti ehdotti järjestelyä pojalleen syksyllä, hän pyysi tätä miettimään tarkasti, sillä koulukaverit jäisivät.

"Kaikki kaverit ovat kyllä crossipuolelta", Emil sanoo. Hän haluaa vain ajaa, kaikki muu on toissijaista.

Onko sinulla muita harrastuksia, vaikka nukketeatteri?

"Ei oikein mikään, ei jalkapalloa eikä mitään sellaista."

vesa koivunen
Taustajoukoissa työskentelevät tallipäällikkö Kusti Manninen, äiti Sari Weckman ja isovanhemmat Helena ja Bo Weckman.
Taustajoukoissa työskentelevät tallipäällikkö Kusti Manninen, äiti Sari Weckman ja isovanhemmat Helena ja Bo Weckman.

Tiimi toivoo, että Weckman on putkessa, jonka päässä on ammattilaisuus. Tässä putkessa häntä kuljetetaan harvinaisen rohkeasti mutta järkevästi.

Weckman menee nukkumaan viimeistään puoli yhdeksältä. Hän ei roiku illalla sosiaalisessa mediassa.

Kuntoharjoittelu on suunniteltu tarkasti, samoin ajoharjoittelu.

Weckman tekee kestävyystreeniä tiukoissa sykerajoissa, aivan kuin pohjoisamerikkalainen ammattilaiskuski.

Ajamista on paljon, mutta riskejä vältetään, koska motocross on muutenkin niin vaarallinen laji.

"Harjoituksissa ei ole niin paljon hyppyreitä, vaan yritetään ajaa enemmän mutkia. Tehdään tätä fiksusti. Pitää muistaa, että nämä kaverit ovat vielä lapsia. Valitaan bensiinikin sen mukaan, ettei siinä ole karsinogeenejä. Pienmoottoribensaa, jossa ei ole bentseeniä ja näitä, se on kalliimpaa mutta turvallisempaa", tallipäällikkö kertoo.

Weckman ajaa 4–5 kertaa viikossa eli melkein kuin ammattilainen.

"Emil on tosi lahjakas, luonne on suora ja rauhallinen. Hän on suora töksäyttelijä, vähän pikkuvanha. Emilin kanssa on tosi kiva tehdä hommia. Hän on ahkera ja tosi analyyttinen."

Mannisen ja Weckmanin mukaan on erityisen tärkeää lähteä tarpeeksi nuorena Suomesta, pois tutusta ja turvallisesta.

"Moni jää Suomeen ja yrittämään Suomen mestaruutta, ja sitten vasta mennään ulkomaille. Me tehtiin niin, että oli kaksi opetteluvuotta täällä Suomessa ja sitten lähdettiin maailmalle."

"Onhan se kilpailu siellä kovempaa kuin Suomessa. Ohitukset ja hyppyrit. Annat kaikkesi, ettei kukaan pääse ohi. Suomessa ei ole niin aggressiivista ajoa, tilaa ohittaa on enemmän", Weckman kertoo.

Mannisen mukaan kaikki kannattaa laittaa peliin juuri tässä iässä. Viimeistään 17–18-vuotiaana tiedetään, onko kuskista huipulle.

"Kannattaa tehdä nyt täysiä, sitten on loppuelämä aikaa tehdä jotain muuta, jos ei onnistukaan. Olisi Emilin lahjojen ja innon haaskausta, jos ei nyt laittaisi kaikkea peliin. Crossi on niin raaka laji, että se on kaikki tai ei mitään. Emil on fiksu poika, kyllä se ehtii käydä kouluja", Manninen sanoo.

Hänen mukaansa pyörämerkit haluavat pojat hyvin nuorina omiin yhteistyökuvioihinsa.

"Esimerkiksi Emil on nyt Hondan ykkösjätkä, ja Honda on antanut merkkejä, että se haluaa jatkaa yhteistyötä, vaikka muutkin merkit ovat vähän kyselleet. Pyörämerkit haluavat, että oman merkin miehenä tullaan maailman huipulle."

Manninen jopa opettaa tallinsa kolmelle teini-ikäiselle kuskille englanninkielisiä fraaseja, joihin he voivat turvautua nopeissa tv-haastatteluissa kisan jälkeen.

"The track was good, the bike was good", Weckman antaa esimerkin.

Eikö kannattaisi antaa räväkämpiä lausuntoja? F1-kuski Kimi Räikkönen on lähes ainoa suomalaisurheilija, joka tunnetaan Britanniassa. Räikköstä ei muisteta ajotaidoistaan, vaan suorasukaisesta tv-lausunnosta, jossa hän kertoi olleensa vessassa isolla hädällä, kun lajilegenda Michael Schumacherille luovutettiin palkinto F1-kilpailussa 2006.

"Eijei. Jere Haavisto hoiti sen puolen viime vuonna. Jere on tallin paha poika ja Emil kiltti poika", Mannista naurattaa.

Haavisto, 15, voitti kisan Hollannissa ja joutui englanninkieliseen tv-haastatteluun. Tallipäällikkö Manninen huusi hänelle englanninkielisen vastauksen, mutta turhautunut Haavisto huusi hetken päästä takaisin: "Mitä v****a, en minä sitä muista."

Toimittaja käänsi, että "he is very very happy with this result".

Haastattelun Youtube-pätkää on katsottu yli 400 000 kertaa.

Weckman on vasta 13-vuotias.

Entä jos into loppuu, lähdet teininä mopolla tyttöjen perään, ja urheilu unohtuu?

"En mä sitä mopokorttia, mutta ajokorttia odotan kyllä ihan sikana."

Eikö motocrosslisenssillä saa ajaa kylillä?

"No ei. Eihän sitä tiedä, tuleeko ala- vai ylämäkiä. Toivotaan ylämäkiä. Ettei into lopu, kun tulee teini-ikään."

Tallipäällikkö on miettinyt tätäkin puolta. Matkailu auttaa.

"On tärkeää päästä maailmalle, ennen kuin hormonit alkavat hyrrätä. Että olet jo silloin sillä tasolla, puoliammattilaisena maailmalla, että se jo itsessään on niin makee juttu, ettei teini-ikä sekoita päätä. Mutta jos ajaa Suomessa SM-sarjaa, niin teini-iässä yhtäkkiä huomaat olevasi kylillä jahtaamassa tyttöjä."

Emil Weckman on jo kuin ammattilainen. Vain palkka puuttuu. Nyt rahaa vain kuluu, vanhemmilta ja sponsoreilta.

Hän lentää kisapaikalle, jossa kaikki on valmiina.

"Minä laitan ajolasit kuntoon, äiti tekee ruuat ja isä puunaa pyörää, siinä on kaikki tip top. Ei tarvitse kuin ajaa", Manninen sanoo.

Aika hyvin Weckman on ajanutkin. Hän johtaa Hondan EM-sarjaa, vaikka on pari vuotta nuorempi kuin sarjan muut kärkikuskit.

Sarjan voittaja saa palkinnoksi Honda-tallilta noin 70 000–80 000 euron arvoisen ammattilaissopimuksen. Harmi vain, että Weckman on niin nuori, ettei voi vielä ottaa mahdollista voittosopimusta vastaan: ikäraja on 15 vuotta.

Pieni mutta taitava suomalaispoika on herättänyt varikolla paljon huomiota. Isojen tallien päälliköt ja MM-sarjan tähdet kyselevät Emilin kuulumisia, mikä tietysti imartelee.

Mannisen mukaan ammattilaisten MM-sarjan kymmenen parasta kuljettajaa saa palkkaa, ja huippujen pohjapalkka voi olla miljoona euroa plus bonukset.

"Tavoite on, että pojat pääsevät ammattilaiseksi. Mestaruudella on vain välinearvo. Ammatti on se tavoite."

Kotikoulunkäynti saattaa kannattaa.

"Ekaksi ajetaan tämä EM-sarja, ja sitten mennään MM-sarjaan", Weckman kuittaa.

EM-sarjoja pitäisi voittaa vielä ainakin yksi ennen MM-sarjaa.

weckmanien kotialbumi
Emil pääsi vuonna 2002 puolivuotiaana kokeilemaan isänsä Peter Weckmanin pyörää. Rattaissa on isosisko Emilia.
Emil pääsi vuonna 2002 puolivuotiaana kokeilemaan isänsä Peter Weckmanin pyörää. Rattaissa on isosisko Emilia.

Weckman lähtee ajamaan sipoolaiselle kotiradalleen. Siellä selviää, että vaikka motocross on maailman vaarallisimpia urheilulajeja, sen katsominen vasta vaarallista onkin.

Isoäiti eli famu Helena Weckman kertoo, mitä tykötarpeita lapsenlapsen kilpailujen seuraaminen vaatii:

"Kun Emilillä on lähtö, minulla on aina nitropilleri kädessä. Ei ole tarvinnut vielä käyttää, mutta kolme nitropilleriä on aina mukana. Sanon aina Emilille: älä järjestä nitropaikkoja."

"Kaksi vuotta melkein koko ajan istuin kisoissa asuntoautossa nitropurkki kädessä. Tänä vuonna olen jännittänyt kotona. Olen katsonut kisat netistä, mutta en lähtöjä. On kiva katsoa, kun Emil ohittaa ja ohittaa."

Millainen poika Emil on?

"Tosi rauhallinen ja määrätietoinen. On itsenäistynyt aika nopeasti. Sellainen ihana nuorukainen. Tietää tarkalleen moottoripyörät ja vaatteet. Emil ei suostu vetämään farkkuja jalkaan. Pelkkiä verkkareita, ei farkkuja."

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!