Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Näin varmistat turvallisuuden, kun käytät pankkitiliä kännykällä

Raha
 
ilkka mäkinen
Mobiilipankkeihin pääsee kirjautumaan helpommin kuin ennen.
Mobiilipankkeihin pääsee kirjautumaan helpommin kuin ennen. Kuva: ilkka mäkinen

Pankkien mobiilipalvelut muuttuvat koko ajan helppokäyttöisemmiksi. Esimerkiksi Norden asiakkaan ei laskuja maksaakseen tarvitse enää pitää mukana paperisia tunnuslukuja, ja OP:n ja Danske Bankin sovellukseen pääsee kirjautumaan ilman vaihtuvaa tunnuslukua.

Kun kirjautuminen pankkipalveluihin helpottuu ja kännykkä on koko ajan mukana, herää kysymys turvallisuudesta. Ovatko mobiilipankin käyttäjän rahat vaarassa?

Eivät ole, vakuuttavat pankit. Danske Bankissa ja OP:lla laskuja maksettaessa täytyy vielä käyttää vaihtuvaa turvalukua. Nordealla asiointi tapahtuu Tunnusluvut-sovelluksella, johon asiakas syöttää käyttäjätunnuksen ja henkilökohtaisen PIN-koodinsa.

Missään näistä kolmesta pankista varas ei ole päässyt rahoihin käsiksi mobiilipalvelun kautta.

OP:n palvelukanavien yksikön liiketoiminnan kehityspäällikkö Markku Huotari kertoo, että turvallisuuden selittää kaksivaiheisuus.

"Pelkän yhden salasanan pystyy hakkeroimaan. Kaksivaiheisuus tekee tunnistautumisesta turvallisempaa", Huotari selittää.

Toinen selitys on, että sisäänkirjautumisen helpottuessa pankit varautuvat väärinkäytöksiin monipuolisemmin kuin ennen.

Jos puhelin varastetaan, ei siis välttämättä tarvitse ilmoittaa pankille siitä erikseen. Huotari suosittelee silti käyttämään puhelimien omia lukitsemismahdollisuuksia varkauden sattuessa.

Nordean kehityspäällikkö Mikko Pehkonen kertoo, että turvallisuus edellyttää tunnuksista huolehtimista.

"Jos käyttäjätunnus ja salasana on liimattu post-itillä puhelimen toiselle puolelle, niin voi tulla ongelmia", Pehkonen sanoo.

Nordean Tunnusluku-sovelluksen voi käydä erikseen lukitsemassa verkkopankista. OP:n Markku Huotarin mukaan tunnistautumista kehitetään koko ajan. OP:n sovellusta pystyy jo käyttämään iPhonen sormenjälkitunnisteella, ja se on Huotarin mielestä tulevaisuuden suunta.

"Biometrinen tunnistaminen sormenjäljestä tai silmänpohjasta yleistyy."

Pankkipalvelut kehittyvät mobiiliteknologian ansiosta muutenkin.

"Digitaalisuus pakottaa pankit toimimaan myös vuorovaikutuksessa. Enää ei riitä, että näkee, paljonko tilillä on rahaa", Huotari sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!