Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläke on palkinto tehdystä työstä

Raija Kinnunen on juuri eläköitynyt vaatetusalalta, ja Niko Hilli on juuri aloittanut työuransa vaatetusalalla.

Raha
 
Ilkka Pernu

Kun Raija Kinnunen astui 18-vuotiaana oululaisen osuuskaupan konttorille kysymään töitä, häntä ei kiinnostanut tuleva eläke. Silloin, lähes 50 vuotta sitten, hän tarvitsi minkä tahansa työn.

Vuonna 1949 syntynyt Kinnunen tuli köyhästä perheestä, eikä jatkokoulutukseen ollut varaa. Hän siirtyi suoraan kansakoulun penkiltä työelämään.

Konttorilla sattui juuri olemaan myymälänhoitaja, joka tarvitsi harjoittelijaa. Siitä alkoi Kinnusen 46 vuoden työura vaatetusalalla.

Nyt Kinnunen on 66-vuotias ja ollut jo kaksi vuotta eläkkeellä. "Olen ollut aina työorientoitunut. Koko työuran ajan ajattelin, että olen ainakin 65-vuotiaaksi töissä."

Hän kuitenkin jäi eläkkeelle vuoden suunniteltua aiemmin. Viimeisten vuosien aiempaa pienempi palkka uudessa työpaikassa olisi laskenut kokonaiseläkettä.

46 vuoden työurasta, jonka keskipalkka lopussa oli 2 500 euroa, Kinnunen saa noin 1 800 euroa eläkettä. Verojen jälkeen käteen jää vajaat 1 400 euroa.

"Se on hävyttömän pieni siihen nähden, mitä olen tehnyt työurani eteen. Ja ostovoimani pienenee vuosi vuodelta. Indeksikorotuksen jäädytyksen takia eläkkeiden kehitys ei kulje samassa tasossa kuin palkansaajilla."

Nyt Kinnunen käy kulttuurikerhoissa ja kuoroissa ja hoitaa lastenlapsiaan ja lapsenlapsenlastaan.

"Olen alkanut tottua tähän. Voisin tehdä vieläkin töitä, mutta ei sielu anna periksi mennä kyselemään. Nuoret tarvitsevat työt."

Nuoret kuten Niko Hilli, 24.

Hilli aloitti 2012 työt oululaisessa vaateliike Mick'sissä. Hän on ensimmäiseltä ammatiltaan kirvesmies, mutta selkävaivat estivät ammatinharjoittamisen. Hän suoritti aikuiskoulutuksena kuluttajamyynnin ammattitutkinnon ja lähti vaatetusalalle.

Sairauseläke ja sohvalle jääminen ei ollut vaihtoehto.

"Minulle on aina opetettu, että töitä pittää tehä. Olen ollut rakennussiivoojana, pitsanpyörittäjänä, baarimikkona ja hotellisiivoojana. Työnteko on elämänlanka, tärkeä osa elämää."

Hän toivoo, että voisi olla töissä vielä ainakin 40 vuotta ja kouluttautua lisää. Toistaiseksi eläkettä kertyy noin sata euroa kuussa.

Hillille eläke on palkinto tehdystä työstä. Hän luottaa sen oikeudenmukaisuuteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!