Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Minkä hintainen lahja pitäisi viedä lasten synttäreille? Vanhemmmat ja lelumyyjä kertovat

Raha
 
Hanne Salonen HS
Legot ovat suosittuja lahjoja.
Legot ovat suosittuja lahjoja.

Robottihirviö, jota syntymäpäiväsankari pelkäsi niin paljon, että käski heittää lahjan roskiin.

Iso ja kalliisti varustelu Petshop-talo, joka aiheutti lahjan saajassa sekä tämän äidissä lähinnä hämmennystä.

Lasten päiväkoti- ja alakoulukavereille hankittavat syntymäpäivälahjat aiheuttavat vanhemmille päänvaivaa. Yksi lapsi voi saada jopa 10–15 kaverisynttärikutsua vuodessa, ja jos perheessä on useampi tenava, lahjoihin saattaa upota melkoinen potti.

Mikä sitten on sopiva hinta tarha- tai koulukaverin lahjalle?

HS teki päiväkotilasten ja peruskoululaisten vanhemmille epätieteellisen pikagallupin. Siinä selvisi, että yhden mielestä 7–12 euron paketti riittää, toinen ostaa 25 euronkin arvoisia kaverilahjoja. Suurin osa vastanneista piti kuitenkin joko 10–15 euron tai 15–20 euron arvoista lahjaa sopivana.

Juuri 10–20 euron lahjoja useimmat vanhemmat hankkivat myös Helsingin Kampin BR-Leluista, myyjä Helmi Kakkuri kertoo. Mutta ainakin Helsingin keskustassa osa on valmiita maksamaan jopa 30 euroa.

Päiväkodissa ja alaluokilla suuria kaverisynttäreitä järjestetään enemmän kuin ylemmillä luokilla. Vanhemmat kertovatkin ostaneensa pienemmille lapsille hieman edullisempia lahjoja. Kun lapset kasvavat, synttärikutsut harvenevat ja ystävyyssuhteet syvenevät, lahja saa olla vähän kalliimpi.

Vaikka muovikrääsä on vanhemmille yleinen kauhistus, lapsille se on usein mieluista. Pelkkä karkki taas ei ehkä täytä monen aikuisen lahjakriteereitä, mutta ensimmäisen oman suklaalevyn saajasta lahja voi olla aivan paras.

Poikkeavan kalliit kaverilahjat aiheuttavat sen sijaan vaivaantuneen tunteen siitä, että lahjan antajalle pitäisi vastavuoroisesti hankkia kallis lahja.

Lastenkutsuja vietetään yhä enemmän liikunta- ja pelikeskuksissa, joissa synttäreistä saa maksaa usein vähintään lähes parisataa euroa. Kemut voivat luoda paineita lahjallekin.

"Jos juhlat ovat esimerkiksi kalliissa liikuntakeskuksessa, pyrin siihen, että lahja olisi tuolta 15–20 euron hintahaitarin yläpäästä. Jotenkin se tuntuu oikeudenmukaiselta. En kehtaa viedä kympin lahjaa", sanoo espoolainen 5- ja 8-vuotiaiden poikien äiti Heidi Hanhijärvi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!