Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nelihenkiseltä perheeltä saattaa upota satoja euroa roskikseen vuodessa – näin vähennät hävikkiä

Ruokahävikki tulee perheille kalliiksi.

Raha
 
Trond H. Trosdahl Lehtikuva
Kasviksia menee paljon hävikkiin. Vaikkapa tomaatti on usein parhaimmillaan pehmeänä.
Kasviksia menee paljon hävikkiin. Vaikkapa tomaatti on usein parhaimmillaan pehmeänä. Kuva: Trond H. Trosdahl Lehtikuva

1 Osta se, minkä syöt.
Käytä ostoslistaa, äläkä tee heräteostoksia. Hyvä vinkki on ottaa jääkaapin sisällöstä kuva ennen kuin menee kauppaan. Se muistuttaa, mitä kaapissa on. Kasviksia menee paljon hävikkiin. Kannattaa ostaa yksittäisiä perunoita ja juureksia eikä jättipusseja. Tuoreet yrtit voi pakastaa tai kuivata.

2 Säilytä oikein.

Hedelmät erittävät etyleeniä ja kypsyttävät toisiaan sekä muita kasviksia. Vaikkapa kurkku pysyy hyvänä pidempään, kun sitä ei säilytetä banaanien vieressä. Jääkaapin lämpötilan pitäisi olla kahdesta kuuteen astetta. Usein se on liian lämmin. Ovihylly, jossa säilytetään maitotuotteita, on vihanneslokeron lisäksi lämpimimpiä paikkoja.

3 Luota aisteihisi.

Parasta ennen -päiväys kertoo, milloin tuote on valmistajan mukaan parhaimmillaan. Se ei kerro, onko tuote pilalla. Esimerkiksi hapanmaitotuotteet säilyvät avaamattomina pitkiäkin aikoja. Jos tuote ei haise eikä siinä ole silmin havaittavia muutoksia, sitä voi maistaa. Nahistunut porkkana uppoaa hyvin keittoon. Tomaatit taas ovat pehmeinä usein parhaimmillaan.

4 Älä sullo pakastimeen.

Jos on itse valmistanut ruokaa, se säilyy jääkaapissa jopa yllättävän hyvin. Esimerkiksi kasvisruoka tuskin menee pilalle vielä kahdessa päivässä. Ruoka-ohjeet on tehty neljälle ihmiselle. Yhden tai kahden hengen talouksissa kokataankin usein liian suuria määriä. Pakastaminen ei välttämättä kannata, koska tähteet unohtuvat helposti. Ruoka voi yhtä lailla päätyä roskikseen, kun se puolen vuoden päästä löytyy pakastimesta.

5 Tuunaa ruokaa.

Opettele hyödyntämään tähteet ja ne raaka-aineet, jotka sinulla jo on. Netissä on sivustoja, johon voi syöttää kaapissa olevat raaka-aineet, ja ne antavat ehdotuksia aterioiksi. Tähteitä voi käyttää keittoihin, munakkaisiin ja pitsaan.

Juttua varten on haastateltu asiantuntija, kotitalousopettaja Elina Ovaskaista Motivasta.
Reseptihaku: www.saasyoda.fi/reseptihaku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!