Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valmislihapullien ostaja sekaantuu soijafutuurikauppaan

Raha
 
Annukka Oksanen
Annukka Oksanen on Kööpenhaminassa asuva Pohjoismaihin, talouteen ja politiikkaan erikoistunut toimittaja.

Rikkinäisiä jyviä enintään kymmenen prosenttia. Itäneitä jyviä enintään kuusi prosenttia. Muita lajeja enintään viisi prosenttia. Muita epäpuhtauksia enintään kolme prosenttia. Yhteensä edellä mainittujen osuus ei saa ylittää tuotteessa 12:ta prosenttia."

Tuote on maissi, yksi maailman yleisimmistä viljelyskasveista vehnän ja soijan lisäksi. Euronext-pörssin johdannaislistan määritelmä maissista on tarkka, koska maissifutuureilla salamakauppaa käyvät eivät ehdi näkemään itse tuotetta. Heidän pitää pystyä luottamaan maissin laatuun.

Futuuri on sopimus, jossa sitoudutaan ostamaan ja myymään tietty määrä hyödykettä ennalta määrättynä ajankohtana sopimuksessa sovittuun hintaan.

Johdannaiset eivät ole nykyajan kotkotus. Viljelijät ja leipurit tekivät sopimuksia tulevista viljan hinnoista jo satoja vuosia sitten. Näin viljelijä pystyi varmistamaan tulotasonsa ja ehkä investoimaan. Leipomo pystyi hallitsemaan leivän hintaa ja kuluttaja ennakoimaan omia menojaan. Tulevaisuuden suunnittelu helpottui.

Etukäteen sovittavia kauppoja varten maataloustuotteiden laatu piti määritellä tarkasti. Ruoan laatu koheni ja vakiintui. Hygienia parani. 1800-luvun Yhdysvalloissa rakennettiin vimmatusti rautateitä, jotta futuurikauppojen kohteena ollut vilja saatiin siirtymään myyjältä ostajalle tarpeeksi sukkelasti. Matkustaminen nopeutui.

Maailmankauppa ei olisi mahdollista ilman johdannaisia. On käynyt niin, että teollisuusyrityksissä pätevä johdannaiskauppa alkaa olla yhtä olennainen osa yrityksen menestystä kuin tehokas valmistusprosessi.

Toisaalta johdannaiskauppa on yltynyt niin hurjiin määriin, että sen sanotaan jyrkentävän suhdannevaihteluita, kurjistavan köyhiä maita ja aiheuttavan aliravitsemusta ruoan hintojen heilumisen takia.

Johdannaiskauppaa ei silti voi noin vain lopettaa tai edes sanoutua siitä irti, sillä koko elämäntapamme rakentuu johdannaisten päälle ruokineen, vaatteineen ja lämmityksineen.

Syötkö jogurttia? Siinä on maissitärkkelystä. Valmislihapullia ostava sekaantuu niissä olevan soijaproteiinin takia soijafutuurikauppaan. Ja pastan durumvehnästä on mitä todennäköisimmin solmittu kaupat Borsa Italianan durumvehnäfutuureilla.

Kirjoittaja on talouteen ja politiikkaan erikoistunut vapaa toimittaja. Hän ei siedä tositeeveetä mutta jaksaa seurata loputtomiin rahoitusinstrumenttien seikkailuja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!