Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kopioston ja Filmikamarin edustajat kertovat, onko Youtubeen ladattujen elokuvien katsominen laitonta

Raha
 

Toimitusjohtaja Valtteri Niiranen tekijänoikeusjärjestö Kopiostosta:

"Kuluttajan näkökulmasta elokuvien katsominen ei ole laitonta. Sen sijaan elokuvien lataamien tai elokuvia näyttävän sivuston perustaminen verkkoon on.

Toki kun asiaa ajattelee tekijänoikeuksien ja korvauksien kannalta, laittomasti ladattujen elokuvien katsominen aiheuttaa ainakin rahallisia menetyksiä elokuvantekijöille. Tavallaan laittomien elokuvien jakaminen esimerkiksi Youtube-linkkinä omalle Facebook-seinälle voitaisiin tulkita tekijänoikeuksien loukkaamisena. Toistaiseksi tästä ei kuitenkaan ole olemassa lainsäädäntöä.

Tämä muistuttaa vähän sitä menneisyyttä, jossa Virosta Mustamäentorilta käytiin ostamassa piraatti-elokuvia ja -cd-levyjä. Aluksi niitä sai tuoda Suomeen niin paljon kuin halusi. Sitten tuli laki, jonka mukaan omaan käyttöön sai tuoda vain muutaman kappaleen.

Tekijänoikeuslain tärkein tehtävä on kuitenkin varmistaa, että rikoksen tekijöiden toimiin voidaan puuttua. Tämä tarkoittaa Youtuben tapauksessa sitä, että elokuvan oikeuksien haltija ilmoittaa palvelulle tekijänoikeusrikkomuksesta, minkä jälkeen Youtuben on poistettava elokuva palvelustaan."

Toimitusjohtaja Tero Koistinen elokuva-alan yhdistysten keskusjärjestöstä Filmikamarista:

"Aina jos jakaa jotakin, johon ei ole oikeuksia, on kyse lain rikkomisesta. Katsominen sen sijaan ei ole rikollista.

Youtubeen olen siinä mielessä tyytyväinen, että elokuvat saa poistettua palvelusta nopeasti toisin kuin elokuvia jakavilta piraattisivustoilta. Monet oikeudenhaltijat tarkkailevat säännöllisesti eri verkkosivuja ja ilmoittavat laittomuuksista esimerkiksi alan keskusjärjestölle tai suoraan Youtubelle.

Verkkopiratismin kannalta Youtube on kuitenkin marginaali-ilmiö. Paljon suurempia rahallisia menetyksiä aiheuttavat piraattisivustot ja laittomasti elokuvia levittävät järjestäytyneet tahot."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!