Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Feissaajat pitävät järjestöjen taloutta pystyssä – näin uusi lahjoittaja hurmataan

Hyväntekeväisyyden rahoitus riippuu yhä enemmän feissaajien ahkeruudesta. He kehuvat paitaasi, jotta lähtisit lahjoittajaksi.

Raha
 
Feissaaja käyttää virtuaalilaseja saadakseen ihmiset havahtumaan Syyrian humanitääriseen kriisiin
Feissaaja käyttää virtuaalilaseja saadakseen ihmiset havahtumaan Syyrian humanitääriseen kriisiin
Opiskelija Samuli Pitzén, 23, maanittelee helsinkiläisiä ryhtymään ihmisoikeusjärjestö Amnestyn kuukausilahjoittajaksi. Moni ihminen kokee ulkomailla tapahtuvat kriisit kaukaisiksi asioiksi. Pitzén kantaa mukanaan virtuaalilaseja, jotka tuovat Syyrian sisällissodan tuhot iholle: lasien avulla voi katsella kuvamateriaalia sotatoimialueelta kuin olisi itse paikalla. Toimittaja: Olavi Koistinen, kuvaus ja leikkaus: Sami Kero

On harmaa syyspäivä, sellainen, että on syytä iloita, ettei sentään sada.

Opiskelija Samuli Pitzén, 23, valmistautuu seisomaan viisi tuntia torilla ja pysäyttelemään ohikulkijoita. Hän on feissaaja, jonka työnä on maanitella helsinkiläisiä ihmisoikeusjärjestö Amnestyn kuukausilahjoittajiksi.

Iltapäivän aikana vähintään sata ihmistä tulee todennäköisesti torjumaan hänen keskustelunavauksensa.

Ei kiitos, minulla ei ole aikaa, moni sanoo.

Kaikki eivät vaivaudu kommunikoimaan senkään vertaa. Monet nostavat käden itsensä ja feissaajan väliin katsekontaktin peitoksi ja harppovat kiireen vilkkaa eteenpäin. Se tuntuu erityisen tylyltä: kuka kumma vastaa ihmiskontaktiin näin? Tekisikö tämä ihminen samalla tavalla kenellekään toiselle?

Mutta ei torjunnoista kannata hätkähtää. Tässä työssä on oltava hyvä mieli ja paksu nahka.

Feissaajien harteilla on iso osa järjestöjen tuloista. Heidän merkityksensä vain kasvaa, kun hallitus leikkaa ensi vuonna kehitysyhteistyörahoja.

Kello on kolme ja työvuoro alkamassa. Työvuorossa olevat Amnestyn feissaajat kokoontuvat torin laidalla. Tiiminvetäjänä toimiva Pitzén varmistaa, että kaikilla on varustus kunnossa. Onhan kaikilla Amnesty-kansio? Entä lahjoituslomakkeita ja pinssejä, joita tukijaksi ryhtyville annetaan?

Sami Kero HS
Samuli Pitzén sai enemmän kielteistä palautetta sähkösopimusten myyjänä kuin feissaajana.
Samuli Pitzén sai enemmän kielteistä palautetta sähkösopimusten myyjänä kuin feissaajana.

Sitten vaan hommiin ja ensimmäinen tauko viideltä!

Näihin ahkeriin nuoriin ei voi olla törmäämättä Suomen isoissa kaupungeissa keväällä, kesällä ja syksyllä. Hyväntekeväisyysjärjestöt alkoivat Suomessa 2000-luvun alussa kerätä rahaa uudella tavalla: ne palkkasivat työntekijöitä ottamaan kontaktia ohikulkijoihin kadulla.

Keino osoittautui tehokkaaksi. Nykyään toistakymmentä kansalaisjärjestöä kerää Suomessa rahaa feissaajanuorten avulla.

On perusteltua puhua nimenomaan "nuorista". Esimerkiksi Amnestyn feissaajat ovat valtaosin lukioikäisiä tai yliopisto-opiskelijoita.

Monia kaupunkilaisia feissaajat ärsyttävät.

He ovat eläviä mainoksia, joita on vaikea ohittaa. Mainoslakana on helppo sulkea omista silmistä, vaikka se olisi talon kokoinen, mutta ihminen on rakennettu reagoimaan sosiaaliseen kontaktiin. Siihen feissaamisen teho perustuukin.

Se on yksi tärkeimmistä säännöllisten tulojen hankintakanavista monelle järjestölle. Viime vuonna 81 prosenttia Suomen Amnestyn uusista säännöllistä lahjoittajista oli kadulla partioivien ja ovelta ovelle kiertävät feissaajien hankkimia.

Suomen Unicefilla osuus on 46 prosenttia. Myös esimerkiksi Greenpeacen lahjoittajista valtaosa hankitaan feissaamalla.

Feissaajat eivät kerää yksittäisiä lahjoituksia. He hankkivat järjestöille säännöllisiä tukijoita, joiden pankkitililtä rapsahtaa vakiolahjoitus joka kuukausi.

Summan saa lahjoittaja itse päättää. Amnestyllä kymppi on pienin mahdollinen kuukausilahjoitus.

Säännöllisten tulojen varaan järjestöt voivat rakentaa pitkäaikaista toimintaa.

"Feissauksesta tulevat rahat ovat meille absoluuttinen henkireikä", sanoo Amnestyn varainhankintavastaava Marko Pajula.

Hallitus aikoo leikata kehitysyhteistyön määrärahoja ensi vuonna noin 300 miljoonalla eurolla.

Monien järjestöjen, kuten Kirkon Ulkomaanavun ja Unicefin, tuloihin tämä aiheuttaa ison loven, joka on paikattava. Ensi kesänä feissaus on entistäkin tärkeämpi tulonlähde.

Samuli Pitzén on feissannut Amnestylle tämän kesän Oulussa ja Helsingissä. Hän sanoo, että etelässä homma on helpompaa, koska helsinkiläiset tietävät ihmisoikeuksista enemmän. "Oulussa tuli vastaan ihmisiä, jotka eivät olleet koskaan kuulleetkaan Amnestystä."

Kaupunkilaisten askel on Helsingissä kiireisimmillään Kampin Narinkkatorilla. Sen läpi kävellään ripeästi kohti Espoon busseja.

Kiviaukiolla vallitsee tauoton hässäkkä. Radioaseman markkinointimimmit jakavat sinisellä teltalla mainosämpäreitä lehmäpuvussa. Punaisen Ristin kerääjät pitelevät rahapurkkejaan.

Joku on pukeutunut hampaaksi, mutta kaukaa katsoen on vaikea sanoa, mitä hän mainostaa.

Tohinan keskellä Pitzén vaikuttaa asialliselta. Hän kävelee ihmisiä kohti ja kysyy, olisiko teillä hetki alkaa.

Ensimmäinen kontakti: nuori nainen ruskeassa nahkatakissa kiiruhtaa ohi.

Toinen kontakti: vanha rouva kävelee hänkin ohi.

Kolmas kontakti: lyhyttukkainen vaalea nainen pysähtyy juttelemaan. Ei ole kulunut minuuttiakaan, kun Pitzén pääsee jo tositoimiin.

Hän juttelee naisen kanssa runsaat kuusi minuuttia. Hän kertoo, että Amnesty tekee työtä naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämiseksi. Paljon on jo saavutettu – esimerkiksi "lievä raiskaus" eli pakottaminen sukupuoliyhteyteen on poistettu laista rikosmuotona – mutta muun muassa turvakotipaikkoja tarvittaisiin lisää. Asiaa voi edistää lahjoittamalla rahaa Amnestylle, joka lobbaa sen puolesta.

Nainen kursailee. Hän esittää perusteluita ja vastavetoja, jotka Pitzén on kuullut tänä kesänä lukemattomia kertoja.

Nainen kysyy, voiko tehdä yksittäislahjoituksen.

Pitzén vastaa, että Amnestyllä on paljon kiinteitä menoja – tiloja, tutkijoita ja toimintaa. Siksi järjestö tarvitsee kiinteitä ja luotettavia tulonlähteitä.

Nainen sanoo, että rahat ovat vähissä.

Pitzén muistuttaa, että mukaan voi lähteä haluamallaan summalla.

Nainen sanoo, että nyt on vähän kiire.

Siihen ei oikein ole mitään patenttivastausta. Feissaaja voi lähinnä yrittää ylläpitää niin mielenkiintoista keskustelua, että kiireet unohtuvat.

Nainen ei lähde lahjoittajaksi, mutta toivottaa ystävällisesti hyvät päivänjatkot.

"Ei kannata tyrkyttämällä tyrkyttää, ettei tilanteesta jää huonoa makua eikä feissaajasta huonoa kuvaa", Pitzén sanoo kohtaamisen jälkeen.

Hän pysäyttää helponnäköisesti toisen, kolmannen, neljännenkin ihmisen. Kaikki kuuntelevat kiireettömästi, kun Pitzén kertoo Syyrian pakolaistilanteesta ja herättelee keskustelua. Oletko lukenut uutisia? Osaatko arvata, paljonko Suomi ottaa pakolaisia? Viisi minuuttia kuunneltuaan kohteet sanovat, että kiitos ja hei.

Kello viideltä on aika pitää ruokatauko.

"Nollilla ollaan vielä", Pitzén sanoo feissarikaverilleen.

Sami Kero HS
Amnestyn kuukausilahjoittajaksi ryhtyvät saavat kiitokseksi pinssin. Anton Nordlin houkuttelee ohikulkijaa järjestön tukijaksi.
Amnestyn kuukausilahjoittajaksi ryhtyvät saavat kiitokseksi pinssin. Anton Nordlin houkuttelee ohikulkijaa järjestön tukijaksi.

"Mulla on jo kaksi", vastaa Anton Nordlin, 19.

"Sähän vedät ihan hirveätä tahtia."

Kaksi lahjoittajaa kahdessa tunnissa on jo oikein hyvä suoritus. Tyypillisempi tahti on esimerkiksi yksi lahjoittaja kahdessa tunnissa.

Yksikin pysyvä kuukausilahjoittaja on järjestölle todella arvokas. Amnestyn näkökulmasta katsottuna Narinkkatorin ohikulkijat ovat käveleviä viidensadan euron seteleitä – tai oikeastaan viisisatasia, joihin on niitattu kiinni satanen.

Jos ihminen ryhtyy hyväntekeväisyysjärjestön kuukausilahjoittajaksi, hän pysyy usein lahjoittajana viisi vuotta, sanoo varainhankinnasta vastaava johtaja Ritka Heino Kirkon Ulkomaanavusta. Kymmenestä eurosta kuussa kertyy tässä ajassa kuusisataa euroa tuottoa.

Yksittäiselle feissaajalle omalla tuloksella ei ole yhtä paljon merkitystä kuin vaikkapa puhelinmyyjälle, sillä työtä ei tehdä provisiopalkalla. Amnesty maksaa työstä kiinteää 11 euron tuntipalkkaa, joka toisena feissauskesänä nousee 12 euroon. Jos feissaaja saa kesän aikana yhden tukijan tunnissa, hän pysyy palkkalistoilla. Joskus hitaampikin tahti riittää.

"En kaipaa tähän provikkapalkkaa. On ryhmähengen kannalta hyvä, että voi rauhassa iloita muiden onnistumisista", Nordlin sanoo.

Monet yleishyödylliset järjestöt noudattavat eettisiä ohjeita, joiden mukaan feissaajalle ei saisi maksaa provisiota. Riskinä on, että varainhankkija alkaisi myydä katteettomia lupauksia, sanoo Heino.

Ennen feissaajaksi ryhtymistään Pitzén myi Fortumin sähkösopimuksia. Siinä sai enemmän negatiivista palautetta kuin feissarina. Asiakkaat huomauttelivat, että eikös se Fortumin toimitusjohtaja Mikael Lilius käärinyt ne hirveät optiot.

Mutta kyllä feissaajakin saa lokaa niskaansa. Ihmiset osaavat olla passiivisaggressiivisia, Nordlin sanoo.

"Otetaan sellainen tekohymy naamalle, katsotaan oikein maireasti ja sanotaan, että kiitos oikein paljon. Ja se, kun pannaan kättä väliin, kun yrittää puhua. Se tuntuu oikeasti törkeältä ja tulee paha mieli. Ei kenellekään tehdä niin."

Se on kuitenkin ihan ok, jos ihminen sanoo heti että hänellä on kiire – silloin hän puhuu sentään jotain.

Työt jatkuvat. Pitzén pysäyttelee ihmisiä ahkerasti, mutta ei saa ensimmäistäkään lahjoittajaa haaviinsa. Nordlin saa kolmannen, ja sitten neljännenkin.

Jokaisella feissaajalla on oma tyylinsä. Pitzén on rauhallinen ja erittäin asiallinen. Hän ei vaikuta myyjältä, vaan asiantuntijalta, joka on kutsuttu vaikkapa radio-ohjelmaan puhumaan ihmisoikeuksista. Nordlinin tyyli on epämuodollisempi.

Nuori kiharatukkainen villapaitahumanisti rupattelee ventovieraille ihmisoikeusasioista kuin juttelisi kaverille kahvilan pöydässä.

Mistä tietää, kenet kasulla kannattaa pysäyttää? Ei mistään, kumpikin feissaaja vastaa. Ihan kaikennäköiset ja -ikäiset ihmiset voivat ryhtyä lahjoittajiksi. Monesti käy mielessä, että tuo ei ainakaan lähde mutta sitten lähteekin.

"Vaikka pääkohderyhmäni ovat kyllä 18–25-vuotiaat naiset. Niiltä olen eniten lappuja saanut", Nordlin lisää.

Pieni flirtti auttaa?

"Joo, kehun vaikka, että sinulla on hieno paita, ujutan sen siihen spiikkiini."

Taitava feissaaja kuulostelee, mikä Amnestyn kampanja kutakin ihmistä saattaa kiinnostaa, ja puhuu juuri siitä. Mielikuvien tasolla jokaiselle kohteelle kaupataan oikeastaan hieman erilainen lahjoituskohde, vaikka kaikki lahjoitukset menevätkin samaan pussiin.

"Vanhemmat ihmiset ovat usein kiinnostuneita Venäjän ihmisoikeuksista, nuoret taas seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksista. Naisiin kohdistuvan väkivallan vastustaminen vetoaa sekin laajaan yleisöön", Nordlin sanoo.

Seitsemältä ilta alkaa tummua, ja Pitzén on yhä nollilla.

"Täytyy kyllä sanoa, että onpa tosi surkea päivä. En muista, koska viimeksi olisi ollut nollapäivä", hän sanoo. Tyypillinen saldo on pari uutta lahjoittajaa päivässä.

Rahan kerääminen feissaamalla on muuttunut vuosi vuodelta vaikeammaksi, kun feissaus on yleistynyt.

Kymmenisen vuotta sitten ahkera rahankerääjä sai helposti haalittua puolitoista tai kaksi uutta kuukausilahjoittajaa tunnissa. Nyt tyypillisempi tahti on yksi lahjoittaja kahdessa tunnissa, Kirkon Ulkomaanavun Heino kertoo.

Feissauksen tuottoa pienentää myös suoraveloitussääntöjen muuttuminen. Ennen allekirjoitus lomakkeeseen riitti käynnistämään suoraveloituksen. Nykyään maksu saapuu e-laskuna, ja lahjoittajan on itse käytävä verkkopankissa hyväksymässä ensimmäinen erä ja määrittämässä tulevat maksut veloittumaan automaattisesti. Se jää monelta tekemättä.

Kello tulee kahdeksan, ja työvuoro päättyy.

"Nyt jäätiin nollaan lahjoittajaan, mutta ei se haittaa, rento fiilis joka tapauksessa. Olen lähdössä huomenna vaihto-oppilaaksi ja tämä oli kiva viimeinen päivä Suomessa", Pitzén sanoo rentoutuneen oloisena.

Feissauskesä oli kiva, eikä olisi mahdotonta että tätä hommaa tekisi ensi kesänäkin.

Niitä hommia varmasti onkin tarjolla. Vaikka feissaus ei enää tuota alkuvuosien malliin, se on kuitenkin hyväntekeväisyysjärjestölle yhä kustannustehokkain tapa hankkia pitkäaikaista lahjoitustuloa. Mainokset ovat kalliita. Erilaisia hyväntekeväisyysohjelmia on Suomi täynnä, eivätkä ihmiset enää nettiaikana keräänny television ääreen kuten ennen.

Eniten lahjoittajia työvuoronsa aikana saavat kaikkein aktiivisimmat feissaajat – ne, jotka ehkä ärsyttävät ohikulkijoita.

"Ihmiset vaativat, että rahanhankinnasta pitää tulla mahdollisimman vähän kuluja. Kun työtä tehdään tehokkaasti, niin sanotaankin, että se on häiritsevää. Se on joskus hassua", Heino sanoo.

Ovatko tyypilliset lahjoittajat ulkomuodon perusteella rikkaita vai köyhiä?

Köyhiä, vastaavat Pitzén ja Nordlin kuin yhdestä suusta. Amnestyn varainhankintapäällikkö Marko Pajula vahvistaa heidän mielikuvansa ja sanoo kuulleensa samaa monelta muultakin feissarilta.

"Rikkaat eivät pysähdy ikinä. Rikkaat sanovat, että minulla on periaate, että en lahjoita mihinkään, ja tiedän kyllä, mitä aiot minulle sanoa", Nordlin sanoo.

Sami Kero HS
Samuli Pitzén (vas.) ja Anton Nordlin ovat hyvillä mielin työvuoron jälkeen.
Samuli Pitzén (vas.) ja Anton Nordlin ovat hyvillä mielin työvuoron jälkeen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!