Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saituri-blogin pitäjä: Luottokorttia ei tarvitse, jos osaa suunnitella talouttaan

Moni on joutunut joskus luottokorttikierteeseen. Kysyimme Saituri-blogin Antti Rinta-Lopilta, miten ongelmat voisi välttää.

Raha
 
Colourbox
Oman talouden kunnollinen suunnittelu voisi jopa tehdä luottokortit tarpeettomiksi.
Oman talouden kunnollinen suunnittelu voisi jopa tehdä luottokortit tarpeettomiksi. Kuva: Colourbox

Joulu lähestyy, pimeys saapuu. Lahjoja pitäisi ostaa, ja olisi kiva karata johonkin lämpimään ja valoisaan paikkaan lomalle.

Lompakossa ei ehkä ole rahaa näihin menoihin, mutta siellä on luottokortti. Luottokortti viettelee ottamaan ilon irti ja kuluttamaan: maksat sitten myöhemmin.

Seis. Nyt tarvitaan järjen ääntä, joka pistää kampoihin luottokortin lumovoimalle.

Antti Rinta-Loppi on raha-asioissa jämäkkä nuori mies. Hän neuvoo Saituri-blogissaan säästäväistä taloudenpitoa. Rinta-Loppi on myös yksi Erilainen ote omaan talouteen – vapaus, onni ja hyvä elämä -kirjan kirjoittajista.

Miten luottokortin kanssa pääsee järkevään suhteeseen, Antti Rinta-Loppi?"Tämä on vastaus, jota kukaan ei halua kuulla: terveellisin suhde luottokorttiin muodostuu useimmille niin, että luopuu kokonaan credit-ominaisuudesta ja siirtyy suosiolla debit-käyttäjäksi. Näin velkaa ei pääse muodostumaan."

Rinta-Loppi muistuttaa, että luottokortti ei kuitenkaan ole ongelma. Ongelma on aina käyttäjä.

"Luottokorttiin voi ehkä luoda helpommin terveen ja kunnioittavan suhteen ymmärtämällä paremmin, mistä siinä on kyse. On muistettava, että luottokortti on riskipitoinen lyhytaikaisen rahoituksen työkalu. Oikeasti tarpeellinen se ei ole juuri kenellekään, koska se ei luo rahaa tyhjästä, vaan tuo kahleen jalkaan."

Rinta-Lopin mukaan luottokortin onnistunut käyttö vaatii järjestelmällisyyttä. Valitettavasti talousasioiden suunnittelu on lähes kadonnut elämäntaito.

"Edes hieman taloudellista suunnittelua tehneessä kotitaloudessa ei luottokorttia oikeasti tarvita, koska taloudessa on todennäköisesti jo säästöjä, joilla yllättävät menot ja hankinnat katetaan. Talous on hyvin joustava tällaisissa kotitalouksissa", hän sanoo.

"Luottokortti yleensä hankitaan juuri siksi, että omaan kotitalouteen tulisi joustoa. Jonkin verran tässä on perää silloin, kun korttia osaa käyttää harvoihin satunnaisostoihin korottomalla maksuaikaominaisuudella. Puskurivaranto olisi tässäkin tosin riskittömin vaihtoehto. Heti, kun siirrytään luottokortin jatkuvaan käyttöön ja jopa korollisen luotto-ominaisuuden puolelle, ei hommassa ole järjen hiventä."

Rinta-Lopin mielestä kaikenlainen kulutusvelkaantuminen tekee taloudesta vain jäykemmän.

"Tämä johtuu siitä, että velka on aina huomisen tulojen käyttämistä jo tänään. Samalla velka on jälkikäteen säästämistä jonkun ulkopuolisen tahon saneleman sääntöjen ja aikataulujen mukaan. Säästöt sen sijaan ovat tämän päivän tulojen käyttämistä vasta huomenna. Säästöt tapahtuvat ennen hankintoja. Etukäteen säästäminen on myös vapaaehtoista ja joustavaa talouden hoitoa.

On siis jotenkin pystyttävä ymmärtämään syvällä sisimmässä, että teki hankintansa miten tahansa, se on aina maksettava. On sitten täysin oma valinta, tekeekö maksut etukäteen vai jonkun muun pakottamana jälkikäteen. Itse valitsen ensimmäisen vaihtoehdon, koska tykkään määrätä itse tekemisistäni."

Onko luottokorttia ylipäätään mahdollista käyttää järkevästi?

"Kyllä. Esimerkiksi ulkomaisten palveluiden ja tuotteiden ostaminen verkosta on niiden ansiosta hyvin kivutonta, jopa suositeltavaa, koska luottokortti tarjoaa monesti lisäturvaa ostajalle. Ainakin rahat on helpompi saada takaisin kiistatilanteissa.

Tähän luottokortin hyödyt peruskuluttajalle oikeastaan loppuvatkin.

Itsekään en toisaalta käytä kuin maksuaikaominaisuutta, ja maksan summan oikeastaan heti pois. Luottokortti on määrätietoisissa ja pitkäjänteisissä käsissä kätevä työkalu."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!