Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyönteistutkijan vinkit: Näin suojaudut parhaiten piinaavilta pikkuriivaajilta

Vaikka kesä lähenee loppuaan, ja sääskien sesonki on ohi, piinaavia öttiäisiä on vielä jäljellä. Jos et aio pysytellä sisällä, suojaudu oikein.

Raha
 
kai tirkkonen
Hyönteistutkija Reima Leinonen näyttää, kuinka öttiäisiltä suojaudutaan.
Hyönteistutkija Reima Leinonen näyttää, kuinka öttiäisiltä suojaudutaan. Kuva: kai tirkkonen

1 Verta aterioivat hirvikärpäset ovat sitkeitä siivekkäitä, jotka pääsevät iholle pienistäkin koloista. Paras tapa suojautua ruskeilta ja litteiltä lentäjiltä on pukeutua vaaleisiin vaatteisiin ja pitää huoli, etteivät kärpäset tartu kiinni karvoitukseen. Ulkoilun jälkeen on hyvä vielä varmistaa, ettei hirvikärpäsiä ole päässyt vaatteiden alle.

2 Ampiaisilta suojautuu parhaiten välttelemällä niiden pesäpaikkoja. Allergiselle ampiaisenpisto voi olla hengenvaarallinen, ja siksi piston jälkeen kannattaa ottaa heti kaksi tablettia kyypakkauksesta ja hakeutua tarvittaessa lääkäriin.

Jos ei ole allerginen, yksittäisestä pistosta ei ole suurta haittaa. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ampiaispesää ei kannata tuhota omin päin, koska etenkin loppukesästä ampiaisia voi olla pesässä satoja ja ne voivat olla äkäisiä.

3 Punkkeja vastaan suojautuessa kannattaa suojata etenkin jalat, koska punkit liikkuvat usein aluskasvillisuuden joukossa ja matalissa heinikoissa. Päälle on hyvä pukea pitkälahkeiset housut ja pujottaa sukat lahkeiden päälle. Pitkähihaisesta paidastakaan ei ole haittaa. Lisäksi iholle voi levittää punkkikarkotetta.

Joka ilta on hyvä ottaa myös punkkisuihku, koska etenkin pieniä punkkeja voi olla muutoin vaikea havaita. Suihkussa punkit pelkäävät hukkumista ja tarrautuvat siksi tiukasti kiinni ihoon. Silloin ihossa tuntuu pisto ja punkki on helpompi havaita ja poistaa.

4 Koska loppukesästä on saatu nauttia helteistä, myös paarmat saattavat kiusata ulkona liikkuvia. Niitä vastaan suojautuu parhaiten vaatetuksella. Jos liikkuu paljon luonnossa, paksujen vaatteiden lisäksi päähän voi vetää hyttyshatun. Joillakin karkotteilla voi myös yrittää välttää paarmanpuremia.

Pureman tunnistaa siitä, että ihossa näkyy kaksi vierekkäistä pistojälkeä. Jotkut voivat reagoida voimakkaasti, ja silloin kutinaa ja turvotusta voi helpottaa esimerkiksi kortisonivoiteilla ja allergialääkkeillä.

Juttua varten on haastateltu hyönteistutkija Reima Leinosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!