Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaiset aikovat haastaa ruotsalaiset erävaatemarkkinoilla – mutta millä eväillä?

Urpo Saastamoinen teetti 1960-luvulla itselleen sarkasta täydellisen metsästyspuvun. Siitä alkoi Sastan tarina, joka on kuin koko suomalaisen vaatealan historia: takana on nousu, idänkauppa ja 1990-luvun aallonpohja. Nyt Sasta tähtää maailmalle, ja sarkakin tekee uutta tuloaan.

Raha
 
Pentti Vänskä
Urpo Saastamoisen (vas.) perustamaa perheyritystä johtavat nyt lapset Jari Saastamoinen ja Kirsi Kärkkäinen.
Urpo Saastamoisen (vas.) perustamaa perheyritystä johtavat nyt lapset Jari Saastamoinen ja Kirsi Kärkkäinen. Kuva: Pentti Vänskä

Iivari, 3,5-vuotias karkeakarvainen mäyräkoirauros, nuuhkii innokkaasti puolukkavarvikkoa Pielisen rannalla Nurmeksessa, Pohjois-Karjalassa. Se haluaisi jahtiin.

"Iivari ajaa jäniksiä. Se on sitkeä koira", kehuu sen isäntä Urpo Saastamoinen.

Saastamoinen on nurmeslaisen erävaatevalmistaja Sastan perustaja. Vielä 77-vuotiaana hän on innokas metsästäjä ja kalastaja.

Näillä eväillä Sasta pyrkii maailmalle

 Sastan tavoitteena on kasvaa kansainväliseksi brändiksi.

 Sillä on kolme mallistoa: metsästys, kalastus ja outdoor eli ulkoilu.

 Kalvovaatteiden lisäksi Sasta tekee esimerkiksi perinteisiä sarkavaatteita. Sarkavilla ja muut luonnonmateriaalit kiinnostavat ihmisiä yhä enemmän.

 Sasta haluaa olla suomalainen erävaatevalmistaja, jonka tuotteet suunnitellaan Nurmeksessa metsien keskellä ja Pielisen rannalla.

 Sastan vaatteita testaavat suomalaiset metsästäjät ja kalastajat.

 Tuotteista tehdään käyttötarkoituksen mukaisia, ylimääräinen karsitaan.

Loppukesästä hän on nostanut Pielisestä syväongella isoja ahvenia. Hirvijahti alkaa pian, lintumetsällekin on ehdittävä, ja tietenkin vietävä Iivari jänismetsälle.

"Jos olisin syntynyt Davy Crockettin aikaan, en olisi muuta tehnytkään kuin metsästänyt ja hankkinut sillä perheelle elannon", Saastamoinen sanoo.

Mutta hän ei syntynyt villiin länteen, vaan 1938 nurmeslaiseen kauppiasperheeseen. Turkisten metsästys ei tuonut enää leipää edes Pohjois-Karjalan erämaiden keskellä.

Unelma toteutui silti mutkan kautta. Urpo Saastamoisesta tuli erä- ja ulkovaatteiden valmistaja.

Tänään 46 vuotta myöhemmin perheyhtiö Sastan johdossa ovat Saastamoisen lapset, toimitusjohtaja Jari Saastamoinen ja tuotepäällikkö Kirsi Kärkkäinen. He tähtäävät erävaatteilla nyt maailmalle.

Sastan tarina alkaa täydellisestä metsästyspuvusta.

Reserviupseerikoulussa 1950-luvun lopulla Urpo Saastamoinen oli päässyt muiden varusmiesten kanssa koekäyttämään ruskeaa sarkapukua. Myöhemmin armeija otti tämän puvun harmaana käyttöönsä.

Saastamoisen mielestä sarkapuku oli erinomainen metsästysasu. Hän halusi samanlaisen, mutta vihreän.

Mies tilasi pakan vihreäksi värjättyä sarkavillaa ja teetti ompelijalla siitä armeijan mallin mukaisen puvun.

"Kun menin metsälle, kaverit sanoivat, että minä haluan samanlaisen. Niitä alkoi mennä kaupaksi", hän kertoo.

"Isä keksi yritykselle nimen Sasta sukunimen mukaan. Ei saasta, vaan Sasta."

Urpo Saastamoisen isä Eino Saastamoinen oli perustanut omaa nimeään kantavan toiminimen jo 1935. Torikauppiaana aloittaneella isällä oli kauppa, josta sai kaikkea rintasokerista housuihin ja henkseleihin.

Vanhin poika Urpo kävi Helsingin liikemiesten kauppaopiston. Vaikka Helsinki oli viedä nuoren miehen kokonaan, hän päätti kuitenkin palata jatkamaan isänsä työtä Nurmeksessa.

Pentti Vänskä
Kauppiaan poika Urpo Saastamoinen (oik.) perusti Sastan 1960-luvulla. Nyt yritystä pyörittävät hänen lapsensa Jari Saastamoinen ja Kirsi Kärkkäinen.
Kauppiaan poika Urpo Saastamoinen (oik.) perusti Sastan 1960-luvulla. Nyt yritystä pyörittävät hänen lapsensa Jari Saastamoinen ja Kirsi Kärkkäinen.

Kaupungistuminen oli 1960-luvulla hyvässä vauhdissa, ja Nurmeksestakin muutti väkeä isompiin kaupunkeihin.

Saastamoiset halusivat, että kaupassa riittää housunostajia vastedeskin, joten he alkoivat kehitellä nurmeslaisia työllistävää teollista toimintaa. Siihen tähtäsi myös uusi elinkeinolaki, joka kannusti yrityksiä työllistäviin investointeihin.

Urpo Saastamoinen osti ompelukoneita, sillä kaupassa oli jo ollut pienimuotoista ompelutoimintaa ja sarkapuvulle riitti kysyntää. Tuotevalikoima laajeni. Sasta koulutti työväkeä, hankki lisää koneita ja uusia toimitiloja.

Vuosien kuluttua se kehitti oman Weasel-lastenvaatemalliston ja laajensi myöhemmin aikuisten ulkoiluvaatteisiin.

Yritystoiminnassa oli mukana Saastamoisen koko perhe. Urpo Saastamoisen silloinen vaimo ja lasten äiti Maija Saastamoinen suunnitteli lastenvaatteita. Lapset Jari ja Kirsi kasvoivat ompelukoneiden hurinassa, vaatetusmessujen vilinässä ja liikkeen vaaterekkien välissä.

Vaateteollisuudella meni hyvin. Sastakin työllisti enimmillään 120 työntekijää Nurmeksessa. Vaatteita meni myös ulkomaille, kuten Norjaan, Ruotsiin, Britanniaan ja tietenkin Neuvostoliittoon.

"Meillä oli iskulause: Sasta aate, nasta vaate", Urpo Saastamoinen muistelee.

Alan ylle alkoi kerääntyä synkkiä pilviä. Kaukoidästä alkoi virrata yhä enemmän halpoja vaatteita, ja marketit tappoivat pieniä erikoisvaateliikkeitä.

Jari Saastamoinen siirtyi Sastan toimitusjohtajaksi 1990. Edessä oli suuria muutoksia ja ikäviä päätöksiä. Lomautukset ja irtisanomiset alkoivat.

Yritys siirsi ensin osan toiminnasta Unkariin. 1992 koneita vietiin Neuvostoliitosta irtautuneeseen Viroon, jonne perustettiin tytäryhtiö. Samoin teki suuri osa alan yrityksistä.

"On se hyvä, että vanhat ukot siirtyvät sivuun. Minusta ei olisi ollut siihen. Olisin pelännyt, että ryssän panssarit kerran kun kääntyy, koneet ovat motissa", Urpo Saastamoinen sanoo.

"Irtisanomiset olisivat olleet isälle katkera paikka, kun periaatteena oli ollut työllistäminen", Jari Saastamoinen jatkaa.

"Ei se helppoa ollut minullekaan, mutta yritimme hoitaa asiat fiksusti."

Alan työpaikat lähtivät Suomesta nopeasti. Tekstiili- ja vaatetusteollisuuden jäsenyritykset työllistivät 1996 noin 14 000 ihmistä, ja 2006 vajaat 9 000. Vuonna 2013 alalla oli Suomessa noin 6 800 työntekijää.

Sastakin lopetti 2004 kokonaan tuotantonsa Nurmeksessa. Jäljelle jäivät pääkonttori ja suunnittelu.

Nyt palkkalistoilla on Suomessa kahdeksan ihmistä. Nurmeksessa ompelukoneita käyttää enää malliompelija Ritva Korhonen. Tuotanto on pääosin Baltiassa.

Pentti Vänskä
Malliompelija Ritva Korhonen on työskennellyt Sastalla 36 vuotta. Hän on ainoa, joka vielä käyttää ompelukoneita pääkonttorin kellarissa Nurmeksessa.
Malliompelija Ritva Korhonen on työskennellyt Sastalla 36 vuotta. Hän on ainoa, joka vielä käyttää ompelukoneita pääkonttorin kellarissa Nurmeksessa.

Erävaatteet ovat yhä Sastan kivijalka. Vedenpitävät Gore-Tex ja kalvovaatteet ovat vallanneet erä- ja ulkovaatemarkkinat 1990-luvulta lähtien, myös Sastan mallistossa. Kiinnostus perinteistä sarkaa kohtaan on kuitenkin lisääntynyt.

"Tähän saakka ulkovaatteen on pitänyt olla vedenpitävä. Nyt luonnonmateriaalit kiinnostavat: villa, puuvilla, sarkavilla", kertoo tuotteista vastaava Kirsi Kärkkäinen.

Myös Urpo Saastamoinen kehuu yhä sarkapukua, vaikka nykyaikaisia kalvovaatteita löytyy hänenkin kaapistaan.

"Sarka on kuohkean lämmin viileällä ilmalla, ja vaikka se kastuu, se ei tunnu märältä."

Sastan sarkapukuakin on nykyaikaistettu. Se on kevyempi ja virtaviivaisempi. Nykyään se tehdään kierrätetystä villasta, joka tulee Italian Praton alueelta.

Sasta tähyää taas ulkomaille. Ruplan romahdus romahdutti Venäjän viennin, mutta kasvu muualla on korvannut sen.

Vientiä vetää perheyhtiön ulkopuolelta tullut myyntijohtaja Juha Latvala, joka on nykyään myös yhtiön osaomistaja.

"Sasta oli minulle tuttu tuotemerkki, mutta se ei mielestäni saanut sitä huomiota, mitä se olisi ansainnut. Kotimainen toimija, jolla on hienot vaatteet ja hieno tarina, mutta siitä ei pidetä tarpeeksi ääntä", hän sanoo.

Ruotsalaisilla on Fjällrävenit ja Haglöfsit. Latvala on vakuuttunut, että ruuhkaisille erä- ja ulkovaatemarkkinoille mahtuu yksi suomalainen Sasta. Se tähtää kansainväliseksi brändiksi.

Tekstiiliteollisuutta edustavan Suomen Tekstiili & muoti -liiton toimitusjohtaja Anna-Kaisa Auvinen toteaa, että outdoor- eli ulkoilumarkkinat ovat vahvassa kasvussa maailmalla. Siitä osansa haluavat myös suomalaisyritykset.

"Luhta on lähtenyt Icepeakilla vientiin ja menestynyt. Reima, Halti, Joutsen", hän luettelee ulkopukeutumisen suomalaisnimiä maailmalla.

"Outdoorissa suomalaisuus tuo brändille lisäarvoa. Luotetaan muun muassa suomalaiseen kylmäosaamiseen ja laadukkaisiin materiaaleihin."

Suomalaisten vaatteiden vienti kääntyi kasvuun viime vuosikymmenen lopulla. Vielä viime vuonna lähes neljännes viennistä meni Venäjälle, vaikka talouspakotteet olivat jo voimassa.

Pentti Vänskä
Jari Saastamoinen haaveilee tuotannon aloittamisesta taas Suomessa.
Jari Saastamoinen haaveilee tuotannon aloittamisesta taas Suomessa.

Sastan tarina kiinnostaa Latvalan mukaan nykykuluttajaa, joka arvostaa alkuperäisyyttä. Nurmeslainen perheyritys, erävaatevalmistaja erämaiden keskeltä kiehtoo nykypäivän metsästäjiä, kalastajia ja luonnossa liikkujia.

"Sastan tuotteet ovat lähteneet tarpeesta. Monilla mielikuva Suomesta on metsää, järviä ja luontoa. Se on meidän vahvuutemme, kun puhutaan erävaatteista", Latvala sanoo.

"Muotipiireissä ruotsalaiset kollegat saattavat naureskella, että suomalaiset ovat metsäläisiä. Me sanomme, että niin olemme, ja niissä metsäkamppeissa me olemme tosi hyviä."

Latvala on herättänyt Saastamoisetkin huomaamaan mahdollisuutensa.

"Tuli halu ja palo vientiin", Jari Saastamoinen kertoo.

Viime vuonna Sastan liikevaihto oli kaksi miljoonaa euroa, ja tänä vuonna sen odotetaan kasvavan yli kymmenen prosenttia.

"Viiden vuoden päästä liikevaihdon pitäisi olla tuplat nykyiseen. Viennin osuus siitä olisi noin puolet. Tavoittelemme vähintään kymmenen prosentin vuosikasvua, ja tällä hetkellä se näyttää toteutuvan reippaasti."

Sasta pyrkii etenkin Britanniaan, Keski-Eurooppaan ja Norjaan, joissa sillä oli aikoinaan vahva asema. Esimerkiksi Britanniassa käydessään Latvala totesi ilokseen, että kalajokien rannoilla Sasta muistetaan yhä.

"Saksassa puolestaan suomalaisuus on iso arvo. Suomalainen valmistaja ja tuote mielletään heti laadukkaaksi", hän sanoo.

Nykykuluttajat ovat valveutuneita ja kyselevät tuotemerkkien arvomaailmaa. Suomalaiseen metsästyskulttuuriin mielletään luonnon kunnioitus: riistaa metsästetään ruuaksi.

Sastakin tähtää eettisyyteen.

"Emme missään nimessä ole täydellisiä, mutta koko ajan yritämme mennä oikeaan suuntaan", Latvala sanoo.

Jari Saastamoinen haaveilee jopa tuotannon käynnistämisestä Suomessa uudelleen.

"Tuotetta, jossa koneen osuus olisi suurempi kuin erävaatteissa, voisi pystyä Suomessakin valmistamaan kilpailukykyiseen hintaan", hän pohtii.

Erävaatteet ovat päätuote vastedeskin. Pohjois-Karjalan metsissä ja Pielisellä liikkuu tänäkin syksynä Sastan testaajia, tavallisia metsästäjiä ja kalastajia.

"Olemme täällä viimeisten erämaiden keskellä, se tuo uskottavuutta brändille", Jari Saastamoinen sanoo.

"Testilaboratorio on tässä ympärillä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!