Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sovelluksia, joita jokainen osaa käyttää

Hirvittääkö älylaitteiden ja sovellusten käyttö? Näillä vinkeillä ikäihminenkin oppii ja hyötyy teknologiasta.

Raha
 
ville männikkö
Anneli Novola tutustui taulutietokoneeseen torstaina Kampin palvelukeskuksessa Helsingissä.
Anneli Novola tutustui taulutietokoneeseen torstaina Kampin palvelukeskuksessa Helsingissä. Kuva: ville männikkö

1.Ikä ei ole este sovellusten käytölle. Sovellusten avulla seniori voi saada muistutuksia tärkeistä asioista, kehittää loogista ajattelua tai parantaa työmuistia.

Esimerkiksi Muistiliiton kehittämän Aivoterveydeksi!-sovelluksen avulla voi pelata aivoja aktivoivia pelejä ja lukea muistiterveydestä. Sovellus sisältää myös hyvinvoinnista huolehtimiseen kannustavan muistikuntokalenterin.

Lisää ikäihmisille sopivia sovelluksia löytyy muun muassa senioriverkosta osoitteesta www.senioriverkko.com.

2. Kaukana perheestään asuva voi pitää yhteyttä läheisiin esimerkiksi kuvapuhelupalveluiden kuten Skypen tai FaceTimen avulla.

Vasta-alkajille ja huononäköisille taulutietokone eli tabletti on helppokäyttöisin laite. Tabletin avulla erilaisten sovellusten ja ohjelmien käyttö on yksinkertaisempaa kuin älypuhelimella, koska näyttö on suurempi.

Lisäksi kaikki toiminnot ja käskyt tehdään sormella eikä esimerkiksi tietokoneen hiirellä. Tabletin hinta on 200–700 euroa. Nykyään tabletteja voi ostaa myös käytettynä.

3. Vasta-alkaja saattaa pelätä, että rikkoo laitteen, eikä siksi uskalla kokeilla uutta teknologiaa. Kursseja ja koulutuksia järjestetään kaikentasoisille ympäri maata.

Esimerkiksi tamperelainen Mukanetti, turkulainen Ikare, kuopiolainen Savonetti ja helsinkiläinen Enter ovat erityisesti senioreille sopivia kerhoja, joissa oppii maksamaan vaikkapa laskut verkkopankissa tai lähettämään viestejä älypuhelimella.

4. Jos teknologian opetteleminen on hankalaa, senioreille on tarjolla myös palveluita, jotka hoitavat laitteisiin ja sovelluksiin liittyvät asiat käyttäjän puolesta.

Esimerkiksi Pieni piiri -palvelun avulla seniori saa kotiin toimitettuna laitteen, nettiliittymän ja ohjelmiston. Ohjelmisto räätälöidään käyttäjän tarpeiden mukaan.

Siihen voi sisältyä vaikkapa vertaistukisovellus tai kuvapuheluominaisuus, jota sukulaiset ja ystävät voivat ohjata niin, että seniorin ei tarvitse itse koskea laitteeseen ollenkaan.

Jutun lähteinä on käytetty muun muassa Senioriverkkoa ja Pienen piirin perustajaa Matti Karia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!