Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ylittyikö tuloraja? – Opiskelija, laske kesätienestisi viimeistään nyt

Jos sait liikaa tuloja, osa opintotuesta kannattaa perua saman tien.

Raha
 
Mikko Stig lehtikuva
Opintotuen saajan kannattaa pitää tarkasti kirjaa tuloistaan.
Opintotuen saajan kannattaa pitää tarkasti kirjaa tuloistaan.

Opintotukea saavan opiskelijan on aika ynnätä alkuvuoden tulonsa. Jos rahaa on tullut tienattua liikaa, voi käydä niin, että opintotukea joutuu maksamaan takaisin. Palautuksen päälle joutuu vielä maksamaan 15 prosentin koron.

Verottajan vero.fi-sivuilla on veroprosenttilaskuri, jolla voit tarkistaa, oletko maksanut tarpeeksi veroja. Jos et ole, laskuri kertoo, paljonko pitää maksaa lisää. Voit jäädä odottamaan, että verottaja lähettää laskun mätkyistä eli jäännösveroista. Lasku tulee huhtikuussa 2016, ja mätkyt pitää maksaa joulukuussa 2016 ja helmikuussa 2017. Korkoja ei tule.

Voit myös maksaa veroja pois etukäteen. Silloin puhutaan ennakontäydennysmaksusta.

Maksuohje löytyy sivulta vero.fi.

Opintotukeen liittyvät tulorajasi voit tarkistaa sitten, kun tiedät kaikki tämän vuoden bruttotulosi. Jos opintotuen lisäksi saat vuosituloja 18 500 euroa, opintotukea voi saman vuoden aikana saada käytännössä enintään neljä kuukautta (vuositulorajassa on 220 euron laskuvirhevara).

Neljällä tukikuukaudella vuosituloraja on siis 18 620 euroa.

Voit estää opintotukien takaisinperinnän perumalla tukea etukäteen. Voit myös palauttaa sinulle jo maksetun opintotuen vuoden 2016 toukokuun loppuun mennessä.

 

1Jos sinulla on vain kesätyötuloja, tarkista tilanteesi heti syksyn alkaessa www.kela.fi-ohjesivulta tai laskemalla tulosi kela.fi-laskurilla. Jos olet saamassa liikaa opintotukea, voit perua osan asiointipalvelussa www.kela.fi/asiointi.

 

2Jos kalenterivuoden tulojen määrä on selvillä vasta vuodenvaihteen jälkeen, odota verohallinnon esitäytettyä veroilmoitusta, jonka saat huhtikuussa 2016.

 

3Jos vuositulosi ovat suuremmat kuin tuloraja, maksa ylimääräinen opintotuki takaisin. Määrän voi selvittää kela.fi-sivujen laskurilla. Palautuksen voit tehdä Kelan asiointipalvelussa vuoden 2016 toukokuun loppuun mennessä.

 

4Jos et toimi ajoissa, Kela perii tuen takaisin vuonna 2017. Lisäksi joudut maksamaan 15 prosenttia korkoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!