Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alas apatia, eläköön kansainvälisyys – bisneksen asiantuntija patistaa suomalaisyrityksiä ulkomaille

Kristiina Heleniuksen mielestä suomalaisia yrityksiä vaivaa turha vaatimattomuus. Ei auta, jos olemme hyviä ja innovatiivisia, jos kukaan ei tiedä siitä, hän sanoo. Hän houkuttelee työkseen kansainvälisiä yrityksiä Suomeen, ja työtä riittää.

Raha
 
Toimitusjohtaja Kristiina Helenius: En koskaan unohda ajo-ohjeita
Toimitusjohtaja Kristiina Helenius: En koskaan unohda ajo-ohjeita
HSTV:n uudessa Vieraskirja-sarjassa tavataan HS:n Torstain ja Lauantain kiinnostavimpia vieraita. Sarjan avaa Amcham-bisnesverkoston toimitusjohtaja Kristiina Helenius. New Yorkissa ja Helsingissä työskentelevä Helenius on oppinut kantapään kautta, että teknisistä apuvälineistä huolimatta ajo-ohjeet on syytä selvittää aina etukäteen.

Amcham Finlandin toimitusjohtajaa Kristiina Heleniusta huolestuttaa Suomen apatiaan vaipunut ilmapiiri. Tuntuu, että lamavuosi seuraa toistaan, mistään ei tule mitään, ja talous vain vajoaa vajoamistaan.

"Tämä on nykyisessä tilanteessa vihonviimeistä ajattelua. On turha vaipua synkkyyteen. Sen sijaan pitäisi lähteä vain reippaasti nokka tuulta päin."

Heleniuksen vastaus apatiaan on kansainvälistyminen.

Kristiina Helenius

Kuka?

Amerikkalaisen kauppakamarin Amchamin toimitusjohtaja, entinen Yleisradion Brysselin-kirjeenvaihtaja ja Suomen Washingtonin-suurlähetystön lehdistöneuvos.

Perhe:

Toimittajapuoliso ja kotoa opiskelemaan muuttanut tytär.

Missä työskentelee?

Helsingissä ja New Yorkissa.

Millainen johtaja?

Vaativa, mutta antaa tilaa ja vapautta ja uskoo huumorin yhteistyötä ja luovuutta edistävään voimaan.

Häntä kismittää erityisesti kotimaisten yritysten turha vaatimattomuus. Mikseivät ne lähde ulkomaille hankkimaan kumppaneja aktiivisesti?

"Meillä on esimerkiksi hieno terveyssektori ja siellä valtavasti osaamista. Sitäkin voisimme hyödyntää kansainvälisesti."

Hän on itse toimen nainen ja matkustaa tarpeen vaatiessa vaikka koputtamaan yritysten ovia kysyäkseen, mitä voisi tehdä edistääkseen yritysten yhteistyötä.

Juuri saadakseen aikaan uutta yrittäjyyttä ja kansainvälisiä yhteyksiä Kristiina Helenius ryhtyi vetämään Amcham Finlandia, paikallista kauppakamaria, jonka toimitusjohtajaksi hänet kutsuttiin 2007.

Kansainvälisen bisnesverkoston tavoitteena on edistää jäsenyritysten liiketoimintaa ja kehittää kansainvälistä kaupankäyntiä. Toiminta rahoitetaan pelkästään jäsenmaksuilla, ja järjestöön kuuluu 115 maata.

Heleniuksen oli helppo vastata työpaikkatarjoukseen, kun puhelin kahdeksan vuotta sitten soi Suomen Washingtonin-suurlähetystössä. Lähetystön lehdistöneuvoksena hän oli katsonut kotimaata kuusi vuotta ulkoa päin.

"Olin turhautunut monesti, kun en tiennyt, mihin ohjaisin yritykset, jotka halusivat luoda kontakteja ja kenties tutkia mahdollisuuksia investoida tai perustaa tytäryhtiön tänne. Meillä ei ollut minkäänlaista perinnettä hoitaa tällaisia asioita", Helenius sanoo.

Hän pakkasi tavarat, muutti miehensä ja tyttärensä kanssa Suomeen ja aloitti uuden työn käytännössä tyhjästä. Vuonna 2005 perustettu Amcham Finland oli vielä alkutaipaleella.

Kolme käskyä hallitukselle, jotta Suomeen saadaan ulkomaisia investointeja:

1. Keskittäkää investointiasiat yhteen paikkaan ja antakaa sille suuri toimivalta.

2. Tehkää lupaprosessit ja säännökset täysin läpinäkyviksi.

3. Menkää iholle ja taistelkaa kaupoista loppuvääntöön asti.

"Hämmästyin huomatessani, että kaikissa Baltian maissa ja jopa Albaniassa oli Amcham, mutta meillä vasta heräiltiin lähtemään mukaan toimintaan."

Helenius tiesi heti, mitkä asiat piti panna kuntoon. Oli hankittava sekä suomalaisia että kansainvälisiä jäsenyrityksiä, saatettava ne keskusteluyhteyteen ja kannustettava kotimaisia yrityksiä avautumaan maailmalle.

"Missioni on kansainvälinen Suomi, ja se on mielestäni isänmaallinen missio. Haluan seistä rajalla toivottamassa tulijat tervetulleiksi", Helenius sanoo.

Kansainvälisyys on nuoresta asti ollut hänen henkilökohtainen missionsa. Hän varttui keskiluokkaisessa perheessä Nokialla, mutta kirjoitettuaan ylioppilaaksi hän halusi sieltä pois, avarampaan maailmaan.

Päästyään opiskelemaan Turun kauppakorkeakouluun hän päätti matkustaa, nähdä uusia maita ja työskennellä ulkomailla.

Haaveet toteutuivat. Heleniuksesta tuli Yleisradion uutisten toimittaja. Hän työskenteli muun muassa Brysselin-kirjeenvaihtajana.

Sitten hän vaihtoi uraa ja lähti 2001 Suomen Washingtonin-suurlähetystön lehdistöneuvokseksi,.

Kesken kiehtovan työkomennuksen Helenius sairastui Hodgkinin tautiin eli imukudossyöpään. Tauti vei hänet lähelle kuolemaa, mutta hoidot onnistuivat ja hän toipui. Hän kirjoitti sairaudestaan kirjan Mikä maa, mikä syöpä.

Tervehdyttyään Helenius tarttui uuteen työhön innokkaasti.

"Olen aina ollut missio- ja työkeskeinen", hän sanoo.

Ville Männikkö
Vain 1,5 prosenttia kansainvälisistä yrityksistä perustaa Pohjoismaiden-konttorinsa tai tytäryhtiönsä Suomeen. Kristiina Helenius haluaa muuttaa tämän.
Vain 1,5 prosenttia kansainvälisistä yrityksistä perustaa Pohjoismaiden-konttorinsa tai tytäryhtiönsä Suomeen. Kristiina Helenius haluaa muuttaa tämän.

Kahdeksan Amcham-vuoden aikana Helenius on onnistunut edistämään missiotaan johdonmukaisesti. Kauppakamarilla on nykyisin yli kolmesataa jäsentä, ja niistä lähes puolet on kansainvälisten yritysten tytäryhtiöitä.

Suomalaisia jäseniä ovat muun muassa Kone, Mandatum Life, Rovio ja UPM Kymmene. Kansainvälisistä yrityksistä esimerkiksi IBM, Bayer ja Citycon ovat liittyneet yhdistykseen.

"Mikä oikeastaan on kotimaisen ja kansainvälisen yrityksen ero? Onko Kone enää kotimainen? Moni suuryritys on niin globaali, että on vaikea sanoa, mikä sen kotimaa on", Helenius pohtii.

Menestyksen myötä Amchamin toimitilatkin ovat vaihtuneet alkuaikojen Kampin ahtaista huoneista Etelärannan avaraan ja tyylikkääseen jugendhuoneistoon. Siellä suomalais-kansainvälinen 15 hengen työyhteisö organisoi yhdistyksen ohjelmia, joilla halutaan vaikuttaa yhteiskuntaan ja luoda kansainvälisiä suhteita.

"Tiimimme ja liiketoimintamme on kasvanut tasaista vauhtia. Elämme ihan eri maailmassa kuin vaikkapa viisi vuotta sitten", Helenius sanoo.

Maailma muuttuu Etelärannan ikkunoista katsottunakin entistä nopeammin, ja menestyäkseen kovassa kilpailussa on pysyttävä vauhdissa mukana.

Juuri tässä on Kristiina Heleniuksen mielestä suomalaisten yritysten suurin haaste ja kompastuskivi.

"Meillä on paljon osaamista, mutta emme edelleenkään osaa markkinoida Suomea houkuttelevana toimintaympäristönä. Kansainväliset yritykset katsovat kaikkia Pohjoismaita yhtenä yhtenäisenä markkina-alueena. Ne investoivat ja perustavat tytäryrityksensä sinne, missä olosuhteet vaikuttavat parhailta", hän sanoo.

"Pohjoismaat kiinnostavat yrityksiä kohteena ylipäätään, koska niihin liittyy mielikuvissa jonkinlaista glamouria ja brändillisesti ikään kuin hyvä soundi. Suomikin on New Yorkista katsottuna todella trendikäs."

Useimpien kansainvälisten yritysten mielestä Ruotsi näyttää Pohjolan mielenkiintoisimmalta investointikohteelta. Peräti 75 prosenttia niistä on perustanut tytäryrityksen tai pääkonttorin sinne. Tanska on kakkonen 15 prosentin osuudella. Norja pääsee vertailussa kolmoseksi öljy- ja energiavarojensa ansiosta.

Suomi tulee kaukana jäljessä. Vain 1,5 prosenttia haluaa investoida tänne.

"Kun Venäjällä meni takavuosina paremmin, oli helppo tuudittautua ajatukseen, että yritykset tulisivat mielellään tänne ollakseen lähempänä isoa itäistä markkinaa. Nyt ajat ovat muuttuneet. Päättäjien on korkea aika havahtua huomaamaan, että tarvitsemme uutta ajattelua ja uudenlaista markkinointia", Helenius sanoo.

"Ei auta, että olemme hyviä ja innovatiivisia, jos kukaan ei tiedä siitä. Ruotsalaisilla sen sijaan on pitkät perinteet verkottumisessa ja kansainvälistymisessä, ja he ovat erinomaisia kummassakin. Heillä on myös meitä paljon suuremmat resurssit maan markkinointiin."

Ruotsin ohella muut Pohjoismaat ovat meitä paljon pidemmällä monella muullakin kansainvälistymisen saralla.

"Vaihto-oppilaita lähtee ulkomaille Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta huomattavasti enemmän kuin Suomesta. Myös maabrändäyksessä naapurimaat päihittävät meidät."

Helenius kuvailee työtään näin: "Myymistä, vaikuttamista ja eri toimijoiden yhteen saattamista."

Sitä Amcham tekee järjestämällä muun muassa pyöreän pöydän tilaisuuksia, joihin kutsutaan sekä kotimaisia että ulkomaisia yrityksiä.

"Näissä tapahtumissa solmitaan arvokkaita kontakteja, joita muuten ei kenties syntyisi. Ne ovat tärkeitä etenkin pienille ja keskisuurille yrityksille. Isot yritykset ymmärtävät nykyisin jo hyvin, miten tärkeää on tehdä yhteistyötä pienten innovatiivisten yritysten kanssa", Helenius sanoo.

Optimisti, uranuurtaja, sinnikäs tavoitteen metsästäjä. Näitä kaikkia Kristiina Helenius on. Ja juuri nyt hän on elämänsä työssä.

"Tämä on minun juttuni. Tässä työssä yhdistyy kaikki, mitä olen tehnyt intohimoisesti kautta vuosien: viestintä ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Parasta on, kun näen oman tyttäreni ikäisten, vähän yli parikymppisten nuorten puhkeavan kukkaan ja löytävän kansainvälisyyden sen parhaassa merkityksessä", hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!