Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailma olisi parempi paikka, jos naiset osaisivat koodata – näin väittävät Linda Liukas ja Tuuti Piippo

Linda Liukas ja Tuuti Piippo innostuivat teineinä ohjelmoinnista, koska he halusivat rakentaa fanisivut intohimoisesti palvomilleen idoleille. He uskovat, että yhä useampi ongelma ratkeaisi, jos ihmiset, joita ongelmat todella koskettavat, osaisivat koodata.

Raha
 
Koodaaja Linda Liukas: Odotan koodaaja-sairaanhoitajia ja koodaaja-lastentarhanopettajia
Koodaaja Linda Liukas: Odotan koodaaja-sairaanhoitajia ja koodaaja-lastentarhanopettajia
Koodaaja Linda Liukas ja toimittaja-kirjailija Tuuti Piippo uskovat, että teknologiasta tulee yhä keskeisempi osa arkea, työtä ja luovaa toimintaa – niin lapsille kuin vanhuksillekin. HSTV:n uudessa Vieraskirja-sarjassa tavataan HS:n Torstain ja Lauantain kiinnostavimpia vieraita.

Millainen maailma olisi, jos naiset kehittäisivät teknologiaa yhtä paljon kuin miehet?

Ohjelmia tekevillä koodareilla on nykyään valtaa määritellä, mikä maailmassa kehittyy ja mihin ongelmiin etsitään ratkaisuja. Tähän asti ratkaisuja ei juuri ole etsitty perinteisesti naisvaltaisille aloille, kuten terveydenhuoltoon, sosiaalityöhön ja opetukseen.

Siksi koodareiksi tarvitaan lisää naisia, sanovat Linda Liukas, 29, ja Tuuti Piippo, 29.

ville männikkö
Tuuti Piippo ja Linda Liukas kuvattiin Meilahden tornisairaalassa Helsingissä. Heidän mukaansa terveydenhuolto voisi hyötyä naiskoodareista.
Tuuti Piippo ja Linda Liukas kuvattiin Meilahden tornisairaalassa Helsingissä. Heidän mukaansa terveydenhuolto voisi hyötyä naiskoodareista.

Liukas ja Piippo ovat kirjailija-koodareita, joita yhdistää työskentely Suomen ja Yhdysvaltojen startup-piireissä. Molemmat ovat myös lähteneet levittämään sanomaansa kirjoittamalla.

Liukkaan Hello Ruby -satukirja tutustuttaa lapsia koodin maailmaan leikin avulla. Piipon Futuremakers kertoo naisista, jotka ovat muuttaneet maailmaa teknologian avulla.

Tuoreet kirjailijat toivovat, että tytöt eivät alistuisi stereotypioihin, vaan lähtisivät rohkeasti etsimään ratkaisuja ja luomaan uutta. Nyt enemmistö koodareista on miehiä, jotka tuottavat sovelluksia omiin tarpeisiinsa.

"Esimerkiksi Facebook on muuttanut paljon sitä, miten vaikkapa ystävyys käsitetään. Jos koodareiksi saataisiin enemmän naisia, tulisi varmasti monipuolisempia ja ehkä ihmisläheisempiä tuotteita", Liukas sanoo.

Eihän kaupunkejakaan suunnitella vain yhden ihmisryhmän näkemysten perusteella. Liukkaan ja Piipon mielestä olisi tärkeää, että kaikki ymmärtäisivät omat mahdollisuutensa teknologisten innovaatioiden luojina ja edistäjinä.

"Parhaat ratkaisut tulevat siten, että ihminen, jolla on jokin tarve tai ongelma, lähtee sitä itse ratkaisemaan. Harva mies voi ymmärtää, millainen sovellus esimerkiksi kuukautiskierron seuraamiseen olisi paras. Siksi naisten täytyy itse luoda se", Piippo sanoo.

Mutta palataan siihen, mistä kaikki alkoi. Miten eloisat ja ulospäin suuntautuneet nuoret naiset oikein innostuivat koodaamisesta?

Kaikki alkoi teinitytöille tyypillisestä fanihysteriasta. 15-vuotiaana Linda Liukas poikkesi valtavirrasta: poikabändien tai elokuvatähtien sijaan hän palvoi Yhdysvaltojen silloista varapresidenttiä Al Gorea.

Liukas seurasi idolinsa liikkeitä tiiviisti ja kokosi tästä perinteistä leikekirjaa. Mutta se ei lopulta enää riittänyt, ja hän halusi jotain suurempaa.

"Päätin tehdä Al Gorelle omat fanisivut nettiin. Silloin ei ollut Youtuben tai Tumblrin kaltaisia alustoja kuten nyt, joten jouduin tekemään kaiken alusta itse", Liukas kertoo.

Niinpä Liukas opetteli CSS:sää, HTML:ää ja muita netin avainkieliä, joilla hän sai nostettua ihailunsa uudelle tasolle.

ville männikkö
Yhdysvalloissa teknologiaa ymmärtävät lääkärit kehittävät itse uusia järjestelmiä terveydenhuoltoon, Linda Liukas ja Tuuti Piippo kertovat.
Yhdysvalloissa teknologiaa ymmärtävät lääkärit kehittävät itse uusia järjestelmiä terveydenhuoltoon, Linda Liukas ja Tuuti Piippo kertovat.

Samankaltainen oli myös Tuuti Piipon ensikosketus ohjelmoinnin maailmaan. Piipon isosisko sai suostuteltua vanhemmat ostamaan kotiin PC-tietokoneen 1996.

Tuolloin 11-vuotias Piippo haltioitui internetin mahdollisuuksista, ja siskonsa avustuksella hän rakensi fanisivut lempibändilleen Hansonille.

Vaikka Piippo oli opiskellut ala-asteella englantia vasta pari vuotta, sivut rakentuivat vieraalla kielellä koko maailman nähtäväksi.

"Se vain tuntui oikealta. Sivut olivat ensikosketus siihen, että pystyy itse tekemään koodilla jotain omaa. Että on joku idea, josta tulee ihan oikea juttu ja jonka kuka tahansa voi nähdä. Siitä tuli polte luoda lisää", Piippo kertoo.

Teinivuosien jälkeen koodi jäi molempien elämässä pitkäksi aikaa sivurooliin. Nuoruusiän huuma löytyi kuitenkin vuosien jälkeen uudelleen.

Liukas päätyi kauppakorkeakoulun kautta Stanfordin yliopistoon, ja siellä tarjottu koodauskurssi muistutti mieleen ohjelmoinnin parhaat puolet.

"Ensimmäiset rivit koodia tuottivat ahaa-elämyksen: tämä on sitä, mitä oikeasti haluan tehdä. Koodi on se, joka tällä hetkellä määrittää ja muuttaa maailmaa. Esimerkiksi Amazon on muuttanut kirjojen käsitettä", Liukas toteaa.

Piippo perusti yliopistoaikoinaan ystäviensä kanssa yrityksen, jonka nettisivujen koodaaminen oli hauskaa ajanvietettä. Innostavat ihmiset imaisivat hänet startup-piireihin, ja Piippo koki, että osana tuota joukkoa hän voi oikeasti päästä vaikuttamaan ja muuttamaan maailmaa.

Linda Liukas

Kuka?

29-vuotias helsinkiläissyntyinen lastenkirjailija.

Mitä tekee?

Järjestänyt naisille suunnattuja Rails Girls -ohjelmointityöpajoja yli 200 kaupungissa ympäri maailmaa.

Työskennellyt Codeacademy-startupissa New Yorkissa.

Oli mukana kirjoittamassa Koodi 2016 -pamflettia, jolla pyrittiin saamaan ohjelmointi osaksi opetussuunnitelmaa.

Kirjoittanut koodaamista opettavan satukirjan Hello Ruby (Otava, 2015).

Palkittu

Vuoden tietotekniikkavaikuttaja 2014.

Lastenkulttuurin valtionpalkinto 2014.

Espoon kasvattaja 2015.

Opiskelijoiden ja nuorten startup-yrittäjien matkalla Piilaaksoon syntyi unelma päästä mukaan Kalifornian luovaan sykkeeseen.

Matkalla Piippo tutustui myös Liukkaaseen. Tämä innosti Piipon lähtemään mukaan ensimmäiseen Rails Girls -ohjelmointityöpajaansa, joka oli suunnattu naisille.

Suomeen palattuaan Piippo haki kokemusta ja vauhtia erään mobiiliroolipelifirman markkinointitiimissä, ennen kuin hän palasi San Franciscon startup-maailmaan.

Tulevaisuudentekijöillä on tietenkin käsissään paljon valtaa. Tietokoneet leviävät pikkuhiljaa jokaiselle elämänalueelle, ja koodareiden rooli arjen määrittäjinä kasvaa.

Liukas ja Piippo haluaisivat jakaa tätä valtaa nykyistä suuremmalle osalle kansasta. Siksi molempien mielestä on hyvä, että ohjelmointi tulee osaksi koulujen opetussuunnitelmaa 2016.

"Kaikista ei tarvitse tulla koodaajia, mutta koska teknologia määrittää ihmisten elämää niin paljon, on kansalaisvelvollisuus ymmärtää edes vähän siitä, miten se syntyy. Usein ei edes tajua, että kaiken teknologian on joku suunnitellut ja määritellyt", Piippo huomauttaa.

Ohjelmoinnin alkeet tasa-arvoistaisivat kansalaisia myös arkisten vikojen edessä. Tavalliset kuluttajat on totutettu siihen, ettemme voi tietokoneille tai ohjelmistoille itse juuri mitään, vaan meidät on tehty riippuvaisiksi koodia lukevista osaajista.

"Teknologiafirmat ovat piilottaneet kaiken sen, mitä tietokoneessa on sisällä, mikä on tosi hyvä käyttäjän kannalta, mutta samalla se on tehnyt meistä aika passiivisia kuluttajia", Liukas sanoo.

Tuuti Piippo

Kuka?

29-vuotias kirjailija, kotoisin Kajaanista.

Mitä tekee?

Työskennellyt STT:ssä toimittajana, peliyhtiö Grey Arean markkinointitiimissä ja BetterDoctor-startupissa San Franciscossa.

Kirjoittanut kirjat Kantapään kautta (Tammi 2012) ja Futuremakers (PS-kustannus 2015).

Tänä syksynä Yhdysvalloissa julkaistaan Piipon seuraava, maan terveydenhuoltouudistusta teknologianäkökulmasta ruotiva teos.

"Haluammeko elää sellaisessa tulevaisuudessa, jossa jollain muulla on valta määritellä ja hallita sisältöjä?"

Mutta miten miesvaltaiseen koodariyhteisöön saataisiin houkuteltua lisää naisia?

Nykyään ohjelmistoalalla työskentelevistä harvempi kuin joka kolmas on nainen, kertoo johtava konsultti Kristiina Härkönen ohjelmistoyritys Goforesta.

"Heistäkin suurin osa tekee muuta kuin varsinaista koodaamista. Jakauma herättää huolta, että naiset eivät pääse vaikuttamaan siihen, mihin suuntaan tätä tietoyhteiskuntaa rakennetaan", hän toteaa.

Piipon mukaan monet ohjelmointialan yritykset ovat havahtuneet ongelmaan. Kerätessään menestyneiden naisten tarinoita kirjaa varten hän huomasi, että kuumimmilla nimillä oli niin paljon kysyntää, että heillä ei yksinkertaisesti ollut aikaa haastatteluille.

"Moni yrittäjä Piilaaksossa on kysellyt, miten firmasta voisi tehdä naisille kutsuvamman työpaikan. Yhä enemmän firmoissa kiertää konsultteja puhumassa siitä, mitä kulttuurille voisi tehdä, jotta tilanne tasapainottuisi", Piippo kertoo.

Piippo ja Liukas myöntävät, että teknologia-alan miesvaltaisuuden taustalla vaikuttaa laaja vyyhti kulttuuriin liittyviä normeja ja ennakkoasenteita. Stereotyyppinen vihreämustan ruudun edessä kyyhöttävä yksinäinen koodari on kaukana monen tytön haaveammatista.

Mielikuvat ovat kuitenkin kaukana todellisuudesta, Liukas vakuuttaa.

"Harva pystyy enää istumaan yksin koodaamassa kokiksen voimalla. Ohjelmoija kirjoittaa koodia koneen lisäksi aina myös muille ihmisille luettavaksi, joten työssä on suuri empaattinen elementti."

Sitä paitsi ohjelmointikieli on Liukkaan mukaan värikästä, monipuolista ja hauskaa, humorististakin.

Teknologisuus ja matemaattisuus mielletään edelleen vahvasti miehisiksi ominaisuuksiksi, joissa naiset tuppaavat vähättelemään itseään.

Kouluissa pitäisikin Piipon mielestä korostaa aktiivisemmin, ettei sukupuolella ole mitään merkitystä sen kannalta, mistä innostuu ja mitä haluaa tehdä työkseen.

Uudistusvimmaisia Liukasta ja Piippoa harmittaa, että opetus tukee edelleen mielikuvaa teknologiasta vaikeaselkoisena ja epäinhimillisenä.

"Koulun antama kliininen, looginen ja matemaattinen kuva teknologia-alasta eroaa paljon todellisuudesta. Koodi on kuitenkin aina ihmisten luomaa. Jos jonkun ihmisen mieli on pystynyt luomaan sen, se ei voi olla jotain, johon minun järkeni tai älyni ei voisi riittää", Piippo sanoo.

"Eikä ohjelmointi vaadi korkeatasoista matematiikkaa, vaan lähinnä logiikkaa. Ja siinähän naiset ovat tunnetusti hyviä", Liukas täydentää.

Teknologia-alan naispulaa ei helpota etenkin Piilaakson koodariyhteisössä rehottava sovinismi. Esimerkiksi deittisovellus Tinderin perustajaryhmässä sukupuolten välinen kitka johti siihen, että ryhmän miehet halusivat pyyhkiä ainoan naiskehittäjän kokonaan pois suositun firman historiasta.

Amerikkalaiseen tapaan selkkaus johti oikeusjuttuun, joka kääntyi naisen eduksi. Kuin voitonmerkiksi hän kehitti alkuperäistä sovellusta mukailevan palvelun, jossa vain naiset voivat tehdä aloitteen.

"San Franciscossa törmäsin ensimmäistä kertaa siihen, että tasa-arvo ei ole kaikkialla itsestäänselvyys. Suomessa on tavallista ja helppoa olla itsenäinen ja fiksu nainen, mutta Piilaaksossa huomasin, että minua kohdeltiin joissain tilanteissa kuin ilmaa", Piippo kertoo.

Hän kuitenkin korostaa, että suurin osa ohjelmointialan ihmisistä on hyvin avuliaita, ja käyttäytyminen saattaa osittain johtua vain siitä, että teknologiaa ymmärtäviä naisia on vähän. Liukkaan kokemukset ovat samansuuntaisia.

"En oikeastaan ole ollenkaan törmännyt ennakkoluuloihin, vaikka suurin osa työkavereista on ollut nuoria jätkiä. Enemmän hyötyä on siitä, että näkökulma on ollut erilainen, ja varmaan pomotkin ymmärsivät, että naiset työyhteisössä ovat vain kilpailuetu", Liukas toteaa.

Ohjelmoinnissa monia kiinnostaa myös raha. Koodareiden palkat ovat Piilaaksossa todella korkeita, ja jokainen on kuullut tarinoita Supercellin tai Rovion kaltaisista menestystarinoista.

Esimerkiksi vain 30 työntekijän WhatsApp myytiin Facebookille 19 miljardilla.

Vaikka ala kiinnostaa nuorisotyöttömyydestä kärsivissä maissa, Liukkaan ja Piipon kokemusten mukaan menestyneet ohjelmoijat ovat vain harvoin rahanahneita tai laskelmoivia opportunisteja.

Rahallinen menestys tulee usein sattumalta, ja parhaat sovellukset syntyvät omasta ilosta ja luovuudesta, ei miettimällä, mitä sijoittajat haluavat.

Piippo kertoo nuorista tuntemattomista suomalaisista miljoonäreistä, joihin hän tutustui Yhdysvalloissa.

"He ovat aloittaneet koodaamaan pelejä alle kymmenvuotiaana ja lopulta perustaneet parin kaverin kanssa firman, jossa ovat lähinnä pitäneet hauskaa tekemällä kiinnostavia uusia juttuja. Parin vuoden päästä heillä onkin maaginen teknologia, josta joku iso teknologiafirma on valmis maksamaan miljoonia", hän kuvailee.

Myös Liukkaan kokemukset ovat samankaltaisia. Startup-yrittäjiksi päätyvät kaikkein suuruudenhulluimmat yksilöt.

"Ne ihmiset, jotka tunnen, ovat luonnehäiriöisiä. He näkevät taivaan korkeampana ja värit kirkkaampina. Se porukka ei halua tehdä pieniä asioita, vaan se haluaa luoda seuraavan Amazonin tai Googlen."

San Franciscossa Piippo työskenteli suomalaisten perustamassa BetterDoctor-yrityksessä, jonka tarjoama sovellus auttaa amerikkalaisia löytämään itselleen parhaat lääkärit.

Yhdysvaltojen terveydenhuolto on hänen mukaansa hyvä esimerkki siitä, miten ihmiset voivat itse lähteä uudistamaan kokonaisten alojen rakenteita teknologiaa hyödyntäen.

"Teknologiaa ymmärtävät lääkärit luovat alaa sisältäpäin uusiksi. Jenkkien terveydenhuoltosysteemi on niin kallis, monimutkainen ja rikkinäinen, ettei sitä voi kukaan korjata kerralla", Piippo sanoo.

"Mutta se, että alan ihmiset itse lähtevät perustamaan startuppeja ja säätiöitä omien haasteidensa ratkaisuun, vie alaa oikeasti eteenpäin ja parantaa yksittäisten ihmisten elämää, jopa pelastaa henkiä."

Nuoret koodarit todella pursuavat maailmanparannusvimmaa. Piippo tutustui kirjaprojektinsa kautta moniin, joita alalle on ajanut vilpitön halu tehdä hyvää.

Piipon kokemuksen mukaan on alkamassa uusi aikakausi: teknologian koukuttavia ominaisuuksia aletaan hyödyntää terveyttä edistäviin sovelluksiin.

"Psykologisesti koukuttavalla softalla pystytään tekemään hyvien elämäntapojen omaksumisesta kivaa ja miellyttävää, ja niillä tulee olemaan valtava potentiaali esimerkiksi elintasosairauksien ehkäisyssä", hän uskoo.

"Ihmiset näiden yritysten takana eivät todellakaan ole ajatelleet, että nytpä menen ja teen rahaa, vaan he ovat halunneet oikeasti parantaa muiden elämää."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!