Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päiväkodit mahdollistavat kasvun ja yrittäjyyden – ja sitä ei saa unohtaa

Raha
 
Alf Rehn
Kirjoittaja on professori.
Kirjoittaja on professori, ja aika lapsellinen sellainen.

 

Päiväkoti. Kirkuvia lapsia, ja välillä vähän väsyneitä tätejä (ja setiä). Sormivärejä ja siskonmakkarasoppaa. Hiekkalaatikko ja vaipanvaihtoa. Niin, ja kasvupolitiikkaa.

Tuo viimeinen vaatinee selityksen.

Juttelin juuri englantilaisen ystäväni kanssa, ja tuli puhuttua siitä, miten yrittäjyyttä tuetaan. Puhuttiin veroista ja viranomaisista, ja monesta muusta. Sitten mainitsin päiväkodit.

Ystävälläni on sisko, joka sattumoisin on erinomainen kiinteistönvälittäjä. Silloin, kun hänellä on varaa. Nyt hänellä ei ole, koska hän sai kaksoset ja asuu Lontoon liepeillä.

Suomalaisen päiväkodin tasoinen hoito maksaisi hänelle helposti yli 2 500 euroa kuukaudessa. Kyllä, luit oikein.

Emme usein mieti tätä, mutta suomalainen päiväkoti on uskomaton juttu. Vaikka olisit miljonääri Eirassa, et maksaisi kahden lapsen kunnallisesta kokopäivähoidosta enempää kuin 498 euroa kuukaudessa.

Jos tienaat mediaanin mukaan ja asut jossain muualla, voit pärjätä paljon vähemmällä.

On tärkeää muistaa, että tämä meidän itsestään selvänä pitämämme etuisuus on muille luksusta – ja sitä paitsi luksusta, joka luo arvoa. Lastenhoitojärjestelmämme mahdollistaa yrittäjyyttä, uria, yritysten kasvua.

Me kuvittelemme usein, että kasvupolitiikka on sitä, että veroja alennetaan ja yritysten tukia lisätään, ja unohdamme, että myös päiväkodit ovat keskeisiä taloutemme moottoreita.

Itse olen neljän lapsen isä. Tiedostan täysin, että en olisi ilman päiväkoteja voinut tehdä uraa, jota olen tehnyt. Ne ovat mahdollistaneet minulle kansainvälisyyttä, kehitystä, yrittäjyyttä, ja tuhat asiaa siinä sivussa.

Samalla ne ovat mahdollistaneet saman myös lasteni äideille. Tulen aina olemaan päiväkodille velkaa. Osoittaaksemme nöyrän kunnioituksemme veimme jouluna vaimoni kanssa samppanjaa jokaiselle, joka on hoitanut kaksivuotiasta poikaani.

Kun Suomen talouden historiaa kirjoitetaan, päiväkodin tädeillä ja sedillä tulisi olla suurempi rooli kuin Ollilan Jormalla (häntä väheksymättä). He ovat ihana osa sitä perustaa, joka mahdollistaa kasvun ja yrittäjyyden, ja emme saa unohtaa heitä.

Päiväkoti, kasvupolitiikkaa kauneimmillaan.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!