Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisnaiset juovat eläkkeellä miehiä enemmän – eniten juovat entiset naisjohtajat

Onko alkoholi vaarallista? On, sanovat asiantuntijat, mutta terveelle aikuiselle lasi pari viiniä ei todennäköisesti ole haitallista.

Raha
 
Ville Männikkö
Kuva: Ville Männikkö

1 Alkoholin kemiallinen yhdiste, etanoli CH3CH2OH, on niin paha myrkky, että kun suomalaiset asiantuntijat arvioivat sen ominaisuuksia EU:n kemikaaliselvityksessä, tulokset salattiin. Etanoli sai suomalaistutkijoilta CMR-myrkkyluokituksen eli se aiheuttaa syöpää, vaurioittaa perimää ja vaikuttaa sukupuoliseen kehitykseen. Kun tutkijat ehdottivat EU:ssa etanolille CMR-luokitusta, päätettiin, ettei koko arviointia tehdä. Ei silloin, eikä tänäkään päivänä.

Kaikkia muita kemikaaleja koskevien sääntöjen mukaan alkoholi on niin vaarallista, että sitä ei saisi kuluttajille myydä.

2 Alkoholi on johtava työikäisten kuolemansyy kaikissa länsimaissa.

Suomalaiset ovat maailmassa keskitasoa alkoholikuluttajina. Meillä juodaan noin kymmenen litraa alkoholia vuodessa.

Se on pullo viiniä joka kolmas päivä tai 600 pulloa saunaolutta. EU:n määrittelemän riskijuomisen eli terveydelle haitallisen juomisen rajat ovat naisilla 14 annosta eli pari pulloa viiniä viikossa ja miehillä 21 annosta viikossa.

Monien sairauksien riski kasvaa samassa suhteessa kuin alkoholinkäyttö: näitä ovat verenpainetauti, aivohalvaus, aivoverenvuoto, rintasyöpä, ruuansulatuskanavan syövät ja maksan sairaudet.

3 Alkoholi lihottaa. 1–2 olutta päivässä nostaa painoa 1,5–2 kiloa kuukaudessa. Pullo keskiolutta vastaa kaloriarvoltaan noin 4–5 perunaa. Kolme puolen litran pulloa makeaa siideriä sisältää yhtä paljon sokeria kuin runsas 200 gramman pussillinen irtokarkkeja. Desissä punaviiniä on noin 70–110 kaloria. Pullo punaviiniä vastaa kalorimäärältään kerroshampurilaista ja viisi makeaa snapsia yhtä grillimakkaraa.

4 Sitkeästi elää väite, jonka mukaan 1–2 lasia punaviiniä päivässä on hyväksi elimistölle. Viimeisimmät tutkimustulokset osoittavat, ettei se pidä paikkansa. Niillä, jotka juovat korkeintaan pari lasia päivässä, on usein muutenkin terveellisemmät elämäntavat kuin muilla alkoholinkäyttäjillä.

5 Kun brittilehti Lancet julkaisi 2010 tutkimuksen kaikkien päihteiden haitoista Britanniassa sekä yksilölle että yhteiskunnalle, alkoholi oli selvä ykkönen. Esimerkiksi heroiini jäi kakkoseksi.

6 Suomessa työmiesten ja koulutettujen naisten alkoholinkäyttö liikkuu riskirajoilla. Meillä myös nuoret juovat yhä aikaisemmin ja yhä enemmän, etenkin tytöt. Suomi johtaa naisten maksakirroosiin kuolleisuustilastoja Euroopassa. Suomalaisnaiset juovat eläkkeelle jäätyään enemmän kuin miehet. Eläkeläisistä eniten juovat entiset naisjohtajat.

7 Seuraako alkoholista mitään hyvää? Reippaasta alkoholinkäytöstä on kautta maailmanhistorian seurannut miljoonia ihania romansseja. Viinan voimalla on myös hukutettu sydänsuruja ja kirjoitettu väkeviä romaaneja.

Lähteet: THL, Työterveyslaitos, Sosiaali- ja terveysministeriö, Lancet, WHO.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!