Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Australian alkuperäiskansan syrjintä jatkuu, mutta heidän kulttuurillaan tehdään bisnestä

Raha
 
Tanja Aitamurto
Kirjoittaja asuu Piilaaksossa Kaliforniassa ja on päivästä riippuen tutkija, toimittaja tai turisti.

Joskus matkailu avartaa niin, että tekee kipeää. Näin kävi Australian sisämaissa, kun maan alkuperäiskansan jäsen Vincent kertoi kansansa tarinaa. Istuimme luolassa valtavan suuren oranssin Uluru-kiven reunalla, alkuperäiskansan eli aboriginaalien pyhällä paikalla.

"Pikkulapsia vietiin kasvamaan vieraissa perheissä, kaupungeissa ja orpokodeissa. Näin syntyivät varastetut sukupolvet", hän kertoi.

Tämä oli Australian sulauttamispolitiikkaa 1970-luvulle saakka. Tummaihoisia alkuperäiskansan jäseniä sekoitettiin eurooppalaisista maahanmuuttajista polveutuvaan valkoiseen väestöön – näin alkuperäiskansaa haluttiin "sivistää" ja kouluttaa.

Seurasi, mitä odottaa saattaa: ongelmia. Katkeruutta, pelkoa, vieraantumista kaikkein tärkeimmästä: omasta kulttuuriperimästä.

Ajanjaksoa edelsi alkuperäiskansan järjestelmällinen syrjiminen, jopa niin, ettei heitä listattu väestönlaskennassa.

Sittemmin aboriginaaliväestö taisteli paremman kohtelun puolesta, kuten muutkin alkuperäiskansat eri puolilla maailmaa ovat joutuneet tekemään, myös Suomen saamelaiset.

Nykyisin aboriginaalien asema on parempi. Heidän lippunsa liehuu suuren kaupungin keskustassa, ja taidetta on esillä suurien kaupunkien gallerioissa.

Mutta syrjintä jatkuu. Osa valkoisesta valtaväestöstä kadehtii alkuperäiskansan vähemmistöasemaa. He ovat huolissaan, saavatko alkuperäiskansan jäsenet enemmän yhteiskunnan etuja kuin he itse, esimerkiksi koulutuskiintiöiden kautta.

Alkuperäiskansan tuoma raha kyllä houkuttaa. Valkoisten pyörittämät matkamuistomyymälät pursuavat heidän luomuksiaan. Perinteisiä kuvioita on painettu t-paitoihin ja pullonalusiin. Joidenkin kyljessä lukee, että osa tuotoista menee taiteilijoille.

Uluru-kiven luolassa Vincent osoittaa kivellä poseeraavia ihmisiä. "Tämä kivi on meille pyhä. Silti ihmiset kiipeilevät tuolla", hän sanoo surullisena.

Aboriginaalit toivovat, että kiipeily kiellettäisiin. Se olisi kunnianosoitus alkuperäiskansalle ja sen kymmenientuhansien vuosien mittaisille perinteille.

Maan hallitus kuitenkin pelkää, että turismi vähenisi kiellon takia. Perustelu kuuluu, että turistit tuovat verojen kautta rahaa, jolla maksetaan kansalaisten koulutusta ja sivistystä.

Mutta sivistys on suvaitsevuutta ja oikeudenmukaisuutta, ja siihen on tästä vielä pitkä matka.

Kirjoittaja asuu Piilaaksossa Kaliforniassa ja on päivästä riippuen tutkija, toimittaja tai turisti.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!