Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Naisten keksimät

Kun puhutaan keksinnöistä, puhutaan yleensä tiedemiehistä. Nainen on keksinyt esimerkiksi jääkaapin, sirkkelin ja leukemialääkkeen.

Raha
 
colourbox
Sähköisen jääkaapin keksi Florence Parpart 1914.
Sähköisen jääkaapin keksi Florence Parpart 1914. Kuva: colourbox

1 Tiedettä ja teknologiaa on pidetty vuosisatoja miesten osaamisalueina, mutta monet arjessa tarpeelliset keksinnöt kuten tiskikone (Josephine Cochrane, 1887), sähköinen jääkaappi (Florence Parpart, 1914) ja jäätelökone (Nancy Johnson, 1843) ovat naisten keksimiä. Kuuluisin suomalaisnaisen keksintö on astiankuivauskaappi, jossa astioista valuva vesi tippuu suoraan tiskialtaaseen. Sen kehitteli Maiju Gebhard 1944–1945. Tosin samankaltaisesta keksinnöstä sai patentin yhdysvaltalainen Louise R. Krause jo 1932.

2 Kotitöihin ja kodinhoitoon liittyvien keksintöjen lisäksi naiset ovat keksineet myös käytännöllisiä kojeita ja esineitä. Tällaisia ovat esimerkiksi puutöitä helpottava sirkkeli (Tabitha Babbit, 1813), auton moottorista lämmintä ilmaa sisätiloihin ohjaava autonlämmitin (Margaret A. Wilcox, 1893), auton ikkunoiden tuulilasinpyyhkijät (Mary Anderson, 1903) ja kaasulla toimiva keskuslämmitys (Alice Parker, 1919).

3 Naiset ovat tehneet myös tieteellisiä läpimurtoja. Kenties kuuluisin naiskeksijä on sekä fysiikan (1903) että kemian (1911) Nobel-palkinnon saanut puolalainen Marie Curie. Hän löysi yhdessä aviomiehensä Pierre Curien kanssa kaksi radioaktiivista alkuainetta: poloniumin ja radiumin.

Lisäksi Marie Curie oli ensimmäinen tutkija, joka onnistui eristämään puhdasta radiumia. Tieteelle merkittävää työtä on tehnyt myös muun muassa liettualais-yhdysvaltalainen Gertrude Elion, joka keksi leukemialääkkeen ja kehitti immuunikatolääke AZT:n. Elion palkittiin lääketieteen Nobelilla 1988.

4 Merkittävimpiä suomalaisia nykytiedenaisia ovat esimerkiksi biotekniikkaan erikoistunut tekniikan tohtori Liisa Viikari, kemian tohtori ja Neste Oy:lle kehitetyn synteettisen voiteluaineen keksijä Salme Koskimies, tekniikan tohtori ja Koneen liikennesuunnittelujohtaja Marja-Liisa Siikonen sekä insinööri ja ekobetonin kehittäjä Aino Heikkinen. Suomalaisista naiskeksijöistä heillä on toistaiseksi eniten myönnettyjä patentteja.

5 Myös nykyajalle välttämättömien tietokoneiden taustalla on naisia. 1800-luvulla elänyttä englantilaista Ada Lovelacea pidetään yleisesti kaikkien aikojen ensimmäisenä tietokoneohjelmoijana. Ohjelmointikieli Ada nimettiin 1979 hänen mukaansa. Ada Lovelacen jalanjäljissä kulkee myös suomalainen lastenkirjailija ja ohjelmoija Linda Liukas. Hänet on palkittu muun muassa Euroopan komission Digital champion -arvonimellä.

6 Vaikka suunta on viime vuosikymmeninä muuttunut, keksinnöistään kuuluisiksi tulleita naistutkijoita on huomattavasti miehiä vähemmän. Osasyy tähän on, että monissa maissa oli 1900-luvulle asti voimassa naisia syrjiviä lakeja. Esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Britanniassa naisen oli vielä 1800-luvun lopussa mahdotonta hakea patenttia keksinnölleen.

Usein naiskeksijä toimikin virallisesti miehensä, isänsä tai opettajansa assistenttina, vaikka olisi tehnyt merkittävää tutkimustyötä yksin tai yhdessä miestutkijan kanssa. Näin kävi yhdysvaltalaiselle Sybilla Mastersille, joka kehitti ensimmäisenä maissintähkien esikäsittelyyn sopivan koneen 1712. Kolme vuotta myöhemmin kone patentoitiin hänen miehensä nimiin.

7 Naisten näkymättömyys tieteessä saattaa johtua myös siitä, että suurin osa tieteen historioitsijoista on miehiä. Suomen ja Skandinavian historian dosentin ja vuoden professorin Maria Lähteenmäen mukaan kesti pitkään ennen kuin naiset alkoivat saada tieteellistä uskottavuutta. Suomessa vielä 1970-luvulla vain harvat naiset saivat esittää löydöksiään omalla nimellään. Toisin sanoin tutkimusryhmien miesten piti lukea ja hyväksyä tutkimukset, ennen kuin ne saatettiin julkiseen tietoon.

Juttua varten on haastateltu historian dosentti Maria Lähteenmäkeä. Lähteinä on käytetty myös Tieteen kuvalehteä ja Quin-Suomi ry:n verkkosivuja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!