Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pomokin tarvitsee tukea ja lohdutusta – alaistaidoista pitäisi puhua enemmän

Raha
 
Alf Rehn
Kirjoittaja on professori.
Kirjoittaja on professori jolla on
erittäin kiltit ja mukavat alaiset.

Johtajuus. Siitä puhutaan, sitä tarvitaan. Näin kriisin keskellä saa päivittäin kuulla, miten tarvitsemme parempaa johtajuutta, uutta johtajuutta, kehittyneempää johtajuutta. Oli kysymys sitten kasvusta, innovaatiosta tai politiikasta, uusi, parempi johtajuus on esityslistalla, usein ihan kärjessä.

Ja vaikeahan tuota on kritisoida. Kaikki halunnevat parempaa johtajuutta, koska ainoastaan mielenvikainen toivoisi huonompaa sellaista.

Samalla on tärkeää muistaa, että johtajatkin ovat osa tätä kaikkea, eivätkä aina sillä tavalla kuin tapaamme kuvitella.

Hyvä johtajuus ei nimittäin ole pelkästään johtajan luomaa. Päinvastoin, ilman hyviä alaistaitoja hyvä johtajuus on miltei mahdotonta. Tästä huolimatta puhumme uskomattoman vähän siitä, miten alaistaitoja voisi kehittää, puhumattakaan siitä, että taidoille annettaisiin arvoa.

Johtajuutta kyllä oletetaan ja odotetaan, sen sijaan että sitä yhdessä mahdollistettaisiin. Ehkä meillä siis on sellaiset pomot, jotka ansaitsemme. Se tosin on ajatuksenakin niin kauhistuttava, että tapaamme kieltää sen.

Joidenkin korviin tämä kuulostanee pahimman sortin huijaukselta. Ensin pomo on surkea, ja sitten siitä syyllistetään alaisia!

Ei se tietysti ihan näinkään mene. Johtajien on otettava vastuu omasta työstään, aivan kuten kaikkien muidenkin. Mutta olisi suuri virhe unohtaa, että jonkun tulisi ajatella myös pomoa, johtajaa, esimiestä. Hänkin kokee epävarmuutta, hänkin tarvitsee tukea, hänkin voi aika ajoin olla loppuun palanut – vaikkei hän sitä aina näytä.

Välillä sanotaan, että mitä korkeampi pesti, sitä yksinäisempi ihminen on, ja tässä on paljon totuutta. Mutta se ei tarkoita, että asian täytyy olla näin.

Pomoakin saa puhutella. Pomoltakin saa kysyä, miten hänellä menee. Pomollekin saa antaa tukea, ja pomoakin saa tsempata. Niin – pomoa saa jopa lohduttaa, kun hän on surullinen.

Ei se heikennä hänen johtajuuttaan, päinvastoin. Hyvällä johtajalla on onnelliset alaiset. Mutta samalla hyvillä alaisilla on onnellinen johtaja. Luoja tietää, miten paljon voisimme poistaa Suomesta stressiä, pompottamista ja pönöttämistä, jos tästä keskusteltaisiin hieman enemmän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!