Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä lomamatkalta jääneille yhden ja kahden sentin kolikoille pitäisi tehdä?

Raha
 
Juha Metso
Yhden ja kahden sentin kolikoita.
Yhden ja kahden sentin kolikoita. Kuva: Juha Metso
Miika Syrjänen
Miika Syrjänen

Toimistopäällikkö Miika Syrjänen Suomen Pankista:

"Lain mukaan yksi- ja kaksisenttiset ovat Suomessa virallisia maksuvälineitä. Lähes kaikissa isoissa kauppaketjuissa pikkukolikoita otetaan vastaan, mutta esimerkiksi pienempien liikkeiden tai kauppojen maksuvälineenä yksi- ja kaksisenttiset eivät aina kelpaa.

Tämä johtuu siitä, että kauppiaalla on halutessaan oikeus asettaa rajoitteita siihen, mitä maksutapoja hyväksyy. On kuitenkin suositeltavaa, että kauppias ilmoittaa rajoitteista asiakkaille.

Se, miksi jotkut liikkeet ja kaupat eivät vastaanota pikkurahaa voi liittyä harhaluuloihin siitä, että kolikot eivät olisi virallisia maksuvälineitä. Vaikka Suomessa pikkukolikoita ei viiden sentin pyöristyssäännön takia tarvitakaan, ei yksi- ja kaksisenttisiä missään nimessä kannata heittää pois. Itse laitan ne kolikkopulloon tai annan lasten säästöpossuun. Ne voi tallettaa vaikkapa talletusautomaattiin, joka ottaa vastaan sekä seteleitä että kolikoita."

 

Petri Malinen
Petri Malinen

Ekonomisti Petri Malinen Suomen yrittäjistä:

"Liiketoiminnan periaatehan on ohjata asioita liiketaloudellisesti. Monet pienyritykset ja kaupat eivät vastaanota yksi- ja kaksisenttisiä, koska yrittäjälle käteisen rahan käsitteleminen ylipäätään on kallista. Moni liike pyrkiikin pitämään käteiskassan mahdollisimman pienenä. Jotkut liikkeet eivät vastaanota käteistä ollenkaan.

Koska erityisesti kolikoiden tallettaminen on kallista, ja Suomessa yksi- ja kaksisenttisten käyttö ei pyöristyssäännön vuoksi ole tavanomaista, ei ole kannattavaa ottaa vastaan pikkukolikoita. Niistä koituvat kustannukset ylittävät niistä koituvat tuotot.

Poikkeuksia ovat tietysti sellaiset liikkeet, joissa käy paljon turisteja, joilla on mukanaan pikkurahaa. Silloin kolikoidenkin vastaanottaminen voi olla kannattavaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!