Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähimaksamista on turha pelätä – näillä ohjeilla vältät turvallisuusriskit

Raha
 
kaisa rautaheimo / hs
R-kioskilla Helsingin keskustassa Samu Tyrväisen asiakkaana asioinut Maija Linder käyttää lähimaksamista aina, kun muistaa ja kun se on kaupassa mahdollista.
R-kioskilla Helsingin keskustassa Samu Tyrväisen asiakkaana asioinut Maija Linder käyttää lähimaksamista aina, kun muistaa ja kun se on kaupassa mahdollista. Kuva: kaisa rautaheimo / hs

Lähimaksaminen eli pienten ostosten maksaminen nopeasti ilman tunnuslukua yleistyy nopeasti. Alle 25 euron ostoksia voi maksaa lähiluettavilla pankki- tai luottokorteilla, matkapuhelimella ja pienillä maksutarroilla. Tarran voi laittaa vaikkapa lompakkoon tai puhelimeen. Ostos maksetaan viemällä kortti, puhelin tai tarra lähelle maksupäätettä tai kosketukseen sen kanssa.

Lähimaksamisen turvallisuus arveluttaa joitakin kuluttajia: kun tunnuslukua ei tarvitse näppäillä, voiko joku viedä tililtä rahaa huomaamatta?

Jos noudattaa samaa huolellisuutta kuin muussakin maksamisessa, lähimaksamiseen ei liity erityisiä riskejä. Se voi olla jopa turvallisempaa: jos lähimaksukortti katoaa, sen voi kuolettaa, mutta käteistä ei.

1. Riippumatta siitä, maksatko pikkuostoksia lähiluettavalla kortilla, tarralla, älypuhelimella tai jollakin muulla tavalla, suhtaudu maksutapaan samanlaisella huolellisuudella kuin pankki- tai luottokorttiin. Pidä maksuväline hyvässä tallessa niin, etteivät ulkopuoliset pääse siihen käsiksi.


2. Jos epäilet, että maksuvälinettäsi on käytetty väärin, seuraa tiliotteita. Jos tililtä on veloitettu ylimääräisiä summia, ota välittömästi yhteyttä pankkiin.

Jos lähimaksukortti katoaa, soita sulkupalveluun ja kuoleta maksuväline. Jos lähimaksamiseen käyttämäsi puhelin katoaa, sulje liittymä. Jos olet käsitellyt maksuvälinettä huolellisesti ja sulkenut sen heti katoamisen jälkeen, et ole vastuussa luvattomista maksuista.

3. Jos maksat ostoksia kännykällä, huolehdi, että käytössäsi on näytön lukitus. Älä käytä pääsykoodina helppoja numeroyhdistelmiä kuten 1234 tai 0000. Vaihda pääsykoodia aika ajoin.

4. Käytä tervettä järkeä. Älä luovuta lähimaksamiseen käyttämääsi älypuhelinta, tarraa tai korttia muille.

5. Jos käytät lähimaksamiseen älypuhelinta, hanki siihen tietoturvaohjelmat. Pidä puhelimen käyttöjärjestelmä ajan tasalla. Päivitysten asentaminen on tärkeää, koska niissä usein korjataan tietoturva-aukkoja. Älä kuitenkaan klikkaa sähköpostilinkkejä, joissa pyydetään päivittämään puhelimen ohjelmisto. Ne voivat sisältää haittaohjelmia.

Älä asenna puhelimeen sovelluksia, joiden turvallisuus epäilyttää.

Juttua varten on haastateltu Kristian Luomaa Osuuspankista ja toimistopäällikkö Markku Koposta Finanssivalvonnasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!