Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaikki me olemme ahneiksi väitettyjä omistajia

Raha
 
Annukka Oksanen
Annukka Oksanen on Kööpenhaminassa asuva Pohjoismaihin, talouteen ja politiikkaan erikoistunut toimittaja.

Fiskars järkytti suomalaisia tällä viikolla kertomalla, että harkitsee perinteikkään Arabian keramiikkatehtaansa lopettamista. Taas alkoivat yhdet yt-neuvottelut. Niiden jälkeen moni menettää työpaikkansa.

Pörssin syytä, omistajien syytä, tällaisiin uutisiin on viime aikoina herkästi reagoitu.

Mikä ihmeen "pörssi"? Mitkä "omistajat"?

Pörssi ei ole erillinen kukkaro jossain tuolla rahoitusmarkkinoiden syövereissä, vaan me kaikki olemme pörssissä. Me olemme omistajia, noita ahneiksi arveltuja voitontavoittelijoita.

Katsotaan vaikka Fiskarsin omistajaluettelosta. Siellä Ehrnroothien, von Julinien ja Fromondien välissä suurimpien omistajien listalla ovat Varma ja Ilmarinen, työeläkeyhtiöt.

Varman ja Ilmarisen nimet löytyvät myös monen muun suomalaisyrityksen suurimpien omistajien listalta. Ne ja muut eläkeyhtiöt sijoittavat meidän rahojamme. Niin saamme eläkettä joskus tulevaisuudessa.

Rahojamme voi pyöriä pörssissä myös ammattijärjestömme kautta, sillä valtaosalla ammattijärjestöistä on jonkinlainen sijoitusstrategia.

Aika moni suomalainen sijoittaa myös itse suoraan osakkeisiin tai rahastoihin. Se on hyvä, sillä maailmassa ei ole pärjätty ilman pääomaa enää tuhansiin vuosiin.

Pörssi on joukkorahoitusta. Pörssissä sijoittajat ostavat ja myyvät osakkeita eli yrityksen palasia tulevan tuoton toivossa, aivan kuten netin joukkorahoitussivuilla voi sijoittaa tulevaan teatteriesitykseen, kirjaan tai lempiradioasemansa toimintaan.

Omistaminen ei tee kenestäkään automaattisesti ahnetta. Omistaja voi toki olla ahne, mutta ahne voi olla muutenkin. Omistajat eivät eroa muista siinäkään, että hekin lipsuvat syyttämään epäonnistumisista herkästi ulkopuolisia tahoja, kuten poliitikkoja, maailman tolaa ja joskus jopa pörssiä eli meitä muita omistajia.

Pörssi ei ole täydellinen eikä se toimi moraalisesti aukottomasti. Miten se voisikaan, kun se on täynnä ihmisiä. Mutta se on meille elintärkeä joukkorahoituskeino.

Eri asia on, mikä on kenenkin mielestä kohtuullista. Siitä meidän voitontavoittelijoiden on aina hyvä keskustella.

Kirjoittaja on talouteen ja politiikkaan erikoistunut vapaa toimittaja. Hän ei siedä tositeeveetä mutta jaksaa seurata loputtomiin rahoitusinstrumenttien seikkailuja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!