Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haaskataanko suomalaisten eläkkeet? Asiantuntijat vastaavat

Suomalaisten usko eläkkeisiin horjuu: Eläketurvakeskuksen keväisen kyselyn mukaan vain joka toinen luottaa kohtuulliseen vanhuudenturvaan. Ja vain joka kolmas pitää järjestelmää oikeudenmukaisena. Kysyimme asiantuntijoilta, onko huoleen aihetta – ja joukon muita kysymyksiä.

Raha
 
Ilkka Pernu
Vesa Ranta
Raija Kinnunen (vas.) on ollut eläkkeellä vaatealalta kaksi vuotta. "Vasta, kun täytin 60, aloin miettiä eläkeasioita", hän kertoo. Entinen työtoveri Pia Hirvakoski on vielä työelämässä.
Raija Kinnunen (vas.) on ollut eläkkeellä vaatealalta kaksi vuotta. "Vasta, kun täytin 60, aloin miettiä eläkeasioita", hän kertoo. Entinen työtoveri Pia Hirvakoski on vielä työelämässä. Kuva: Vesa Ranta

Mikä eläkeuskoa horjuttaa?

Pääsyitä on kolme: kansantalouden heikko tilanne vuoden 2008 jälkeen, heikot työllisyysnäkymät ja oma elämäntilanne. Mitä isommat ovat ihmisen tulot, sitä oikeudenmukaisempana hän pitää eläkejärjestelmää. Korkeasti koulutetut ja miehet ovat luottavaisimpia.

Myös ihmisten usko politiikan kykyyn ratkaista vaikeita talousasioita on heikentynyt. Viides syy on asiantuntijoiden mukaan se, että ihmiset tuntevat huonosti eläketurva-asioita.

Artikkeliin liittyvät

Onko pelko aiheellinen?

On siinä mielessä, että jos ihminen todella pelkää jotakin, hänelle pelko on todellinen.

Todellisuudessa suomalainen työeläkejärjestelmä on rakennettu niin, että talouden näkymien heikkeneminen ja väestön ikääntymisen aiheuttama julkisten menojen kasvu (eli kestävyysvaje) ei siihen helposti vaikuta.

Mistä tiedetään, että eläkerahamme ovat turvassa?

Asiantuntijoiden mukaan harva asia on yhtä turvattu kuin kertyneet eläkkeet. Ne on turvattu jopa perustuslailla. Eläketurvan rahoitus riippuu täysin siitä, miten paljon ihmisiä on töissä ja millä ansioilla.

Mitä suurempi on suomalaisten yhteinen palkkasumma, sitä enemmän pitää maksaa aikanaan eläkkeitä. Jos on vähemmän työtä, eläkerahoja kertyy vähemmän, mutta toisaalta silloin myös eläkemenot ovat pienemmät.

Se on pitkällä aikavälillä melkein idioottivarma systeemi. Rahastoidulla eläkerahalla pidetään huoli, että luvatut eläkkeet voidaan varmuudella maksaa. Rahastot toimivat huonojen aikojen puskurina.

Paljonko ja miten eläkerahaa on rahastoituna?

Suurin osa eli 70 prosenttia eläkevakuutusmaksuista menee maksussa olevien eläkkeiden maksuun, ja 30 prosenttia rahastoidaan.

Rahastoituna on yli 180 miljardia euroa. Sillä voitaisiin maksaa kaikki suomalaisten eläkkeet seitsemän vuotta. Sijoitusten reaalituotto on 20:n viime vuoden aikana ollut lähes koko ajan yli 3,5 prosenttia – tämän vuoden alussa 5–7 prosenttia.

Eläkeyhtiöt sijoittavat pitkäjänteisesti: niiden ei tarvitse hetkahtaa pienistä kurssiliikkeistä.

Rahastojen suuri osuus on asiantuntijoiden mukaan hyvä siksi, että eläkerahat eivät ole poliitikkojen käsissä. Rahastot myös tarjoavat mahdollisuuden tehdä muutoksia harkitusti, ei vain pakkoraossa.

Lama-aikaan työeläkerahat olisi todennäköisesti käytetty laman hoitoon. Niin on käynyt esimerkiksi Etelä-Koreassa.

Meillä on esimerkiksi Varma, Ilmarinen, Elo, Keva, Etera ja Valtion eläkerahasto. Eikö yksi eläkelaitos riittäisi?

Kyse on vallan ja riskien hajauttamisesta. Eläkeyhtiöt ovat rahantekokoneita. Niille on määrätty tietty riskitaso, jonka perusteella voidaan sijoittaa.

Yhtiöiden hallintoelimet määrittävät sijoitusstrategian, ja finanssivalvonta määrittelee, miten yhtiöt voivat ottaa riskejä. Jokainen yhtiö joutuu hajauttamaan sijoitussalkkunsa, ja riskipitoisten osakkeiden määrä on rajoitettu.

Kyse on myös riskien hajauttamisesta. Kaikkia munia ei kannata laittaa samaan koriin. Eläkeyhtiöt kilpailevat keskenään, mikä pitää sijoitus- ja hallintokustannukset alhaalla.

Liian kovaa niiden ei kannata kilpailla, sillä eläkeyhtiöt ovat yhteisvastuullisia.

Jos sijoitustuotot ovat isoja, eikö voisi nostaa eläketasoa?

Ylimääräistä sijoitustuottoa ei käytetä eläkkeiden nostamiseen. Tuotot jäävät yhtiöiden rahastoihin, jolloin sijoitettavaa pääomaa on enemmän.

Sijoitusvarojen ideana on ollut varautua väestön vanhenemiseen. Se on ollut tiedossa jo vuosia. Varoja on kerätty, jotta luvatut eläkkeet voidaan maksaa.

Jos kävisi niin, että sijoitukset tuottaisivat pitkällä aikavälillä tosi hyvin, vakuutusmaksuja voitaisiin alentaa. Niin tuskin lähiaikoina tapahtuu.

Vesa Ranta
Niko Hilli on jo miettinyt eläkeasioita. "Juuri puhuin tyttöystäväni kanssa aiheesta. Eläkkeellä voisi viedä lapsenlapsia harrastuksiin, reissata yhdessä, hankkia mökin ja vain viettää aikaa."
Niko Hilli on jo miettinyt eläkeasioita. "Juuri puhuin tyttöystäväni kanssa aiheesta. Eläkkeellä voisi viedä lapsenlapsia harrastuksiin, reissata yhdessä, hankkia mökin ja vain viettää aikaa."

Mikä tekee suomalaisesta järjestelmästä ainutlaatuisen?

On maailmanlaajuisesti harvinaista, että riittävä eläke tarjotaan yhdestä järjestelmästä. Meillä lakisääteisen turvan osuus on ylivertaisen suuri.

Monessa maassa eläkeajan toimeentulo tulee monesta lähteestä – muun muassa perheeltä, työstä tai säästöistä. Monessa maassa ammattiliitot ja työnantajaliitot ovat sopineet keskenään oman alan työntekijöille lisäeläkejärjestelmiä.

Suomessa on vähän yksityistä eläkesäästämistä. Erityistä on, että kaikki työ on vakuutettu ja säännöt kaikille samat.

Suomessa työtä tekevälle järjestelmä on hyvä, mutta kansainvälisesti eri maissa työskentelevälle mikään eläkejärjestelmä ei ole hyvä. Globaalia eläkejärjestelmää ei ole.

Miten riittävä eläketaso on?

Työeläke on ansiosidonnainen sosiaalietu. Ihminen saa kompensaatiota siitä, että hän on menettänyt työkykynsä. Riittävä eläketaso on yksilöllinen ja riippuu kulutustarpeesta.

Pelko on, että 1980-luvulta lähtien syntyneet eivät pääse eläkkeelle. Karkaako eläkeikä?

Karkaa, jos niin päätetään. Kyse on poliittisesta päätöksestä, joten jos kansa haluaa ja uskoo, että eläkeikä karkaa, sitä tukevia päätöksiä on helppo saada läpi.

Eläketutkijat puhuvat eläkefatalismista. Eläkeiän nostosta tulee itseään toteuttava ennuste.

Vanhuuseläkeikää aiotaan nostaa vuodesta 2017 alkaen. Eduskuntaan syksyllä menevän esityksen mukaan eläkeikä ei vielä vuosikymmeniin nouse yli 70 vuoden.

Miksi maksu on lakisääteinen?

Koska usein eläkeaikaan havahdutaan vasta sitten, kun on liian myöhäistä – eli keski-iässä. Monelle työikäiselle eläke ei ole oman arjen suunnittelussa keskeinen asia. Mitä nuorempia ollaan, sitä vähemmän tuleva eläke kiinnostaa.

Eikä tarvitsekaan kiinnostaa. Siksi eläkemaksu on lakisääteinen. Tutkimus todistaa, että omaehtoisella säästämisellä ihmiset eivät riittävästi varaudu vanhuuden aikaan, joka todennäköisesti koittaa.

Eläkejärjestelmä antaa ihmisille mahdollisuuden elää normaalia elämää ilman, että pitää murehtia vanhuudenpäivistä.

Pitäisikö olla eläkekatto?

Työeläkejärjestelmä ei ole progressiivinen, vaan neutraali ja tasa-arvoinen tulojaossa. Se ei poista eikä tasaa tuloeroja.

Suomalaiset eivät hyväksy isoja tuloeroja eivätkä myöskään isoja eläkkeitä: 80–90 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että pitäisi olla eläkekatto.

Kansaneläke ja takuueläke ovat tuloja tasaavia ominaisuuksia. Myös eläketulon verotus on progressiivista.

Pitäisikö itse säästää, jotta saa kunnon toimeentulon?

Eläkejärjestelmän tehtävä on taata ihmisille säädyllinen toimeentulo työuran jälkeen. Siinä mielessä vapaaehtoisia eläkkeitä ei pitäisi tarvita. Niiden suosio onkin kovassa laskussa.

Vapaaehtoisiin eläkkeisiin sisältyy ongelma: heillä, jotka säästävät, on yleensä muutakin omaisuutta ja säästöjä. Karkeasti yleistäen he, joiden pitäisi säästää, eivät pysty säästämään.

Toisaalta suomalaisten yleisin säästökohde on "pahan päivän varalle". Jos paha päivä ei koita ennen eläkeikää, säästetään automaattisesti eläkeikää varten.

Onko järjestelmä reilu?

Siinä mielessä eläkejärjestelmä ei ole oikeudenmukainen, että toiset elävät pitkään ja nauttivat pidempään eläke-eduista.

Tämä suosii erityisesti asiantuntijatehtävissä olevia, kuten tutkijoita, opettajia ja yrittäjiä, jotka elävät pisimpään.

Toisaalta voi sanoa, että eläkejärjestelmä on tulonsiirtoa naisille, sillä naiset elävät miehiä pidempään.

Asennetutkimusten mukaan sitä, että eläke määräytyy työpanoksen ja työuran pituuden mukaan, pidetään oikeudenmukaisena. Eläkeläisten tuloerot ovat samaa luokkaa kuin työikäisillä.

Erityisesti yrittäjät ovat kritisoineet eläkemaksuja. Miksi yrittäjiä rankaistaan?

Asiantuntijat pitävät yrittäjäeläkettä edullisena vakuutusturvana, koska eläkevakuutuksen lisäksi se kattaa myös työttömyyden, perheellistymisen ja muun tulosidonnaisen sosiaaliturvan.

Jos yrittäjä kuolee, puoliso saa leskeneläkettä. Jos se ei olisi pakollinen, yrittäjien sosiaaliturva olisi vaarassa.

Voiko kansaneläkkeellä elää?

Eläke ei ratkaise kaikkia sosiaalisia ongelmia, vaikka se auttaa vähentämään köyhyyttä. Peruseläkkeet (kansaneläke 636,63 euroa ja takuueläke 746,57 euroa kuukaudessa) eivät takaa vanhuusiässä riittävää turvaa köyhyyden varalta.

Suomi onkin saanut EU:lta nootin yksinasuvien naisten suurista köyhyysluvuista.

Kun ihmisiltä on kysytty arviota, mikä olisi sopiva eläke, kohtuullisena on pidetty runsasta 70:tä prosenttia ansioista. Ihmiset arvioivat saavansa eläkettä noin 20 prosenttia tätä vähemmän.

Mitä vuoden 2017 eläkeuudistus muuttaa?

Se lisää automaatiota. Jos suomalaisten elinajanodote merkittävästi pitenee, vastaavasti eläkkeet automaattisesti alenevat. Vanhuuseläkeikäraja nousee. Työuran pituus suhteessa eläkeikään pysyy nykytasolla.

Palkkataso ja taloudellinen tilanne vaikuttavat eläkkeisiin. Tarkoitus on tasata eroja luopumalla loppupään "superkarttumasta" eli siitä, että yli 63-vuotiaana työskentelevälle karttuu aiempaa enemmän eläkettä. Nyt se suosii korkeasti koulutettuja.

Tilalle tulee jokin toinen taloudellinen kannustin. Myös eläkeikää ollaan nostamassa.

Mitä uusi hallitus tekee?

Hallitus antaa syyskauden alussa eduskunnalle esityksen, joka pohjautuu kolmikannassa sovittuun työeläkeuudistukseen. Hallitus on sitoutunut toteuttamaan uudistuksen.

Yksi hallituksen oma päätös on jo tiedossa: kansaneläkkeen indeksi jäädytetään lähivuosiksi. Kelan takuueläkettä nostetaan, mutta samalla eläkeläisten asumistuki muutetaan yleisen asumistuen kaltaiseksi.

Millaisia malleja on muualla?

Esimerkiksi Saksassa kompensoidaan yksinasuvien naisten vanhuusköyhyyttä. Heidän työhistoriansa jää usein vajaaksi. Kompensaatio tapahtuu erotilanteessa, jossa puolisoiden eläkekertymä jaetaan.

Suomalaiseen sosiaalijärjestelmään ja tasa-arvoajatteluun tämä malli ei välttämättä sovi.

Monissa maissa yleiset maksuperusteiset kollektiiviset lisäeläkkeet ovat julkisen sektorin kannalta ongelmattomia ja riskittömiä. Siinä on riski ainoastaan eläkkeensaajan kannalta.

Maksuperusteinen eläke on sen suuruinen, mihin työnantajan valitsema rahasto riittää, ja eläkkeensaaja ei etukäteen tiedä, mikä on hänen eläkkeensä.

Suomessa sentään on ollut tapana maksaa luvatut eläkkeet.

 

Asiantuntijat: tutkijatohtori Ville-Pekka Sorsa Hankenilta, johtaja Mikko Kautto ja ekonomisti Kati Ahonen Eläketurvakeskuksesta, erityisasiantuntija Janne Pelkonen Työeläkevakuuttajat Telasta ja Kelan tutkimusjohtaja Olli Kangas.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!