Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mainos ei enää vain mainosta vaan tarjoaa sisältöä – sosiaalinen media on täynnä sisältömarkkinointia

Digitaalisessa maailmassa mainostajat kilpailevat kuluttajien huomiosta enemmän kuin koskaan. Alan muotisana on sisältömarkkinointi. Valiolla on jo minisarja ja Osuuspankilla lyhytelokuva, ja Raha-automaattiyhdistyksellä kaksi omaa mediaa. Kaupallisen ja ei-kaupallisen sisällön raja hälvenee. Mitä siitä seuraa?

Raha
 
Näin kuvaat onnistuneen kotivideon lapsiperheen arjesta
Näin kuvaat onnistuneen kotivideon lapsiperheen arjesta
Toimittaja Elisa Miinin on mukana Valion uudessa minisarjassa, jossa kolme äitiä kuvaavat lapseperheensä arkea. Hän kertoo, miten syntyy onnistunut kotivideo tai videoblogi.

Kun Elisa Miininin kuusi kuukautta vanha Isak -poika ryömi ensimmäistä kertaa, ihmetyksen lisäksi ensireaktio oli napata videokamera lipaston päältä.

Tämä ei vielä kuulosta oudolta, mutta harvinaisempaa on, että Miinin saa vauva-arjen kuvaamisesta myös palkkaa.

Hän on yksi kolmesta äidistä, jotka kuvaavat lapsiperheensä elämää Valion uuteen minisarjaan.

Kyseessä ei ole varsinaisesti mainos, sillä sarjassa ei esitellä Valion tuotteita. Uudenlaisesta mainonnasta kuitenkin on kysymys.

Enää emme istu television ääressä ja katso kiltisti läpi lempiohjelmamme mainostaukoja. Voimme kelata mainosten ohi tai asentaa nettiselaimeen mainoksenesto-ohjelman.

Ja vaikka ei välttelisi mainoksia, tarjontaa on niin paljon, että vain harva jää mieleen.

Siksi yritykset kilpailevat kuluttajien huomiosta entistä luovemmin keinoin.

Markkinointialan muotisana on nyt sisältömarkkinointi. Sen perusajatus on, että sisältö on markkinointia tärkeämpää.

Ville Männikkö
Elisa Miinin kuvaa perhe-elämäänsä Valion minisarjaan. Palkan lisäksi hän saa itselleen valmiiksi leikattuja videoita pojistaan Emilistä (vas.) ja Isakista.
Elisa Miinin kuvaa perhe-elämäänsä Valion minisarjaan. Palkan lisäksi hän saa itselleen valmiiksi leikattuja videoita pojistaan Emilistä (vas.) ja Isakista.

Sisältömarkkinoinnissa ei pyydetä rahaa, kehuta yritystä tai kirjoiteta mainostekstejä. Sen sijaan luodaan mielikuvia, jotka tukevat brändiä.

Terminä sisältömarkkinointi on kansainvälisestikin uusi, ja se alkoi yleistyä vasta 2011. Monet yritykset ovat kuitenkin jo pitkään tehneet sisältömarkkinointia kutsumatta sitä tällä nimellä.

Jo 1800-luvun lopun Amerikassa traktoreistaan tunnettu John Deere alkoi julkaista maanviljelijöille The Furrow -lehteä, jossa neuvottiin, miten tehdä bisneksestä kannattavampaa.

Artikkeliin liittyvät

Suomessa ilmiö on sosiaalisen median ansiosta lyönyt kunnolla läpi vasta viime vuosina.

Osuuspankki julkaisi keväällä Loksahdus-nimisen lyhytelokuvan, jonka ensi-ilta oli television mainoskatkolla huhtikuun lopussa. Sen jälkeen mainos julkaistiin Youtubessa.

Raha-automaattiyhdistys puolestaan on luonut kaksi omaa mediaa, jotka kertovat RAY:n toiminnasta eri näkökulmista.

Uusia esimerkkejä putkahtelee koko ajan.

Ilmiön tuoreudesta kertoo, että Suomessa sisältömarkkinointia ei ole vielä juuri tutkittu mainostoimistojen ulkopuolella.

Tampereen yliopiston tutkija Niina Uusitalo on mukana tutkimusprojektissa, jossa tarkastellaan sisältömarkkinoinnin muuttumista osaksi kuluttajien mediankäyttöä ja arkea sekä mediayleisön että yritysten näkökulmasta.

Loppuvuodesta julkaistava tutkimus toteutetaan yhteistyössä Journalismin, viestinnän ja median tutkimuskeskus Cometin ja Circmi-tutkimusryhmän kesken, ja sen rahoittaa Helsingin Sanomain Säätiö.

Uusitalon mukaan nyt panostetaan erityisesti aikakauslehtimäisiin sisältöihin verkossa ja printissä.

Esimerkiksi Alkon Etiketti-lehti julkaisee reseptejä ja artikkeleita. H&M-vaateketjun asiakaslehti on alkanut julkaita henkilöhaastatteluita.

"Yllättävin havainto tähän mennessä on ollut, että mediankäyttäjät eivät arvottaneet markkinointisisältöjä vähempiarvoiseksi kuin journalistisia sisältöjä", Uusitalo kertoo.

"Sisällön arvo määrittyi sen perusteella, mikä sen merkitys ja hyöty oli heille henkilökohtaisesti esimerkiksi tiedonhaussa tai identiteetinrakennuksessa."

Uusitalon mielestä huolestuttavaa sisältömarkkinoinnissa on, jos kuluttajat eivät enää erota kaupallista sisältöä ei-kaupallisesta.

"Sisältömarkkinoinnilla on taipumus häivyttää markkinointipyrkimys julkaisemalla kuluttajan kannalta kiinnostavaa, hyödyllistä ja arvokasta tietoa. Kysymys siitä, kuka tiedon on tuottanut, tulee tärkeämmäksi, ja medialukutaito korostuu entisestään", Uusitalo pohtii.

Tutkimuksien mukaan nuoremmat sukupolvet eivät koe yritysten tarjoamia sisältöjä yhtä ongelmallisiksi kuin vanhemmat sukupolvet.

Vielä isompi muutos on Uusitalon mielestä se, että yhä suurempi osa tiedosta on yritysten luomaa. Näissä sisällöissä houkuttelee erityisesti maksuttomuus.

"Sisältömarkkinointi voi johtaa tiedonsaannin yksipuolistumiseen. Ei synny kriittistä näkökulmaa yritysten toimintatapoja tai kulutuskulttuuria kohtaan."

Usein yritykset palkkaavat mainostoimiston, joka ehdottaa sisältömarkkinointia uudeksi lähestymistavaksi.

Liisa Takala
Inhimillisiä uutisia kiersi kesällä RAY:n rahoittamia kohteita. Helmiina Suhonen ja Annukka Pakarinen tekivät juttua Petri Mäkiharjusta ja Sami Salmisesta, jotka osallistuivat Sininauhaliiton toimintaan Sipoossa.
Inhimillisiä uutisia kiersi kesällä RAY:n rahoittamia kohteita. Helmiina Suhonen ja Annukka Pakarinen tekivät juttua Petri Mäkiharjusta ja Sami Salmisesta, jotka osallistuivat Sininauhaliiton toimintaan Sipoossa.

Esimerkiksi RAY:n Inhimillisiä uutisia on mainostoimisto Mirumin luomus. Inhimillisiä Uutisia on RAY:n oma media, joka kertoo pelituotoilla tehtävästä työstä.

Mirumin luovan johtajan Liisa Paasion mukaan idean takana oli alun perin kaksi kysymystä: miten järjestöjen tekemä työ tehtäisiin näkyväksi ja samalla parannettaisiin mielikuvia pelaamisesta.

"Digitalisaation jälkeen ihmiset voivat valita viestinsä tehokkaammin. Ellei sisältö ole laadukasta, merkityksellistä ja jollain tavalla asetu osaksi ihmisten elämää, sillä ei ole mitään virkaa", Paasio sanoo.

Inhimillisiä uutisia lanseerattiin kesäkuussa 2014. Kahdessa viikossa kävijöitä tuli nettisivuille yli 200 000.

Erityisen tärkeää sisältömarkkinoinnissa on "engagement rate", joka kertoo Facebook-sivun seuraajien sitoutumisesta mainostajan julkaisuihin tykkäämällä, klikkaamalla, kommentoimalla tai jakamalla. Luku on viestiin reagoineiden osuus viestin nähneistä.

Inhimillisillä uutisilla sitoutuminen on parhaimmillaan ollut 163 prosenttia.

Tällaisten lukujen perässä sisältömarkkinointia tehdään.

"Enää ei voida tehdä lyhyitä mainoskampanjoita, vaan kuluttajan kiinnostusta on pidettävä yllä koko ajan", Paasio sanoo.

Toinen RAY:n media on asiakaslehti Raymond. Lehdellä on satojatuhansia lukijoita, ja se on voittanut useita mainos- ja journalismialan palkintoja.

Toisin kuin Inhimillisissä uutisissa, Raymondin tekemisessä ei ole missään vaiheessa käytetty mainostoimistoa.

Toimituspäällikkö Tero Salonen kertoo, että laadukkaan sisällön tekemiseen ei aina välttämättä tarvita suurta budjettia. Hän on ainoa, joka tekee Raymondia kokopäiväisesti, ja suurin osa jutuista tilataan freelance-toimittajilta.

Tiukan konseptin ja pienen ydintiimin ansiosta Raymondia on Salosen mukaan halvempaa tehdä kuin RAY:n aikaisempaa asiakaslehteä.

Osuuspankin lyhytelokuvan takana ovat mainostoimisto Miltton Creative ja Cocoa Helsinki.

Videolla nuori pariskunta kamppailee työn ja perhe-elämän yhteensovittamisen kanssa. Osaksi ratkaisua tulee lopulta pankkipalveluiden keskittäminen, vaikka sitä ei suoraan videolla sanota. Lopuksi mieshahmo kertoo, kuinka "viime aikoina on tuntunut, että asiat ovat loksahtaneet paikoilleen".

Miltton Creativen suunnittelijan Mikko Hakkaraisen mukaan lyhytelokuvan kautta haluttiin osoittaa, että OP tuntee suomalaisten arjen iloineen ja suruineen.

"Haluttiin luoda tarina, johon ihmiset voivat samaistua, ja sitä kautta tavallista mainosta voimakkaampi tunnereaktio."

Hakkarainen kertoo, että sisältömarkkinoinnin merkitys on huomattu Suomessa vasta viime vuosina, kun taas Ruotsissa on tehty "maailman parasta sisältömarkkinointia" jo vuosia. Hänen mukaansa esimerkiksi Britanniassa Youtuben katsotuimmat mainokset ovat yli kaksi minuuttia pitkiä.

"Nyt kun sisältömarkkinoinnin merkitys liiketoiminnan kannalta on ymmärretty Suomessa, eletään kiinnostavia aikoja. Haasteena on olla häiritsemättä ihmisten päivää ja saada heidät hakeutumaan sisältöjen pariin vapaaehtoisesti. Huomiosta tapellaan ihmisten parhaiten kavereiden jakamien sisältöjen ja kissavideoiden kanssa."

Palaute lyhytelokuvasta on Hakkaraisen mukaan ollut positiivista. Osa katsojista kiitteli, että kerrankin jaksoi katsoa mainoksen kokonaan. Toiset sanoivat, että eivät tunnistaneet lyhytelokuvaa mainokseksi vasta kuin lopussa, kun OP:n logo ilmestyy ruudulle.

Ääriesimerkki sisältömarkkinoinnista on amerikkalainen energiajuomayhtiö Red Bull, joka tehtailee Youtubeen extreme-videoita.

Yhdellä Red Bullin videolla itävaltalainen Felix Baumgartner hyppää stratosfääristä kaikkien aikojen korkeimmalta suoritetun vapaapudotuksen. Videolla on yli 38 miljoonaa katsojaa.

Red Bull on saavuttanut niin vakaan oman median, että mainostilan ostamisen sijaan Red Bull myy nyt itse mainostilaa muille.

Lisäksi yritys on perustanut Red Bull Music Academy -musiikkikoulun, joka järjestää koulutuksia eri puolilla maailmaa. Red Bull Media House onkin jo täysin eriytetty brändin energiajuomabisneksestä.

"Luomiensa sisältöjen avulla Red Bull on ominut kokonaisen sisältöaiheen, eli extreme-urheilun", sanoo sisältömarkkinointiin erikoistuneen Vapa Median toimitusjohtaja Ida Hakola.

"Näin kuluttajien mielessä brändiin liittyy paljon erilaisia tarinoita, jotka edustavat tiettyä elämäntapaa. Yksittäisten kampanjoiden sijaan tarinankerronta on jatkuvaa."

Sosiaalisessa mediassa myös itse kuluttajat ovat monin tavoin osa mainontaa.

Trendi lähti liikkeelle blogeista, kun niiden suosio huomattiin muotimaailmassa. Yritykset alkoivat maksaa bloggaajille tuotteidensa käyttämisestä.

Viimeksi pelikentälle ovat tulleet videoblogit.

Tänä kesänä esimerkiksi Juissi palkkasi nuoria kesäsomettajia, joiden tehtävänä on "juttujen, kuvien ja videoiden julkaiseminen Juissin Facebookissa, Instagramissa ja Youtubessa sekä edustustehtävät Juissi-tapahtumissa".

Sisältömarkkinoinnin ajatuksena on, että mainonta saa uskottavuutta ja kuluttajan on helpompi samaistua yrityksen sanomaan, jos asioista kertovat ihmiset itse.

Elisa Miinin kertoo lähteneensä mukaan Valion minisarjaan, koska hän halusi saada vauvavuodesta pysyvän muiston, jonka joku myös editoi valmiiksi.

"Se on helpompaa kuin että käsissä olisi 20 tuntia kotivideota, jota kukaan ei koskaan katso", hän sanoo.

Palkaksi hän saa könttäsumman, joka on osa-aikatyöhön verrattavissa.

Kun Miininin nyt viisivuotias poika oli vauva, hän taltioi ajan kirjoittamalla blogia. Videoblogin pitämisestä hänellä ei ollut kokemusta, mutta radio- ja tv-alan opintojen ansiosta työskentely kameran kanssa oli tuttua.

Miinin kertoo itse lukevansa muutamia äiteyteen liittyvää blogia. Hänen mielestään parasta niissä on vertaistuki.

"Se auttaa, kun näkee jonkun, joka on yhtä väsynyt. Tai voi vertailla, milloin muiden vauvat ovat esimerkiksi alkaneet syömään kiinteitä."

Toisaalta vertailussa on myös vaaransa, jos annettu kuva on liian siloteltu. "Aina on joku, jonka vauva nukkuu kaikki yöt täydellisesti, ja silloin blogi ei toimi vertaistukena, vaan aiheuttaa enemmän ahdistusta."

Valion sarjassa tarkoituksena ei ole näyttää kaikkea, vaan Miinin valitsee, mitä hän kuvaa. Esimerkiksi sotkuista kotia hän ei halua näyttää julkisuuteen.

Ainoa sääntö, jonka Miinin on Valiolta saanut, liittyy äidinmaidonkorvikkeisiin. Suomen lain mukaan niitä ei saa mainostaa, joten niitä ei saa kuvata eikä niistä saa puhua.

Keskustelua kaupallisen ja ei-kaupallisen sisällön sekoittumisesta on herättänyt erityisesti natiivimainonta. Se on sisältömarkkinoinnin muoto, jossa yritys julkaisee ympäristöönsä sulautuvia mainoksia jollain ulkoisella alustalla, kuten Facebookissa tai uutissivustoilla.

Lain mukaan mainos pitää selvästi erottaa journalismista.

Myös Helsingin Sanomat julkaisee natiivimainontaa verkkosivuillaan. HS:n liiketoimintajohtajan Petteri Putkirannan mukaan lehden julkaiseman mainonnan, ja siten myös natiivimainonnan, pitää olla lehden arvojen mukaista.

"Meillä on sisäinen prosessi, jossa rajatapaukset tarkistutetaan ylimmällä johdolla. Mainossisältö ei saa olla virheellistä tai totuuden vastaista. Esimerkiksi alkoholimainonnassa ei saisi yrittää perusteettomasti kertoa myönteisistä terveysvaikutuksista."

Julkisen sanan neuvosto on antanut natiivimainonnasta ohjeistuksen, jonka mukaan myös Helsingin Sanomat toimii, kertoo päätoimittaja Kaius Niemi.

"On lukijan, mainostajan ja lehden etu, että natiivimainokset erottautuvat selkeästi sisällöstä."

Helsingin Sanomissa toimituksellinen ja kaupallinen sisällöntuotanto pidetään erillään, eli toimittajat eivät tee natiivimainontaa.

Joissain kansainvälisissä mediataloissa, kuten The New York Timesissa, on natiivimainonnalle jo oma osastonsa ja mainonta vastaa laadultaan lehden muita juttuja.

Miten sisältömarkkinoinnissa sitten huolehditaan eettisyydestä?

Raymondin Tero Salonen kertoo, että asiakaslehti julkaisee muun sisällön joukossa tietyn määrän peliaiheisia juttuja, mutta aiheen käsittelytavoissa on sääntöjä.

"Esimerkiksi pelaamista ja alkoholia ei käsitellä yhdessä. Eikä peliriippuvuudesta koskaan lasketa leikkiä", Salonen kertoo.

Myös Inhimilliset Uutiset toimii tiukan konseptin mukaan.

"Kirjoitamme sosiaalisesti vaikeista aiheista, kuten asunnottomista sekä päihde- ja mielenterveyskuntoutujista. Kiinnitämme paljon huomiota siihen, ettei sisältö lipsahda sosiaalipornon puolelle, mutta minkäänlaista tarvetta sensuroida toimittajien kirjoittamia juttuja ei ole", sanoo RAY:n kehittämispäällikkö Marja Vest.

Kaupallisen ja ei-kaupallisen sisällön rajan hälvenemistä on pohtinut myös Valiolle elämäänsä kuvaava Elisa Miinin.

Toimittajana hänelle on erityisen tärkeää, että katsoja tietää, milloin sisällön taustalla on yritys.

"Sille olen allerginen, jos vaikka bloggaaja saa tavaraa ja mainostaa sitä ilman, että lukija tietää lukevansa mainosta."

"Jos raja on kuluttajalle selvä, en näe ongelmaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!