Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vakuutusyhtiöt: Kodinkoneet kestävät käytössä yhä lyhempiä aikoja

Laitteita korjataan aiempaa vähemmän, koska asiakkaat haluavat mieluummin uuden.

Raha
 
Marja Airio Lehtikuva
Kodinkoneiden käyttöikä on yhä lyhyempi. Kuva on Konalan Sorttiasemalta.
Kodinkoneiden käyttöikä on yhä lyhyempi. Kuva on Konalan Sorttiasemalta. Kuva: Marja Airio Lehtikuva

Jääkaappi, jonka piti valmistajan mukaan kestää kaksikymmentä vuotta, hajosi ennen aikojaan – jo viiden vuoden kuluttua.

Takuu oli kaksi vuotta. Kyseessä oli hyvämaineisen saksalaisen kodinkonevalmistajan huipputuote.

Korjaaja kutsuttiin paikalle, mutta hän totesi laitteen korjauskelvottomaksi. Koko kylmälaite, joka on sijoitettu kaapin umpinaiseen takaosaan, oli hajonnut, eikä sitä voinut korjata tai vaihtaa.

"Koko kaappi kaatopaikalle", totesi korjaaja ja vielä perään, että "onhan noita ollut".

Mitä tuhlausta! 800 euron laite pitää jo viiden vuoden kuluttua vaihtaa uuteen.

Tässä tapauksessa avuksi tuli sekä laitteen valmistaja, joka möi uuden laitteen ikävähennyksellä alennettuun hintaan, että vakuutusyhtiö, joka maksoi korvausta laitteen liian lyhyeksi jääneestä käyttöiästä.

Vakuutusyhtiön korvauskäsittelijän mukaan kaapin olisi pitänyt kestää vähintään kahdeksan vuotta.

Nykyään tuntuu ihan tavalliselta, että kodinkoneita joutuu uusimaan muutaman vuoden välein. Se merkitsee sekä rahanmenoa että ympäristön kuormitusta.

Rahanmenossa avuksi ovat tulleet vakuutusyhtiöt, joiden laajoissa ja erittäin laajoissa kotivakuutuksissa on mukana osa, joka korvaa takuuajan jälkeen rikkoontuneen kodinkoneen, jopa ilman ikävähennystä.

Miten korvaus sitten määritellään ja kuka sitä saa?

Vakuutusyhtiöt eivät mielellään paljasta omia korvausperusteitaan. Mutta esimerkiksi If-vakuutusyhtiö, jolla on laajoja kotivakuutuksia, olisi korvannut kyseisestä jääkaapista noin 300–500 euroa vakuutuksen laadusta riippuen, sanoo If-vakuutuksen omaisuuskorvausten asiantuntija Juha T. Virtanen.

Soittelukierros vakuutusyhtiöihin ei tuonut lisävalaistusta siihen, onko niillä käytössään jokin salainen luettelo, johon eri laitteiden keskimääräiset käyttöiät ja korvaussummat olisi kirjattu. Nyrkkisääntö kuitenkin on, että ikävähennys on noin kymmenen prosenttia laitteen arvosta per vuosi.

"Vakuutuskorvausta maksettaessa mietitään aina, minkä verran laitteella on arvoa jäljellä, ja kuinka paljon siihen kannattaa enää laittaa korjauskustannuksia. Asiakas saa kuitenkin itse päättää, ottaako hän uuden laitteen vai korjauttaako hän vanhan", Virtanen sanoo.

Hänen mukaansa entistä useammin asiakkaat haluavat mieluummin uuden laitteen kuin vanhan korjauksen.

Eikä vanhaa aina edes pysty korjaamaan, vaan se lentää suoraan kaatopaikalle.

"Kodinkoneiden käyttöiät ovat vuosien saatossa lyhentyneet", Virtanen sanoo.

Niinpä laajalle kotivakuutukselle on yhä useammin käyttöä. Valmistaja saa rahansa, kodinkonekauppa käy, vakuutusyhtiö kasvattaa voittoaan, asiakas saa korvausta ja uuden laitteen – joskus jopa ilman omavastuuta.

Ympäristön kannalta tilanne on huono, ja perimmiltään syy on se, että asiakas haluaa mieluummin halvan kuin kalliin laitteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!