Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen Aalto nostettiin Pariisin muotiviikon kärkimerkiksi – Tuomas Merikoski tähtää suoraan kansainväliselle huipulle

Raha
 
Benoit Tessier REUTERS
Moni vaate pohjautuu miesten vaatteisiin, jotka muotoillaan naisille istuviksi kapeilla hihoilla ja olkapäillä.
Moni vaate pohjautuu miesten vaatteisiin, jotka muotoillaan naisille istuviksi kapeilla hihoilla ja olkapäillä. Kuva: Benoit Tessier REUTERS

Muovipukupussit sihisevät, henkarit kilahtelevat ja lautalattia natisee jalkojen alla. Mekot, paidat, housut ja puserot nousevat rekeille suomalaisen Aalto international -muotimerkin toimistolla Pariisissa keskellä trendikästä Marais'n kaupunginosaa.

On syyskuun viimeinen lauantaiaamu. Vielä eilisiltana Aallon ensi kevään ja kesän mallisto oli Portugalissa. Nyt merkin perustaja Tuomas Merikoski, 36, tarkastelee sitä sänkeään silitellen.

Mustan mekon selässä tulen keskeltä nousee kapitaalikirjaimin sana aalto. Vaaleassa pitkässä mekossa lentelevät linnut.

Tuomas Merikoski

Kuka?
Hämeenkyrössä syntynyt kotimaisen Aalto international -muotimerkin perustaja Pariisissa. Työskennellyt ranskalaisten luksusmerkkien Givenchyn ja Louis Vuittonin suunnittelijana. Tullut tutuksi myös taitoluistelija Kiira Korven esiintymisasujen tekijänä.

Perhe:
Ranskalainen vaimo ja 7- ja 4-vuotiaat pojat.

Millainen yrittäjä?
Tiukka ja tarkka perfektionisti, joka panostaa toimivaan tiimiin, positiiviseen asenteeseen ja nopeaan reaktiokykyyn.

Pariisin muotiviikon näytökseen on kolme päivää. Aalto on valittu Ranskan viralliselle muotifederaation ykkösnäytöslistalle, johon pääsee noin 90 kiinnostavinta ja suurinta muotimerkkiä.

Lista ohjaa merkittävimpien ostajien ja muotitoimittajien ohjelmaa muotiviikolla, jonne mahtuu satoja mallistoesittelyjä, näytöksiä ja showroomeja.

Ykköslistalle on päässyt aiemmin suomalaisista Ivana Helsinki 2008, kymmenen vuotta merkin perustamisen jälkeen. Aalto on vasta vuoden vanha ja muotinäytös merkin toinen.

Merikosken kasvoille nousee vieno hymy.

"Tästä tulee hyvä sesonki. Teemme laadukasta ja helposti lähestyttävää luksusmuotia kansainvälisille markkinoille. Tällä hetkellä accessible luxury kasvaa nopeammin kuin mikään muu markkinapositio muotibisneksessä", hän sanoo.

"Lisäksi Suomi on vielä eksoottinen. Se on pieni raaka timantti, jota olemme lähteneet hiomaan."

Muotisuunnittelija Merikoskella on viidentoista vuoden kokemus luksusmuodista Pariisista. Hän lähti Pariisiin ensin vaihto-opiskelijaksi Wetterhoffin käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta. Visiitti venähti, kun hän pääsi tekemään maisteriohjelmaa arvostettuun Institut Français de la Mode -muotikouluun.

Sen jälkeen hänet palkattiin suunnittelijaksi kuuluisille ranskalaisille luksusmuotimerkeille. Kahdeksan ensimmäistä vuotta menivät Givenchylla, seuraavat viisi Louis Vuittonilla miesten mallistojen pääsuunnittelijana.

Pari vuotta sitten mielessä alkoi kyteä idea omasta muotiyrityksestä. Sen piti olla ehdottomasti suomalainen.

"Haluan viedä suomalaisen suunnittelun ja estetiikan suoraan kansainväliselle tasolle ja kansainvälisille markkinoille. Sellainen puuttuu, ja sille on tilausta."

Muotisuunnittelijan työ alkaa useimmiten itse tuotteesta: kankaasta, leikkauksesta, kaavasta, luovasta ideasta. Siihen Merikoskikin oli tottunut palkansaajana.

Mutta muotiyrittäjänä kaikki lähtee rahasta. Ilman sitä ei yritystä kannata perustaa.

Muotiteollisuudessa kulutetaan paljon rahaa, ennen kuin on mitään varmuutta, että rahaa tulee joskus takaisin. Yhden muotimalliston tekeminen maksaa helposti 50 000 euroa.

"Raha menee kaavoittamiseen, prototyyppien tekoon, kankaisiin, posti- ja sovituskuluihin. Sen lisäksi tulevat toimisto- ja palkkakulut. Muotinäytös Pariisissa maksaa tuplasti."

Merikoski haki rahoitusta, ennen kuin suunnitteli yhtään vaatetta. Hän konseptoi tarkasti kolme yrityksensä tärkeintä osa-aluetta: rahoituksen ja investoinnit, valmiin kaupallisen strategian ja brändin ja imagon.

Hän tutki markkinarakoja, konsepteja ja tyyliä sekä konsultoi myyntiin, imagonrakennukseen ja tuotantoon erikoistuneita avainhenkilöitä.

Kyselyiden ja kontaktien kautta, puolen vuoden neuvottelujen jälkeen, suomalainen muotiin ja designiin erikoistunut sijoitusrahasto Royal Majestics päätti sijoittaa Aaltoon. Summa on liikesalaisuus, mutta puhutaan sadoista tuhansista euroista.

Sen lisäksi Aallolla on yksityinen japanilainen piensijoittaja.

"Itse sijoitin firmaan osakkaiden kanssa noin neljäsosan alkusijoituksesta, melkein satatuhatta euroa."

Suomalainen Aalto international -yritys perustettiin virallisesti syksyllä 2014. Toimisto perustettiin heti Pariisiin. Se on poikkeuksellista.

Usein suomalaiset muotimerkit perustavat toimiston Suomeen, yrittävät maailmalle Helsingistä käsin ja käyvät muotiviikoilla ja -messuilla esittelemässä vaatteitaan. Maailmalle lähdetään pysyvästi vasta testivuosien jälkeen, jos lähdetään.

Merikoski halusi tehdä kansainvälistä bisnestä heti suoraan siellä, missä se on: Pariisissa. Hän tietää, etteivät ostajat tule pohjoiseen, vaan heidän luokseen pitää mennä aktiivisesti. On merkille suuri etu olla bisneksen ytimessä, huippumuodin ykköskaupungissa.

Pariisissa Merikoski palkkasi kaksi kaupallista vastuuhenkilöä, joista toinen on firman osakas, sekä kaksi tuotekehittelijää, kolme studiotyöntekijää ja freelancereita, jotka suunnittelevat printtejä ja kenkiä, piirtävät kaavoja ja suunnittelevat graafista ilmettä.

Niiden lisäksi Aalto on palkannut pr-toimiston Pariisista, logistiikkakeskuksia sekä kirjanpitäjiä ja asianajajia niin Suomesta kuin Ranskasta. Työntekijät ovat suomalaisia, ranskalaisia, norjalaisia, ruotsalaisia, italialaisia, kiinalaisia ja korealaisia.

Harva uusi suomalaismerkki panostaa näin suureen tiimiin ensimetreillä, koska se maksaa. Moni haluaa myös luoda suurelta osin yksin, omalla nimellään.

Merikoski taas uskoo, että menestys riippuu paljon avainhenkilöistä. "Aalto on kollektiivinen projekti, jossa jokainen antaa parastaan erikoisalaltaan."

Itse hän on kasvanut huolehtimaan taloudellisesta puolesta ja strategioista.

"Laaja ja realistinen kuva työstäni on vaatinut vuosien kokemusta ja raakaa työtä sekä uskon junttausta omaan päähän."

Strategia on tuottanut tulosta, kun Aalto valittiin muotiviikon ykköslistalle ja merkistä on tehty juttuja kansainvälisiin muotilehtiin vasta vuoden olemassaolon jälkeen. Siihen auttoi tietenkin myös loppuun mietitty tuote.

Merikosken ideana on luoda vaatteillaan erilaista ja modernia Suomi-kuvaa, jossa kaunista, klassista, puhdasta ja luontopohjaista estetiikkaa vastaan sotivat kulttuuriset rosot ja tabut.

Se näkyy vaatteiden kontrasteissa, yllättävissä materiaaliyhdistelmissä ja leikkauksissa.

Aalto on erityisen aallonharjalla käyttäessään suomalaista taidetta ja designia konkreettisesti mallistossaan.

Kun Aallon ensimmäinen mallisto esiteltiin Pariisissa maaliskuussa, vaatteissa vilkkui Jouko Lehtolan valokuvia suomalaisista teineistä. Näytöksen jälkeen Aallon t-paita kolmen suomalaisblondin kuvalla koristi Opening Ceremony -kaupan ikkunaa New Yorkin SoHossa.

Sitä saattoi pitää erävoittona. Kauppa tunnetaan muodin jälleenmyyjien mielipidevaikuttajana ja uuden, kohtuuhintaisemman design-luksusmuodin ykkösnäyttämönä. Se tarkoittaa esimerkiksi 200 euron kauluspaitaa ja farkkuja, 400 euron neuleita tai 700 euron takkeja.

Merikosken mielestä Ruotsissa ja Tanskassa on osattu panostaa tähän muodin markkinarakoon tuotannollisesti ja kaupallisesti jo pitkään. Tuloksena on menestystarinoita kuten esimerkiksi ruotsalainen Acne-brändi, joka on alusta asti tähdännyt vahvasti kansainvälisille markkinoille.

Suomi tulee hitaasti perässä. Merikosken mukaan kansainvälisestä muotiteollisuudesta ei vielä tiedetä tarpeeksi, sitä pelätään tai siihen ei uskota tarpeeksi. Riskiä ei uskalleta ottaa ilman esimerkkiä menestyksestä.

"Me tarvitsisimme tukea nyt eikä vuosien päästä sitten, kun menestystä on jo tullut ja tuki on haettu muualta, esimerkiksi Ranskasta", Merikoski sanoo.

Aallon liikevaihto nousee ensi vuonna miljoonan ja kahden miljoonan väliin. Toisella liikekaudella päästään positiiviselle.

"Ei tämä ole mitään huuhaata tai rättibisnestä, vaan se perustuu tosiasioihin. On luvut ja taulukot, kassavirtamallit ja liiketoimintasuunnitelmat. Olemme modernin teollisuuden ja liiketalouden yritys, joka ei unelmoi, että vasta viidentenä vuonna tehdään voittoa."

Merikoski uskoo omaan suunnittelutyöhön, koska on nähnyt huippumuotivuosiensa aikana bisneksen monet kasvot. Muotialalla stressi on vakio, ja ennen näytöksiä joutuu työskentelemään usein kolme yötä putkeen.

"Muotiteollisuus voi tappaa paljon luovuutta, eikä moni jaksa sitä. Olen kokemuksen myötä oppinut suojelemaan omaa luovaa tilaani, jonka löydän, vaikka tilaa olisi vähän."

Tiistaina puoliltapäivin Suomen Ranskan-instituutin näyttelysalissa seisoo sataviisikymmentä muotiviikon tyylikästä kutsuvierasta. Seinää vasten nojaa komea keko keräilystereoita, joista kajahtavat suomalaisen Melting Hearts -yhtyeen utuiset sävelet.

Pinkkitukkainen pitkä tyttö astelee saliin mustalla teipillä merkittyä reittiä pitkin. Huulet ovat tummat, ja silmien alla on glitteriä. Salamavalot räpsyvät, ja kutsuvieraat seuraavat Aallon ensi kevään ja kesän malliston näytöstä herkeämättä.

Ohi vilahtaa leveälahkeisia farkkuja, valkoisia pyöreitä kauluksia, ruutupukuja ja neuleita, joiden rinnassa lukee aalto. Näytöksen lopuksi Merikoski piipahtaa tervehtimässä yleisöä, joka antaa hänelle raikuvat aplodit.

Joukossa pyörii muotivaikuttajia, kuten suunnittelijakykyihin erikoistuneen Maria Luisa -putiikin pääostaja Robin Schulié ja ranskalainen muotitoimittaja Loïc Prigent, joka on tehnyt dokumentteja muotimerkeistä kuten Chanel ja Marc Jacobs.

Paikalla ovat myös ainakin vogue.com, Ranskan Elle, Grazia ja Reuters. Instagramin aalto-hashtag täyttyy näytöskuvista.

"Aallolla on maanalainen maailma. Se tarkoittaa, että monen nuoren suunnittelijan uusi mallisto on usein pinnallinen. Aalto menee syvemmälle", Prigent sanoo näytöksen jälkeen.

Myynnistä vastaava Valeria Martelli sanoo takahuoneessa, että Merikosken vahvuudet ovat selkeä idea, strategia ja hyvä tuote.

Pari tuntia näytöksen jälkeen Merikoski on jo palannut toimistoonsa. Hän istuu tietokoneen ääressä ruotsalaisen muotikuvaajan Johan Sandbergin kanssa ja valikoi parhaita näytöskuvia.

Myynnistä vastaavat sopivat ostajien kanssa tapaamisia, studioassistentit paketoivat vaatteita suojapusseihinsa.

Muotiyrittäjän työ ei pääty näytökseen. Ulkopuolelta muotiyrittäjyys voi kuulostaa glamourilta, mutta sen eteen tehdään paljon töitä.

Kuluneen vuoden aikana Merikoski on tehnyt töitä vähintään kuusi päivää viikossa, ja matkustuspäiviä on paljon. Lisäksi hän suunnittelee vielä freelancerina Louis Vuittonillekin.

Jostakin hän onnistuu repimään aikaa myös ranskalaiselle vaimolleen ja seitsemän- ja kohta neljävuotiaille pojilleen.

"Nämä vuodet ovat sijoitusvuosiani Aaltoon. Pitää olla kunnianhimoa tehdä hyvin, sillä kokeileminen ja varovaisuus eivät toimi kansainvälisillä muotimarkkinoilla."

Aalto menee sinne siis suomalaiselle poikkeuksellisella rytinällä. Mutta eikö Aaltoja tule Suomesta jo tarpeeksi, kun on Aalto-yliopisto ja Alvar Aalto?

"Halusin edustaa huippumuodissa Suomea suomalaisella, kansainvälisesti vahvalla nimellä. Ymmärrän, että nimestä voi olla polemiikkia Suomessa. Mutta sen ulkopuolella on maailma, jossa nimi toimii hyvin."

Nikolai Jakobsen
Stylisti Mauricio Nardi (vas.) auttoi Tuomas Merikoskea yhdistelemään malliston vaatteet näytökseen sopiviksi kokonaisuuksiksi. Sovitusmallina oli Tatiana Deineko.
Stylisti Mauricio Nardi (vas.) auttoi Tuomas Merikoskea yhdistelemään malliston vaatteet näytökseen sopiviksi kokonaisuuksiksi. Sovitusmallina oli Tatiana Deineko.
Benoit Tessier REUTERS
Mekon naruolkaimet muistuttavat 1990-luvun Kate Mossista.
Mekon naruolkaimet muistuttavat 1990-luvun Kate Mossista.
Nikolai Jakobsen
Tuomas Merikoski, suunnittelija Golnaz Adham (takana) ja tiimi etsivät näytöksen meikki- ja hiuslookiin inspiraatiota teknobilekuvista.
Tuomas Merikoski, suunnittelija Golnaz Adham (takana) ja tiimi etsivät näytöksen meikki- ja hiuslookiin inspiraatiota teknobilekuvista.
Benoit Tessier REUTERS
Aallon versio trendikkäistä leveälahkeisista farkuista.
Aallon versio trendikkäistä leveälahkeisista farkuista.
Benoit Tessier REUTERS
Kontrastinen hameenhelma kuuluu Aallon estetiikkaan.
Kontrastinen hameenhelma kuuluu Aallon estetiikkaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!