Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pekka Sivonen menetti konkurssissa miljoonansa, perheensä ja terveytensä – jäljelle jäi vain aavelaiva

Pekka Sivonen tienasi miljoonia ja pani rahansa matkailubisnekseen. Hän menetti konkurssissa perheensä, terveytensä ja omaisuutensa. Toivuttuaan Sivonen ryhtyi auttamaan uusia yrittäjiä.

Raha
 
Vieraskirja: Suomi kaipaa startup-asennetta
Vieraskirja: Suomi kaipaa startup-asennetta
Suomi pääsee taas jaloilleen, jos maassa aletaan toimia yhtä ketterästi kuin startup-firmoissa, sanoo sarjayrittäjä Pekka Sivonen.

Pekka Sivosen kauluspaidassa on reikä. Se ei näytä haittaavan Sivosta, vaikka hän on menossa Britannian suurlähettilään vastaanotolle.

"Luodinreikä. Tuo uskottavuutta", hän sanoo. Tällaista on Pekka Sivosen huumori. Mustaa ja itseironista.

Sivonen on kutsuttu suurlähetystöön, koska hän on yksi Nordic Digital Business Summit -tapahtuman puhujista.

Sivonen kaivaa laukustaan kannettavan tietokoneen. Hän haluaa näyttää juuri valmiiksi saamansa kalvon, joka kuvaa "ihmiskunnan historian suurinta bisnesmahdollisuutta".

Sivonen pitää pikaesitelmän etelähelsinkiläisen kahvilan pöydässä. Hän pudottelee suomeksi ja englanniksi termejä, jotka kuulostavat tieteiselokuvalta: terveyspilvet, biopankit, quantified self, internet of things, hyvinvointi-applikaatiot, wearables, älyrannekkeet, 3d-tulostetut ihmisen varaosat.

Ne liittyvät terveysteknologiaan. Sen avulla voimme pian elää satavuotiaaksi, Sivonen sanoo. Valtio käyttää vuodessa vajaat 20 miljardia euroa terveydenhuoltoon. Suurin osa menee sairauksien hoitoon. Jotta kansalaiset voisivat elää pidempään terveinä ja aktiivisina, valtion pitäisi panna pari miljardia ennaltaehkäisevään terveydenhoitoon ja digitaalisiin palveluihin, Sivonen ehdottaa. Samalla syntyisi uutta bisnestä, jota Suomi kaipaa.

Se ei ole ainoa asia, jota Suomi Sivosen mielestä kaipaa. Hänestä Suomi on sairastunut "kollektiiviseen narkolepsiaan", kansalliseen unitautiin. Sivosella olisi siihen myös lääkkeitä. Ne liittyvät yrittämiseen ja riskeihin. Hän tietää molemmista yhtä ja toista.

Sivonen on perustanut lukuisia yrityksiä. Yksi firmoista teki hänestä monimiljonäärin. Toisen firman konkurssi vei sen jälkeen Sivoselta terveyden, perheen ja omaisuuden.

Jukka Gröndahl HS
Pekka Sivonen johtaa nyt Vertical-yrityskiihdyttämöä Otaniemessä. "Minulla on kaiken jälkeen vielä positiivinen elämänasenne ja osaan laskea leikkiä jopa itsestäni."
Pekka Sivonen johtaa nyt Vertical-yrityskiihdyttämöä Otaniemessä. "Minulla on kaiken jälkeen vielä positiivinen elämänasenne ja osaan laskea leikkiä jopa itsestäni."

Punatiilinen talo sijaitsee Otaniemen kampuksen kupeessa Espoossa. Ennen VTT:n pellepelottomat kehittelivät samassa osoitteessa oluthiivoja ja keksintöjä metsäteollisuudelle. Nyt täällä toimii Vertical-niminen yrityskiihdyttämö.

Sieltä saapuu Verticalin vetäjä Pekka Sivonen. Hän johdattaa vieraat avokonttoriin, jossa kannettaviaan naputtavat 11 pienen kansainvälisen startup-firman työntekijät.

Verticalin puolen vuoden ohjelman aikana Sivonen ja kumppanit luovat firmoille asiakasverkostoja sekä auttavat niitä hiomaan bisnesideaansa ja etsimään rahoitusta. Vastineeksi Vertical ottaa firmoista 5–15 prosentin omistusosuuden. Bisneskielellä toimintaa kutsutaan nimellä sweat equity, hikipääoma.

Pekka Sivonen

Kuka?

Heinävedellä 1961 syntynyt Pekka Sivonen on sarjayrittäjä. Omistanut muun muassa viestintä-, it- ja matkailuyrityksiä.

Mitä tekee?

Sivonen johtaa Vertical-nimistä yrityskiihdyttämöä, joka auttaa terveysteknologiaan ja hyvinvointiin keskittyneitä startup-yrityksiä.

Saavutukset?

Sivosen perustamasta Digiasta kasvoi pörssiyritys. Palkittu vuoden kasvuyrittäjänä.

Kaikkien firmojen idea liittyy jotenkin terveydenhoitoon tai hyvinvointiin. Happy Couple antaa parisuhdevinkkejä pelin muodossa. Pediuksen sovellus muuntaa kuulovammaisen tekstiviestit puheeksi. Heimo on perustanut vertaistukipalvelun mielenterveysongelmista kärsiville.

Verticaliin valitut startupit ovat toistaiseksi parin hengen pajoja, mutta niistä voi tulla vielä jotain suurta. Jo nyt suomalaisten terveysteknologiafirmojen liikevaihto on noin kolme miljardia euroa.

"Tavoitteemme on nostaa se kymmeneen miljardiin kymmenessä vuodessa", Sivonen sanoo ja saa sen kuulostamaan arkiselta.

Jos firmat haluavat menestyä, niiden on opittava ajattelemaan yhtä isosti kuin Pekka Sivonen. Globaaleja markkinoita, miljardien mahdollisuuksia.

Hetki, yhdistän.

Seitsemänvuotias Pekka kytki piuhat, mutta jäi linjalle salakuuntelemaan. Hän tiesi kaikki Heinäveden juorut. Puhelinkeskus sijaitsi Sivosilla, ja perheen yhdeksän lasta toimivat vuorollaan sentraalisantroina.

Koti oli Karvion kosken rannalla Heinävedellä Itä-Savossa. Perhe pyöritti "monialakonsernia", johon kuului kyläkauppa, matkahuolto, keskiolutbaari ja leirintäalue.

Pekka lähti opiskelemaan valtiotieteitä, mutta päätyi toimittajaksi kesken opintojen. Ura eteni Lehtikuvan ja Talouselämä-lehden kautta päälliköksi Sanoman yritysjulkaisuihin. Sitten Teollisuusviestintä Oy palkkasi hänet vetämään tytäryhtiötään Kuopioon.

Kun haarakonttori kasvoi emoyhtiötään isommaksi, Sivonen ja henkilökunta ostivat firman itselleen. Siitä tuli Viestinnäntekijät-yritys, joka kasvoi pian Suomen suurimmaksi viestintätoimistoksi. Firma julkaisi asiakaslehtiä ja paria mainosrahoitteista lehteä. Sitten lama hyydytti mainosmyynnin. Pääomat oli pantu firman kasvuun. Kassassa ammotti viiden miljoonan markan reikä. Viestinnäntekijät meni konkurssiin vuonna 1995.

"Menetin ensimmäisen kerran kaiken, mitä minulla oli", Sivonen sanoo.

Sillä kertaa hän toipui nopeasti.

Anni koponen
Pekka Sivonen poseerasi Nokian puhelinten kanssa vuonna 2004, jolloin Digia oli huipulla ja Sivonen itse oli ehdolla yrittäjäpalkinnon saajaksi.
Pekka Sivonen poseerasi Nokian puhelinten kanssa vuonna 2004, jolloin Digia oli huipulla ja Sivonen itse oli ehdolla yrittäjäpalkinnon saajaksi.

Pääsiäisenä 1999 Sivosen perhe matkusti Ahvenanmaalle. Muu perhe vietti päiväänsä laivalla, mutta isä oli sulkeutunut hyttiin. Hän kirjoitti tarjousta Nokialle.

Pekka Sivonen katsoi itseään hytin peilistä. Sivonen, saatana. Onko susta tähän?

Jos tarjous menisi läpi, se tarkoittaisi Sivosen huolella rakentaman firman täydellistä uudistamista. Konkurssin jälkeen Sivonen oli vaihtanut paperilehdet internetiin. Vuonna 1997 hän oli perustanut Digian, joka teki aluksi multimediaa.

Siihen aikaan rajusti kasvanut Nokia etsi kokeilunhaluisia pikkufirmoja, jotka voisivat kehittää sille ohjelmistoja. Kun Sivosen hytissä viimeistelemä tarjous hyväksyttiin, Digiasta tuli ohjelmistotalo, joka aloitti pitkän ja tuottoisan yhteistyön Nokian kanssa.

Monet it-firmat kaatuivat nettikuplan puhjettua, mutta Digialla meni kovaa. Joulukuussa 2000 se sai yli 200 miljoonan markan pääomasijoituksen. Potti oli toiseksi suurin suomalaisen it-yhtiön koskaan keräämä. Rahoittajien joukossa olivat markkina-arvoltaan maailman suurimpiin kuuluneet yritykset Cisco, Sony, Intel ja General Electric.

Rahat tulivat viime hetkellä, sillä kassan pohja häämötti. Toimitusjohtaja Sivonen meni kuittaamaan jättisumman Meritan konttorista perjantaina ennen sulkemisaikaa. Rahat piti saada nopeasti Leoniaan, jossa korko oli parempi kuin Meritassa. Yli 200 miljoonan markan kohdalla se tarkoitti Sivosen mukaan yli 60 000:ta markkaa korkoina yhdestä viikonlopusta.

Digiasta kasvoi maailman suurin Symbian-ohjelmiston kehitysfirma. Yhtiö fuusioitui SysOpenin kanssa ja listautui pörssiin 2005.

Sivosesta oli tullut rikas mies, pörssifirman pääomistaja ja hallituksen puheenjohtaja.

Hän alkoi etsiä uutta tekemistä.

Elokuussa 2007 Kauppalehti Optiossa oli 12-sivuinen reportaasi, jonka otsikko oli "Ihmemies". Se kertoi Pekka Sivosesta, it-miljonääristä, joka rakensi matkailu- ja kiinteistöbisnestä Itä-Suomeen: "Sivonen Savosta, rahhoo evväänä."

Jukka Gröndahl Savon Sanomat
Juhannuksena 2007 Pekka Sivonen järjesti tiedotustilaisuuden juuri ostamallaan Ritoniemen lomakylän hiekkarannalla Kuopion kupeessa.
Juhannuksena 2007 Pekka Sivonen järjesti tiedotustilaisuuden juuri ostamallaan Ritoniemen lomakylän hiekkarannalla Kuopion kupeessa.

Sivosen valtakuntaan tutustuminen tarkoitti parin päivän lentelyä vesitasolla ympäri Itä-Suomea. Oli kylpylää Puumalassa, loma-asuntokyliä ympäri Saimaata, mittavat rakennukset Tahkovuorella, lomakylä Vehmersalmella, hotelleja, ravintoloita, entisiä rajavartioasemia metsästäjille, veneitä, saunoja, kokoustiloja, vierasvenesatamia, oma rallikeskus Tuupovaarassa ja Tervon Lohimaa.

Ja Suomen suurin sisävesiristeilijä Koli III, jonka Sivonen oli ristinyt Blue White Eagleksi matkailufirmansa Blue White Resortsin mukaan. Oma alus oli ollut Sivoselle pakkomielle siitä lähtien, kun hän oli nuorena kesätöissä kuljettanut matkaajia laivalla Valamon luostariin.

Kesken jutunteon Sivonen osti vesitaso-Cessnan Kuopiosta. Se oli pientä, sillä parissa vuodessa hän oli pannut unelmaansa kymmenen miljoonaa euroa omiaan ja viisi miljoonaa muiden rahaa. Sen päälle oli vielä pankkilainaa.

Sivonen vuokrasi kumppaneineen Venäjän Karjalasta metsästyskäyttöön "Tanskan kuningaskunnan kokoisen maa-alueen".

"Siellä mahtui käyskentelemään. Alueella oli 5 000 karhua", Sivonen muistelee.

Hän halusi tuotteistaa Venäjän Karjalan ja myydä sen länsimaisille seikkailumatkailijoille kovaan hintaan. Suomen puolelle piti rakentaa luksusluokan majoituskohteet, joista rahakkaita matkaajia olisi lennätetty pienkoneilla itärajan taakse karhujahtiin. Lisäksi rahaa piti tahkota myymällä tontteja ja kiinteistöjä vauraille venäläisille.

Sivosella oli onnistujan maine. Hän oli yksi Nokia-vetoisen it-ihmeen supermenestyjistä, moninkertaisesti palkittu yrittäjä.

"Iski vauhtisokeus. Midas-syndrooma. Kaikki, mihin koskin, muuttui menestykseksi. Tuli olo, että voi tehdä mitä vaan. Ostaa laivoja, lentokoneita, hotelleja. Ja kaikki hoituu", Sivonen sanoo.

Sitten tuli äkkipysähdys. Vuonna 2008 alkanut finanssikriisi vei yritysasiakkaat. Pankit panivat luottohanat kiinni ja alkoivat karhuta saataviaan.

Sivosella oli käsissään kalliilla ehostettuja matkakohteita, joita kukaan ei halunnut käyttää. Rahat olivat kiinni keskeneräisissä rakennushankkeissa.

"Kävi kuin Hitlerille. Ensin alkoi monen rintaman sota. Sitten tuli talvi."

Blue White Resorts joutui maksamattomien laskujen takia protestilistalle syksyllä 2009. Loppuvuodesta 2012 firma meni konkurssiin.

Sivonen oli sairastunut kivessyöpään 2009. Sairaudella oli hänen mielestään suora yhteys kriisiin. Sairautta seurasi avioero. Puoliso oli hoitanut työnsä ohessa kolme lasta ja kodin, mies oli tehnyt bisnestä ympäri maailmaa.

"Ensin meni terveys. Sitten omaisuus. Sitten lähti perhe."

Alkoi vuosien pimeys.

"Se oli usvaista. Minulta meni melkein kolme vuotta, etten meinannut päästä taloni kellarista ylös. Se oli aika totaalinen burnout. Aika moni kaveri olisi tappanut itsensä."

Syöpä on tavallaan digitaalinen tauti, Pekka Sivonen sanoo. Se on kuin bitti, jonka arvo voi olla vain nolla tai ykkönen. Kuolema tai elämä.

Sivoselle tehty syöpäleikkaus onnistui. "Sain mahdollisuuden elää uudelleen."

Siitä alkoi hidas toipuminen. Sivonen alkoi vähitellen hiihtää, pyöräillä, rullaluistella. Lopulta hän palasi ihmisten ilmoille. Selkääntaputtelijat olivat loitonneet, mutta tosiystävät olivat jäljellä.

Ulkomaalaiset ystävät olivat ainaihmetelleet, kuinka epäsuomalainen Sivonen oikein oli. Amerikkalaiset ystävät esittelivät hänet maanmiehilleen: "Tämä on amerikkalaisin suomalainen, jonka olemme löytäneet."

Konkurssin jälkeen ottajia oli yhä. "Menestykseen johtaneet ominaisuudet eivät häviä, vaikka ihminen pestäisiin väärällä ohjelmalla", Sivonen sanoo.

Vuonna 2012 hän palasi töihin. Sivonen alkoi vetää AppCampusta. Se oli Nokian, Microsoftin ja Aalto-yliopiston perustama yrityskiihdyttämö, joka auttoi entisiä työntekijöitä kehittämään kännykkäsovelluksia Windows-puhelimiin.

Sivonen teetti nyt käyntikortteja, joissa tittelinä luki Superglue, superliima. Siihen kiteytyi hänen osaamisensa: verkostojen rakentaja, idealinko, nopeaälyinen liikemies, jonka kanssa monet haluavat tehdä bisnestä.

Kiihdyttämön malli toimi erinomaisesti, joten Sivonen päätti kumppaneineen perustaa samanlaisen terveysteknologian ympärille. Siitä tuli Vertical, jonka kumppaneiksi Sivonen on houkutellut muun muassa Samsungin, Soneran, useita oppilaitoksia sekä Espoon ja Helsingin kaupungit.

"Minulla oli kaikennäköistä. Autoja, asuntoja, viisi hotellia, 50 saunaa", Pekka Sivonen sanoo.

Kaikki meni konkurssissa.

"En murehdi enää mitään. Se vapautti minut materiasta."

Juha Metso
Suomen pisin sisävesiristeilijä Blue White Eagle on seissyt jo neljä vuotta Lappeennassa. Nyt Sivonen on viimein saanut aluksen myytyä.
Suomen pisin sisävesiristeilijä Blue White Eagle on seissyt jo neljä vuotta Lappeennassa. Nyt Sivonen on viimein saanut aluksen myytyä.

Entä se aavelaiva, Blue White Eagle, joka on seissyt jo neljä vuotta Lappeenrannassa? Kaupunki on yrittänyt takavarikoida alusta, joka kallistui viime keväänä ja meinasi levittää öljyiset jätevedet Saimaaseen. Sivosen mukaan laiva päätyi hänen nimiinsä, koska omistajanvaihdos jäi merkitsemättä alusrekisteriin konkurssissa.

"Se on ollut oikeasti elämäni ainoa murhe." Sivosen mukaan hänellä ei ole ollut varaa hinauttaa alusta telakalle.

"Luottotiedot ovat menneet. Olen käytännössä varaton mies."

Nyt hän kertoo myyneensä aluksen "ammattimaiselle välittäjälle, joka myy laivaa edelleen ulkomaille". Ostaja ei halua nimeään julkisuuteen.

Aivan lopuksi on puhuttava vielä kollektiivisesta narkolepsiasta.

Pekka Sivosen mukaan Suomi nukahti rattiin kasvun vuosina. Maata vaivaa nyt ylisuunnittelu ja asioiden puhkimiettiminen.

"Suomessa on vedetty kypärät silmille ja linnoittauduttu puolustamaan saavutettuja etuja. Kun muu maailma juoksee, me makaamme lähtötelineissä."

Tarvittaisiin ketteryyttä ja nopeita päätöksiä, mutta suomalaisilla menee 18 kuukautta, kun ensin tehdään strategia, toimenpidesuunnitelma ja budjetointi. Jos uskaltaisi olla vikkelä, virheetkin voitaisiin korjata nopeasti, Sivonen sanoo.

"Nyt kaivataan kavereita, joilla on korkeampi kellotaajuus. Jotka saavat aikaan asioita."

Pekka Sivonen on epäilemättä ollut itse juuri sellainen. Mutta hän ei enää halua juosta, vaan auttaa seuraavaa sukupolvea.

Suunnilleen vuosi sitten hän teki tärkeän havainnon.

"Jos olisin oppinut kiiruhtamaan hitaammin, en olisi todennäköisesti tehnyt kaikkia niitä virheitä, joista olen maksanut todella kovan hinnan."

Sivonen täytti juuri 54 vuotta. Hänen isoisänsä eli 96-vuotiaaksi ja isänsä veli 100-vuotiaaksi.

"Mulla on realistiset mahdollisuudet katsella tätä vielä 50 vuotta. Mulla ei ole kiire enää mihinkään."

Jukka Gröndahl HS
Pekka Sivonen
Pekka Sivonen

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!